A LEGJOBB FEDETT FÜRDŐK A TISZA-TÓNÁL
2019. november 12. írta: Lázár Tünde

A LEGJOBB FEDETT FÜRDŐK A TISZA-TÓNÁL

A Tisza-tónál, mely Kelet-Magyarország legnagyobb, legszebb tava, a hidegebb napok beköszönttével sem kell búcsút mondanunk a pancsolásnak. Csokorba szedtük a környék fedett fürdőit, ahol a hűvösebb hónapokban is élvezhetjük, hogy ringat a víz.

 berekfurdo1.jpg

1. Termál Strand- és Gyógyfürdő - Tiszafüred

 

A Hortobágy szélén fekvő, 14 000 lakosú Tiszafüred a Tisza-tavi régió legnagyobb települése és idegenforgalmi központja. A télen nyugodt, nyáron pezsgő kisvárost a Tisza-tó fővárosának tartják; itt kezdjük csobbanásunkat. 

tiszafured_termal.jpg

A városi fürdőben egy fedett, gyógyvizes medence van, melyet kipróbálhatunk. A termálmedence 38 fokos alkáli-hidrogén-karbonátos gyógyvize jól alkalmazható regenerálódásra, valamint különböző mozgásszervi és reumatikus betegségek gyógyítására.
A gyógyfürdővel egységben működő, 3 hektáros ősparkban elhelyezkedő Tiszafüredi Sanitas Corporis Járóbeteg Szakrendelő és Rehabilitációs Centrum komplex, gyógyszeres terápiával kiegészített fizio-baltneoterápiás kezelésekkel szolgálja a vendégek gyógyulását.

 

2. Berekfürdői Gyógy- és Strandfürdő

 

Berekfürdő Magyarország egyik legrégebben működő híres gyógyvizű fürdői közé tartozik. A gyógyvizes kutat, Dr. Pávai Vajna Ferenc híres tudós és geológus a múlt század elején, a karcagi városvezetők megbízásából fúrta. Az ő híres mondása volt hogy „a bereki víz még a szoboszlóinál is jobb”.

berekfurdo_1.jpg


A korai időkben az elfolyó, meleg, sáros pocsolyában fürödtek. Aztán ezt követte a rövidesen elkészült, fonott kosár oldalú és aljú fürdő „medence”. Nemsokára a fejlődés megkövetelte - 1930-ban nagyon korszerűnek számító -, a máig meglévő betonból készült ülőpados tojás alakú gyógymedence kialakítását.

A két beltéri fedett medence 2015 nyarától teljesen megújulva, kiegészült még egy új gyermek és egy szintén új élménymedencével. A fekvőpados élménymedence bár nem nagy, kisgyerekes családoknak tökételes, hőmérséklete 34 C és 1 méter mély. Tehát a négy medencés fedett létesítmény a hideg időszakokban is lehetővé teszi a medencefürdőzést, a XXI. század igényeinek megfelelő színvonalon.

Az egyik gyógymedence 34-36 C, a másik 36-38 C, elsősorban reumatológiai megbetegedések gyógyítására, vérkeringési zavarok kezelésére, idegrendszeri és nőgyógyászai panaszok csökkentésére, valamint balesetek utáni rehabilitációra alkalmas.

 

3. Akácliget Gyógy- és Strandfürdő -  Karcag

 

A Nagykunság fővárosának, Karcagnak, nyugati részén épült fel az Akácliget Gyógy- és Strandfürdő, amely az év minden szakaszában látogatható. A nyár folyamán öt nyitott medence – gyógy-, látvány- és gyermekmedence, illetve három fedett medence áll fürdőzők rendelkezésére, télen a fedett medencén kívül két gyógymedence is nyitva áll.

akacliget.jpg

A strandfürdő egyik erőssége, hogy az ivóvízen túl két hévízi kútból is érkezik vízutánpótlás. A hévíz egy a fürdő közelében lévő 1497 méter mélységű kútból érkezik, a víz hőfoka kútfejen mérve 70 fokos. A helyi gyógyvíz jól alkalmazható különböző nőgyógyászati panaszok enyhítésére, mozgásszervi megbetegedések kezelésére, valamint bizonyos bőrbetegségek gyógyítására. A hévíz tisztaságát folyamatosan ellenőrzi a hatóság.

 

4.Kumánia Gyógy- és Strandfürdő - Kisújszállás

 

Kisújszálláson, vagy Pom-pom, Süsü és Bagaméri városában az 1930-as években, kutatófúrások révén bukkantak termálvízre.

kumania.jpg

A Kumániában öt beltéri medence, köztük gyermek-, élmény-, pezsgő-, és gyógyvizes medence is található. A medencéken kis táblákon találjátok neveiket, melyek első olvasatra igen különösen hangzó, régies nevek. Megtudtuk, hogy a város olyan határrészeikről kapták kun nyelvi eredetű nevüket, amelyeket valaha vagy jelenleg is víz határol. Ezért találkozhatsz Gyalpár, Szejkő, Csivag szavakkal, melyek jelentése a kun-múltba vész.

kumania1.jpg

A fürdőben számos wellness szolgáltatás közül választhatnak a kényeztetésre vágyó vendégek. A szaunavilágban beltéri finnszauna, infraszauna, kültéri rönkszauna, egy aromaszauna, valamint egy gőzkamra vehető igénybe. A felfrissülés élményét a hideg vizes merülőmedencék és a Kneipp-taposók biztosítják. A fürdőben élményszauna programok is várják a látogatókat. Magyarországon egyedül a Kumánia Gyógy- és Strandfürdőben található Caracalla-kád, amely fény- és masszázsterápiával várja a vendégeket.

 

 5. Tiszavirág Tanuszoda - Abádszalók

19fe15cf-0cb4-40ef-907e-a195c7537bdb.jpeg

Jelenleg még csak az iskolásoknak, próbaüzemben műlödik a frissen átadott tanuszoda, de egy-két héten belül már a nagyközönség is próbaúszhat Abádszalókon.

A tanuszodát bemutató írásunkat ajánljuk; itt tudod alaposan megnézni!

Az impozáns épületben egy tanuszoda, valamint egy 6 pályás, 25 méteres medence található, melyet várhatóan hamarosan felfedeznek a Tisza-tóra érkező úszás-szeretők.

 

 

5.+1. Szállás Wellness-kényeztetéssel - 

 

Az év szállása versenyen, a vendégek szavazata alapján a Tisza-tó legjobb panziója  Abádszalókon található, ahol korlátlan wellness-kényeztetés is jár a vendégeknek. Borostyán Apartmanház - A gondoskodó vendéglátás

d1cff6b3-38d5-4876-9cb0-bd025f413921.jpeg

 

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...        Nekem is fontos, hogy tudjam, tetszett-e neked. Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr7215303208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása