AKIKET A HALŐRÖK SEM TUDNAK ELKAPNI
2015. április 24. írta: Popovics Ancsa

AKIKET A HALŐRÖK SEM TUDNAK ELKAPNI

A TISZA- TÓ ÉJSZAKAI RAGADOZÓJA: A VIDRA

A lenti, édes kis állatot ábrázoló kép alapján hiszed-e, hogy írásunkban a Tisza-tó legügyesebb orvhalászát mutatjuk be neked? A legnagyobb halpusztítót, aki ráadásként vízparti luxusházban él...

A természet csodás! Oly sokoldalú tud lenni, hogy igazán soha nem ismered meg, pedig nap, mint nap új dolgokat fedezhetsz fel, ha nyitott szemmel jársz.  Számomra ilyen a Tisza- tó: hetente többször járok a Tisza- tó gátján és mindig szerez némi meglepetést. Legfőképp holdvilágos éjszakákon, amikor nagyobb szerencsém szokott lenni és megpillanthatok egy számomra nagyon titokzatos állatot:

vidra-7.jpg

A vidrát, pontosabban az európai vidrát (Lutra lutra) , aki részben vízben élő, ragadozó emlős állat. Élete, megjelenése szoros összefüggésben van a vízi életmóddal. Áramvonalas testének és úszóhártyás ujjainak köszönhetően rendkívül jó úszó. A víz alatt  perceket is eltölthet, több méter mélyre  képes leúszni.

Kifinomult, remek érzékszervei könnyeddé, jól tájékozottá teszik otthonában és környékén. Látása, hallása legalább olyan tökéletes, mint szaglása. Testét sűrű, tömött szőrzet borítja; télen vastag ruhát ölt magára: felhalmozott vastag zsírréteg védi a kihűléstől. Csupasz kis orra, barátságossá teszi.

vidra_a_jegen_kiefer_bela.jpg

 

E rejtett életmódú faj rendkívül játékos, bár az év nagy részében magányosan él. Február végén, március elején keresnek párt maguknak; ekkor a hím és a nőstény együtt halászik, pajzánul fürödnek, miközben fütty-szóval kommunikálnak. A párzási időszakot követően a nőstény fűvel bélelt pihe- puha vackot készít, majd életet ad 2-4 csupasz, vak kölykének.

A vidramama egyedül álló anya. Lelkiismeretesen gondozza utódait, melyben az "apa" nem vesz részt.. Mint minden emlős, eleinte ő is emlőiből táplálja kicsinyeit, majd később szilárd táplálékot ad nekik. A kölykök 10 napos korukban már látnak, és kb. 8 hetesen már ők is kimerészkednek a vacokból. Fél éven keresztül a vidramama töviről hegyire megtanítja a kölykeit a halászat összes fortélyaira. Noha fél év alatt szinte mindent megtanulnak és önállóak lesznek, mégis 3 évesen érik el az ivarérettséget.

vidra-9.jpg


A vidrák lakhelye igazi luxuslak! A vidra kiváltképpen az olyan folyókat szereti, amelyek partjain kiterjedt erdőségek vannak, mint a Tisza-tó ártéri erdőkkel borított szigetei, partszakaszai. Itt föld alatti folyosókban lakik, amelyeket a saját ízlésével és szokásaival összhangban rendez be magának. A kuckóból a kijárás mindig a víz színe alatt nyílik,  mintegy fél méternyi mélységben. A vízbe vezető nyílástól kezdve körülbelül 2 méter hosszú, rézsútos irányú folyosó vezet a tágas katlanba, amely mindig fűvel van kipárnázva és mindig száraz. Egy másik, keskeny járat a katlanból a folyópart felszínére vezet, s ennek a  szellőztetés a rendeltetése.

vidralak_poroszlo_joch.jpg

Ki lakik még a Tisza-tónál föld alatti "alagútban"? Az utolsó, akire gondolnál; egy madár! Olvass róla itt!

Tápláléka főleg halakból tevődik össze, de elfogyasztja a többi vízi állatot is: a békákat, a rákokat, és a pézsmapockokat. Kormoránhoz hasonlóan ő is a nagy halpusztításáról híres. Naponta több kg halat is képes elfogyasztani. Többször megfigyelték már, hogy a jóllakott vidra a hecc kedvéért halakat kap el. Ha egy vidra beszokik egy halltartó telepre akár az egész állományt kizsákmányolhatja. A horgászok nem igazán örülnek annak, ha a kedvenc helyeiken megjelenik a vidra, hiszen hamarabb horgássza ki a legnagyobb halakat, mint ők maguk.
Ráadásul sokszor szemtelenek is: Többször előfordult a Tisza- tónál, hogy a horgászok vödreiből csenték el a  halakat.
Ennek ellenére -úgy gondolom- megbocsájtható nekik, hiszen közkedveltek és ráadásul intelligensek is. Állítólag a fogságban nevelt vidrák legalább olyan okosak, mint a kutyák.

Apropó, kutyák! Ha a vidra veszélyben érzi magát akár képes a tapasztalatlan ebnek rontani.


Sokan úgy vélik, hogy a vidra téli álmot alszik, de tévedsz, ha ezt hiszed! Lutráék- nál a tél sem maradhat el a játék nélkül. Többször megfigyelték, hogy a vidrák hason csúsztak le magasabb lejtőkről.

 vidrababy_1.jpg

Sajnos többször figyelhető meg elgázolt vidra a Tisza- tavat környező főutakon. A közúti baleseten kívül a vizes élőhelyek eltűnése is veszélyezteti állományukat. Korábban bundájáért vadászták, mára fokozottan védett lett. Európa szerte létszáma megcsappant, habár hazánk vidraállománya messzemenően jobb, mint a nyugati országoké.

A Tisza- tavon is szép számmal élnek vidrák. Fontos, hogy védjük és óvjuk vizes élőhelyeinket- többek között a Tisza- tavat- is, hogy ezek a csodálatos állatok sokáig gazdagítsák élővilágunkat.

Legvégül, pedig nézd meg ezt a hihetetlenül vicces, de egyben cuki video-t az európai vidra rokonáról. A hazai faj is legalább ilyen mókás :)

 

 

Gyere a Tisza- tóra,

mert Lutráék téged is várnak!

 

Fotó: Kiefer Béla

JocH

erdekesvilag.hu

sikerado.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr397376864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása