AZ ÉV ELSŐ NAGY TISZA-TAVI GASZTROFESZTIVÁLJA
2016. március 01. írta: Lázár Tünde

AZ ÉV ELSŐ NAGY TISZA-TAVI GASZTROFESZTIVÁLJA

Közeleg az idei év első nagy Tisza-tavi gasztronómiai rendezvénye a TISZATOR Böllérfesztivál. Aki még szabadon hagyta a naptárában március 12-ét, most bejegyezheti: 2016. 03. 11.-13. Abádszalók!

tiszator_2015_029.jpg

Ebben az évben a jubileumi, X. alkalommal megrendezésre kerülő Böllérfesztivál, mely az abádszalóki Füzes Kemping területén kerül megrendezésre, szeretettel várja a hagyományos, falusi disznótoros ízek kedvelőit, minden érdeklődőt. 

A pénteki nap az építkezésé: a nevezett csapatok felhúzzák Böllérfalvát - ki-ki a saját portáját.

A fő attrakció a szombati napon lesz, ekkor zajlik a hagyományos, falusi hangulatú disznótor egyszerre 15-20 portán.

terkep_tiszator.jpg

Aki részt vesz a X. Tiszator böllérfesztiválon, megjegyzi, hogy Abádszalókra nem csak a nyári idegenforgalmi szezonban érdemes ellátogatni! A rendezvényen felelevenítik, megőrzik és tovább adják az évszázados, disznóvágással és feldolgozással kapcsolatos hagyományokat, miközben a látogatók egész nap portáról-portára járva ízlelik az elkészült finomságokat.

munka-moka.jpg

Közben a  szakértői zsűri elbírálja, hogy ki főzi a legfinomabb orjalevest, melyik csapat készíti a legjobb hurkát, kolbászt, toros káposztát. De a nap végére kiderül az is, kié lesz "Az év böllére" megtisztelő cím!

Eldől a vita, hogy ki főzette a legzamatosabb pálinkát az adott évben, vagy ki sütötte aznap reggel a legfinomabb pogácsát.

Egész napos gazdag program a nagyszínpadon, valamint  népi kézműves termékek, fazekasok, bőrösök, mézeskalácsosok kirakodó vására, Hungarikumok kiállítása várja a látogatókat.Többek között Karcagi Nagy Zoltán nótaénekes, az Éneklő Szakácsok és a Balkán Fanatik szórakoztatja a nagyérdeműt. A nap hangulatfelelőse Kató néni ( Ihos József) , háziasszonya pedig a Gasztroangyal: Borbás Marcsi lesz.

boller_2016b.jpg

boller_2016c.jpg

boller_2016d.jpg

A Tiszator története:

2006 őszén tíz lelkes abádszalóki ember gondolt egy merészet, és elhatározta, hogy mer újat álmodni, élére állni egy új, nagyszabású kezdeményezésnek. Miért is? Ezer okot lehetne felsorolni. Íme néhány: mutassuk meg ország világnak, hogy Abádszalókra nem csak a nyári idegenforgalmi szezonban érdemes ellátogatni! Elevenítsük fel, őrizzük meg és adjuk tovább az évszázados hagyományainkat! Itt a remek alkalom, hogy szakértői zsűri bírálja el azt, hogy ki készíti a legjobb májas hurkát, vagy ki főzi a legfinomabb orjalevest. Dőljön el a vita, hogy ki főzette a legzamatosabb pálinkát az adott évben, vagy ki sütötte ma reggel a legfinomabb pogácsát!

Megszületett tehát a böllérverseny ötlete.

Tapasztalatszerzés céljából a Napkoron rendezendő eseményt látogatták meg a szervezők, és az ottani ötletgazdától „kikérve” a rendezés jogát nekiláttak továbbfejleszteni az eredeti ötletet. Így született meg a kóstoló jegyes árusítás, a pálinka és pogácsa verseny ötlete, és a komplett versenyszabályzat.

 

boller_2016.jpg

 

A rendezvény látogatói belépőjegyet váltanak – ez érvényes a csapatokkal érkező vendégekre is. A belépő ára:

  •   felnőtt - 500 Ft,   
  •   gyermek 300 Ft   
  •   kóstolójegy: 300 Ft.


Kóstolójegy a jegypénztárban és a rendezvény több pontján vásárolható.  A versenyző csapatok bármely terméküket kóstoltathatják a vendégekkel. A kóstolójegy egyben szavazólap is: a csapatok a verseny végén elszámolnak a szavazócédulákkal a versenybíróságnak.



A közönségdíjat a legtöbb szavazócédulát gyűjtő csapat nyeri el.

 

Gyere a Tisza-tóra,

s egyél velünk nagykanállal!

 

 

Az írás szerzői jogvédelem hatálya alá esik.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr778432250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása