2019. aug 01.

JÓL ESIK!? TISZA-TAVI PROGRAMOK ESŐ ESETÉRE

írta: Lázár Tünde
JÓL ESIK!? TISZA-TAVI PROGRAMOK ESŐ ESETÉRE

Az ország legszuperebb helyére jöttetek nyaralni,a Tisza-tóhoz, s beterveztetek strandolást, bringázást, csónaktúrát, tanösvényeket. Most pedig esik, a terveknek annyi...

Szomorkodásra semmi ok, hiszen akkor is remek programok várnak, ha az időjárás nem épp ideális a szabadtéri programokhoz. Mutatjuk a kínálatot.

Tisza-tavi Ökocentrum - Poroszló

 

okocentrum_andi.jpg

Magyarországon egyedülálló látványosság a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum, ahol Európa legnagyobb édesvizi akkváriumát találod. Szórakoztató módon, interaktív szemlélettel, játékosan tárja elénk a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, bemutatva Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilágát.

A látogatóközpont felszálló madárra hasonlító, 2600 m2 alapterületű központi épülete több szinten várja az érdeklődőket állandó és időszaki kiállításaival, rendezvénytermével, háromdimenziós mozijával, játszószobával, kilátó tornyával.

TIPP! Ne hagyd ki a vidraetetést, melyre naponta háromszor is sor kerül!

Cím: 3388 Poroszló, Kossuth u. 41.

Hortobágyi Madárpark és Madárkórház - Hortobágy

 

madarkorhaz_1.jpg

Hortobágy településen, a Kilenclyukú híd közelében elhelyezkedő madárparkban a kültéri röpdék mellett úgynevezett látványkórház is üzemel. Ez azt jelenti, hogy bárki (legyen az felnőtt vagy gyerek) megnézheti a lábadozó madarakat, vagy hogy miként zajlik egy műtét, de az épületben kiállítás is található.

A kórház nyitott, melyet a hortobágyi Madárparkban a látogatók számára látványkórház, madármentő kiállítás és öko-teleház egészít ki.

A látványkórházban egyoldalú átláthatóságot biztosító üvegfaln keresztül a látogatók megnézhetik a sérült, beteg, gyógyulófélben lévő madarakat, a válallkozóbb kedvűek egy-egy műtétet is megtekinthetnek. A diorámás négy évszak és madármentő kiállítás a madarakat fenyegető veszélyekre hívja fel a látogatók figyelmét. A Madárparkban látogatható nagyröpdével, tavakkal, játszótérrel felszerelt pihenőpark várja a látogatókat.

Lakat alatt /Szabadulószoba - Abádszalók

 

lakat_alatt.jpg

Esőben is kalandok várnak az abádszalóki, Lakat alatt szabadulószobában.

Ki tudtok szabadulni 60 perc alatt?  Két szoba, a Sherlock Holmes és a Doktor ajtaja kinyílik, ha az érdekes, olykor vicces fejtörőket, feladványokat megoldjátok. 1-2 óra izgalom, nevetés és szórakozás az egész családnak.

TIPP! A Városi Kalandtúrát , nyomozást a szabadban, csak az eső elállta után ajánljuk.

Édesítsd meg a napot! Sulyomkrémmel töltött csoki workshop - Abádszalók

 

img_1864.JPG

A sulyomkrémmel töltött csokoládé igazi Tisza-tavi különlegesség!  Szabó István műhelyében csokoládékat, bonbonokat készít, amiket sulyom ízesítésű krémmel tölt meg.

Most is kóstolhatsz sulyom-ízt Abádszalókon, hisz István, az Egy csepp Tisza-tó megálmodója megalkotta sulyom-párlatból, és egyéb titkos hozzávalókból azt a finom, krémes tölteléket, melyet kézműves bonbonjaiba tölt.

img_1861.JPG

Aki pedig -velem együtt- szereti a csokit, esőnapon jelentkezzen be Istvánhoz csoki-workshopra, ahol 2-2,5 óra alatt beavatást nyer a sulyomcsoki készítésének rejtelmeibe, megismeri a csokoládé történetét, s nem mellesleg sok-sok finom csokit kóstol a jó hangulatú, édes programon.

Érdeklődni, bejelentkezni itt lehet: Szabó István 0620/669 4462

 

 

Formázz agyagot! / Nagyné Török Zsóka - Tiszafüred

 

Nagyné Török Zsóka fazekas népi iparművész Tiszafüred több mint 300 éve élő fazekas hagyományát igyekszik életben tartani, a régi tradíciókat megőrizni, a mai lakáskultúránkban használhatóvá tenni.

Fazekas műhelye Tiszafüreden, a Szőlősi úton 1998 óta látogatható, amely nemcsak a szép kerámiák készítésére szolgál, hanem az idelátogató vendégek aktív részvételére is alkalmat kínál. A bemutató foglalkozáson túl, amely korongozás, festés-díszítés,a fazekasság kialakulása- történeti áttekintése, segítségével kipróbálhatnak több mindent az idelátogató vendégek.

zsoka.jpg

A hagyományos lábbal tekerős korongozót, az egyszerűbb motoros korongozót, de a bátortalanabbaknak is van módjuk agyagozni különböző technikákkal asztal mellett (intarzia, felrakás stb). Az agyag formálhatósága miatt viszonylag gyors eredményt kapunk.

