AZT SEM TUDTAD, HOGY LÉTEZIK, PEDIG IDÉN MÁR 80 ÉVES!
2020. január 18. írta: Lázár Tünde

AZT SEM TUDTAD, HOGY LÉTEZIK, PEDIG IDÉN MÁR 80 ÉVES!

Nem túlzás azt állítani, hogy a legtöbben nem tudnak arról, Magyarországon van függőcsatorna, pedig idén már a 80. születésnapját ünnepli!

 

fuggocsatorna.jpg

A Tisza-tó mellett megbúvó kis falu, Tiszaörvény, egy nem csak nevezetes, de az országban egyedülálló ipartörténeti építménnyel büszkélkedik. Itt található Magyarország egyetlen aquaduktja -függőcsatornája - a hozzá tartozó szivattyúházzal,és csatornával, mely ma is üzemel.

Hogyan és miért építették? Tudd meg ebből az írásunkból!

szivargo_felett.jpg

Tiszaörvényi Szivattyútelepet, s ezzel együtt az első, országos szinten is jelentős Tiszafüredi öntözőrendszert Horthy Miklós kormányzó 1940. június 20-án helyezte üzembe Teleki Pál miniszterelnök, Teleki Mihály földmívelésügyi miniszter, Kállay Miklós, a Magyar Királyi Öntözésügyi Hivatal elnöke és József főherceg jelenlétében. A 3,2 millió pengő költséggel megépített rendszer 20 ezer katasztrális hold (115 négyzetkilométer) öntözését biztosította.

horthy_fuggocsat.JPG

Ebben az esztendőben öt kiemelkedő vízügyi esemény jubileumára emlékezünk a Közép-Tisza vidékén.

  • Idén 80 éves a Tiszafüredi Öntözőrendszer, Magyarország első ilyen létesítménye,
  • 50 éve vonult le az 1970. évi nagy árvíz ami 909 cm-rel tetőzött Szolnokon
  • 20 éve pedig a 2000. évi rekord árvíz a Tiszán.
  • Ugyancsak 20 éve történt a tiszai cianid szennyezés, s az Országgyűlés ezt a napot a Tisza Élővilágának Emléknapjává nyilvánította.
  • 10 évvel ezelőtt nyitották meg – elsőként a Vásárhelyi-terv keretében épült árvízi tározók közül – a Tiszaroffi tározót. Akkor a tározóba 56 millió köbméter vizet engedtek be, jelentősen lecsökkentve ezáltal az akkori árhullám magasságát.

Még több a ciánszennyezésről itt!

 

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...        Nekem is fontos, hogy tudjam, tetszett-e neked. Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr1615414722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása