2015. jún 26.

HOL FOGLALJUNK SZÁLLÁST A TISZA-TÓNÁL?

írta: Lázár Tünde
HOL FOGLALJUNK SZÁLLÁST A TISZA-TÓNÁL?

Kelet-Magyarország legnagyobb tava környékén, sőt akár magán a tavon is megszállhatunk. Számtalan lehetőség között válogathatunk, ezért a legjobb úgy szállást foglalni, hogy már tudjuk, mit szeretnénk csinálni.

orvosne_judit_abadi.JPG

Milyen lehetőségeket találunk a Tisza-tónál? Egyszerű kempinget, falusi szállást kereső hátizsákos, bakancsos barangolásokat, a sík terepen végigfutó kerékpártúrákat, extrém ejtőernyőzést a vadvíz felett, a tó élővilágát felfedező csónakos és kenus kirándulásokat, egy pihentető hétvégét a luxus szállodában, apartmanban vagy a horgásztanya és az úszóház vadregényes hangulatát.

Abádszalók nyáron a vízisportok, a strandolás, a pörgős programok kedvelőinek ideális helyszín. Itt nem csak kiépített jetski és vízisí pályák találhatók, hanem a 14 négyzetkilométer felületű Abádszalóki-öbölben a víziejtőernyőzést is ki lehet próbálni. Az öbölben bérelhetünk vitorlást, jachtot, vagy motorcsónakot is, mivel Európában csak itt engedélyezik a benzinüzemű motoros járművek használatát az édes vízen. A tóhoz közel kényelmesen, stílusosan  megszállhatunk például a Borostyán Apartmanházban, ahol megismerjük a gondoskodó vendéglátást, a mindig kedves mosolygós Tündét, aki nemcsak szervezi az élményeket, de reggelire frissen sülti  a zsömlét, főzi a házi lekvárokat; vagy a tavaly megnyílt design-apartmanban, a Butikban.

img_1176.JPG

Kisköre arról híres, hogy itt található a Tisza-tó bölcsője, a Kiskörei Vízerőmű, valamint a tavaly októberben átadott hallépcső is. Szerdánként megnézhetjük a Vízügyi Bemutatótermet, ahol testközelből ismerhetjük meg az egykori víztározó funkció ma is üzemelő különleges műszaki eszközeit. Áthajózhatunk a hajózsilipen – a magyar Panama-csatornán –, ahol sokszor 10 métert is „liftezhetünk" a hatalmas víztömeggel. A szórakozás után pedig irány a komoly munka, azaz a strand, a gátkorona meghódítása. Kiskörén kényelmes, kisebb létszámú csoportok számára ideális szállást tudunk foglalni például a Körei Strandon.  

korei_kemping.jpg

Tiszaszőlős , bár nem közvetlenül tóparti település, az élő Tisza mellett található. A Szőlőszem farmon állatsimogató, Karibi-medencepart, kerti tó, quad, és kedves házak várják a pihenőket.

szoloszem.jpg

Tiszanána, azaz az Álompart, a fürdőzők és horgászok paradicsoma – a csendet és nyugalmat kedvelők kedvenc helye lehet. Családok számára abszolút jó választás, mert amíg az elkötelezett pecások az ebédrevaló kifogásán fáradoznak, a többiek kerékpárra pattanhatnak, strandolhatnak, evezhetnek vagy bóklászhatnak a faluban. A település kikötőjéből szervezett horgásztúrákat indítanak, de csónakot is bérelhetünk. Tiszanána üdülőövezetében, a kedves nevű Dinnyésháton, horgásztanyán szállhatunk meg, a faluban pedig igazi nádtetős ház kínálja vendégszeretetét.

Poroszló a Tisza-tó kapuja. Legfőbb vonzereje a Tisza-tavi Ökocentrum és a Madárrezervátum, melyek egyenként is több napi látnivalót, programot biztosítanak. A 2012-ben átadott Ökocentrum látogatóközpont modern, letisztult, tájba simuló épülete fantasztikus, interaktív programokat rejt, mint Európa legnagyobb édesvízi akváriumát, egy 3D mozit, megtapasztalhatjuk a játék és tudomány találkozását. A parkban jégmadár, kormorán és vidratelep mellett megismerkedhetünk a dámszarvasokkal, az aranysakálokkal, csónak-, kétéltű- és kishajós túrára indulhatunk. A Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó, csak csónakkal megközelíthető Madárrezervátum a Világörökség része, melyet tapasztalt vezető segítségével járhatnak be az amatőr ornitológusok. Kempinget, apartman házat is foglalhatunk Poroszlón, de választhatunk akár kastélyt is.

poroszlo_kastely.jpg

Tiszafüred a Tisza-tó fővárosa, ahol a legjobb programok érnek össze. Strand, ártéri kalandsziget, kerékpáros pihenőpark, nagy kikötők, horgásztanyák teszik a természet kedvelőinek Kánaánjává Tiszafüredet. A várossal már egybeépült Tiszaörvény két nagy kikötőjében vendégházak is üzemelnek; bográcsozhatunk, kerékpárt, kenut kölcsönözhetünk.

kormoran_uszohaz.jpg
Tiszafüreden csodaszép, minimál stílusú, a tóra néző négycsillagos szállodában, a Balneumban is megszállhatunk, választhatjuk a városközpont és termálstrand közelébe eső vendégházakat, de közvetlenül a kikötők mellett is foglalhatunk szállást a Szabics Kikötőben, vagy a Hableányban.

Sarud a nagy társaságok, diákcsoportok ideális terepe, ahonnan gps-es túrákon egy egész hétvégét is eltölthetnek a tó felfedezésével.
Kerékpárral Poroszló és az Ökocentrum a gátkoronán át kerékpározva egy könnyed táv Sarudról, a kempinggel egybeépült strandon birtokba vehetjük a sportpályákat, vízi járműveket.
Sarudon a kemping mellett új építésű parasztházakban, a Lugas Apartmanokban is megszállhatunk.

lugasapa_sarud.jpg

 

 

Szólj hozzá

Abádszalók Poroszló Tiszafüred Sarud Kisköre Tiszaszőlős szállás a Tisza-tónál különleges szállás tisza-tó hol szálljak meg tisza-tó