Az itt alkotott termékeket a látogatók hazavihetik magukkal. Jelentkezhetnek egyének, családok, csoportok-előzetes egyeztetéssel!

Információ: 0670/521 4460

Babamúzeum és Faluház - Abádszalók

 

Faluház és népviseletbe öltöztetett babák múzeuma sokféle látnivalót kínál az Abádszalókra érkező vendégeknek. A folyosón a XIX. század fordulójának éveiből származó használati tárgyak vannak. Itt a kismesterségek közül a bognár, kötélgyártás, csipkeverés eszközei is megtekinthetők.

Vertcsipkéből egy szerényebb kiállításban is gyönyörködhetnek a vendégek. A falakat borító gazdag falvédő gyűjtemény szövegeinek böngészése is érdekes szórakozást jelenthet.  Az épületben van egy berendezett paraszt tisztaszoba. Bútorzata szintén ebből a korból származik.

babamuzeum.jpg

A múzeum legnagyobb részét a népviseletbe öltözött babák foglalják el. Steigauf Józsefné kutató és készítő munkájának eredményeként a Kárpát-medence 560 rend ruhájának hiteles kicsinyített mása tekinthető meg három helységben. A babák mérete lehetővé teszi, hogy a legbonyolultabb hímzést, szabást sem kelljen stilizálni.

Ámulatba ejtő látvány nem csak lányoknak!

Abádszalók, István király út; 0620/669 4474

Kiss Pál Múzeum -Tiszafüred

 

A Kiss Pál Múzeum hazánk egyik legrégebbi alapítású vidéki gyűjteménye, melyet 1877-ben - 400 darabos gyűjteményét a városnak adományozva - Tariczky Endre római katolikus plébános Tiszavidéki Régészeti Egylet néven hívott életre.

tfured.jpg

2001-ben nyílt meg új állandó kiállítása „Mesterek és mesterművek – Tiszafüred művészi kisipara és háziipara” címmel. A kiállítás rövid várostörténettel indít, mely a XVII. század végi újratelepedéstől tekinti át Tiszafüred történetét, mezővárossá válását, céheinek alapítását.

Másik, szélesebb körben ismert népművészeti kisipara a fazekasság volt. Mesterei egyszer égetett fekete-kerámia gyártásában éppúgy jeleskedtek, mint a magasabb technikai tudást igénylő mázas kerámia előállításában.

Cím: 5350  Tiszafüred, Tariczky sétány 8.

Telefon: +36 59 352 106

Reptár - Szolnok

 

A RepTár, Szolnok város repülőmúzeuma, egyedülálló repüléstörténeti kiállítóhely Kelet-Európában.

reptar.jpg

A múzeum több mint 4 500 m2 fedett kiállítóterével, és mintegy 60 000 m2 alapterületével már mérete okán is figyelemre tarthat számot. A múzeum több, mint egy nagy repülőgép emlékpark. Az itt található nyugdíjazott és restaurált gépek mellett ugyanis megannyi interaktív eszköz kínál különleges élményt a látogatóknak. A RepTár nem csak kiállítóhely, de élményeket és szórakozást kínáló tematikus park is, amely a repülés szerelmesei mellett remek kikapcsolódást kínál családoknak, baráti társaságoknak.

reptar_szoljon.jpg

A kiállított repülő szerkezeteken túl – melyek közül többnek a botkormánya mögé is beülhetünk – megannyi érdekesség várja a látogatót: hajtóművek, légvédelmi eszközök, különböző relikviák segítenek megismerni a magyar repülés történetét.

reptar_minimatine.jpg

A haditechnika iránt érdeklődők örömére minden repülőgép, helikopter részletes specifikációval kerül bemutatásra. Akiket az adatok kevésbé kötnek le, azok számára interaktív- és elektronikai eszközök teszik élvezetessé a múzeumi sétát.

A gyerekeket játszótér, a felfrissülni vágyókat kávézó, a kalandorszívűeket pedig akadálypálya várja.

 

Telefonos elérhetőség:

T: +36 (56) 781-530
F: +36 (56) 781-539

Cím:

5000 Szolnok, Indóház út 4-6,

Gyere a Tisza-tóra,

esős időben is élményteli programok várnak!

 

Fotó: Ökocentrum, Madárkórház, Lakat alatt, Borostyán Apartmanház, Szoljon.hu, Abádszalók, Tiszafüred, RepTár,

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...        Nekem is fontos, hogy tudjam, tetszett-e neked. Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

Szólj hozzá

fazekas madárkórház Tisza-tavi programok Ökocentrum Poroszló szabadulószoba Tisza-tó esőben programok tisza-tónál esőprogram Tisza-tó Babamúzeum Reptár Szolnok