KI MONDTA, HOGY NEM TUDOD MEGVÁLTOZTATNI A VILÁGOT?
2015. április 22. írta: Popovics Ancsa

KI MONDTA, HOGY NEM TUDOD MEGVÁLTOZTATNI A VILÁGOT?

10 NAGY ÖKOLÓGIAI KATASZTRÓFA

Együtt a bolygónkért: A Föld napján!

Immár 45 éve tartják meg a Föld napja világmozgalmat minden év április 22.-én; Magyarországon pedig 1990 óta rendezik meg. Mint minden zöld napnak, a Föld napjának is megvan a célkitűzése: Felhívni a Földön élő emberek figyelmét, hogy bolygónk komoly ökológiai válságra jutott. Neked is feladatod van: Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan! Te is tudsz tenni Földünkért, hiszen kis lépések sora vezet a célhoz.11159503_811811055567204_7479045326208244264_n.jpg

Következő képeinken olyan ökológiai katasztrófákat mutatunk be, melyeket az emberi figyelmetlenség, nemtörődömség, felelőtlenség okozott, pedig mind megelőzhető lett volna!

Figyelem, a következő képek a nyugalom megzavarására alkalmas elemeket is tartalmazhatnak!

1. Kép:

 Mexikói-öböl: egyik olajfúró-tornya megsérült. A kiömlő olajat képtelenek voltak hosszú ideig megfékezni, amely a térség legnagyobb ökológiai katasztrófájához vezetett.

caesarom_com_pelikan.jpg

2. Kép:

Az éltető víz hiánya: Az ENSZ szerint a víz a világ egyes területein előbb kifogy, mint a kőolaj. Tény: a  vízhasználat kétszer gyorsabb ütemben nőtt az elmúlt 100 évben, mint a Föld népessége.

topfoto_011627_aszaly.jpg

 

3. Kép:

2010. október 4. Magyarország: Az Ajkai Timföldgyár tulajdonában lévő vörös iszap tároló átszakadt.Az erősen lúgos, maró hatású ipari hulladék körülbelül 40 négyzetkilométeren terült szét, felbecsülhetetlen gazdasági és ökológiai károkat okozva a devecseri kistérségben. Tíz ember meghalt, a sérültek száma több mint 150 fő.

vilagbiztonsag_hu_vorosiszap.jpg

4. Kép:

Hova tűnik az esőerdőnk? Veszélyben van egész bolygónk egészsége, és jóléte! Naponta, percenként csaknem 70 holdnyi esőerdőt irtanak ki, pusztítanak el, ez nagyobb terület, mint a New York-i Central Park. Egykor az afrikai Szahara is esőerdő volt...

origo_hu_esoerdo.jpg

5.Kép:

2014. december, Duna- delta: egy gyomirtó-rendkívül mérgező vegyszer- a furadan miatt történtek/történnek a madárpusztulások a deltában. Természetvédők szerint, akár több tízezer madár pusztult már el eddig.

chameleonseye_furadan.jpg

6. Kép:

Hal pusztulás Kínában: Körülbelül száz tonna hal pusztulhatott el egy közép-kínai folyóban, miután minden valószínűség szerint a helyi vegyipari vállalat üzeméből ammóniát tartalmazó szennyvíz került a folyóba. Az érintett Vuhan közeli településeken csaknem kétezer ember él halászatból, Huanghualao faluban például 150 halászcsónak gazdája sopánkodik az akár napi 70 ezer jüant (2,6 millió forint) is elérő veszteség miatt.

szennyviztisztito_greenfo_hu.jpg

7. Kép:

Sas mérgezés Magyarországon: Jelenleg több hazai fészkelő parlagi sast, réti sast, egyéb ragadozómadarat mérgeznek meg évente. A mérgezésnek 2 típusa van. Véletlenszerű, nem tudatos. Pl.: növényvédő szerek helytelen használata.
Szándékos: Amikor tudatosan,  "nemkívánatos" madarakat, emlősöket akarnak elpusztítani. Az emberi kegyetlenség nem ismer határokat!
sasmergezes_origo.jpg

8. Kép:

Szemétdomb Banglades fővárosában: Dhakában nemcsak a légszennyezettség miatt aggasztó a helyzet, hanem a vizek állapota miatt is. Köszönhetően annak, hogy a szemét az utcán landol, hiszen nincsenek utcai szeméttárolók.

dhaka_banglades_femina_hu.jpg

9. Kép:

Olvadó jégsapkák: A globális felmelegedés okozta jégolvadás miatt hatalmas tömegű édesvíz kerülhet az Atlanti-óceánba, aminek következtében irányt változtathat, lelassulhat, vagy akár meg is szűnhet a Golf-áramlás. Biológiai hatásai a jegesmedvék élőhelyén, a sarkvidéken jelentkeznek a legsúlyosabban. A jégmezők fokozatos olvadásával beszűkül a ragadozók vadászterülete, amelyek így nem juthatnak elegendő táplálékhoz. Mivel egyre nehezebben és egyre kevesebb zsákmányt tudnak ejteni, ezért nem tudnak megfelelő zsírréteget felhalmozni az ínségesebb időkre, ami a pusztulásukhoz vezet.

greenpeace-polar-bears.jpg

 

10. Kép:

A gyilkos füstköd, a szmog: Londonban 1952 decemberében volt tapasztalható egy igen súlyos példája, amikor öt napon át füstköd borította a várost. Ezen a héten négyezerrel több ember halt meg, mint más években ugyanebben az időszakban. A halálozás olyan szintet ért el, mint utoljára 1866-ban, a legutolsó kolerajárvány idején. Ez az eddig ismert legnagyobb városi levegőszennyezési katasztrófa.

szmog_mon_hu.jpg

 

"A természet hatalmas, az ember parányi, ezért aztán az ember léte attól függ, milyen kapcsolatot tud teremteni a természettel..."
dr. Szent Györgyi Albert

Te is részese vagy a természetnek, cselekedj okosan!

Gyere a Tisza- tóra!

 

Fotók:caesarom.com, Chameleons,  Eyefemina.hu, Greenpeaceorigo, humon. hu, topfoto, huvilagbiztonsag.hu, greenfo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr377382974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása