BAZI NAGY TISZA-TAVI DISZNÓTOR
2017. február 24. írta: Lázár Tünde

BAZI NAGY TISZA-TAVI DISZNÓTOR

Az idén már XI. alkalommal rendezik meg az év első nagy Tisza-tavi gasztro-fesztiválját, a Tiszatort Abádszalókon. De van egy még jobb hírünk is: már csak két hetet kell várnunk, hogy belevessük magunkat a falusi fesztivál hangulatba és a disznóságok kóstolásába. Gyertek Abádszalókra 2017.03.10.-03.12. között, ahol Böllérfalván részesei lesztek a régi, vidéki hagyományoknak, az óriási disznótornak!

tiszator_2015_029.jpg

A rendezvényen felelevenítik, megőrzik és továbbadják az évszázados, disznóvágással és feldolgozással kapcsolatos hagyományokat, miközben a látogatók egész nap portáról-portára járva ízlelik az elkészült finomságokat.

TIPP: A belépőjegy váltásakor vegyél kóstolójegyet is, erre kapsz kóstolókat a portákon!

img_1249.JPG

Közben a  szakértői zsűri elbírálja, hogy ki főzi a legfinomabb orjalevest, melyik csapat készíti a legjobb hurkát, kolbászt, toros káposztát. De a nap végére kiderül az is, kié lesz "Az év böllére" megtisztelő cím!

 tiszator_2015_045.jpg

-Az idei Tiszatoron 25-30 csapat vesz részt. A hagyományos, törzsgárda-résztvevő magyar települések, baráti társaságok mellett köszönthetünk (kóstolhatunk) újakat, sőt Szerbiából és a romániai Backamadarasról is érkeznek csapatok. További különlegessége az idei rendezvénynek, hogy a Hortobágyi Halastavak is Vendége a fesztiválnak, így halat is ehet, aki a sok disznóság után könnyebb kosztra vágyik. - nyilatkozta Kovrig Zoltán, Abádszalók alpolgármestere.

TIPP: foglald le gyorsan szállásod itt, mert lemaradsz!

A fesztivál hangulathoz hozzátartozik a  népi kézműves termékek, fazekasok, bőrösök, mézeskalácsosok kirakodó vására; valamint az egész napos zsongás a nagyszínpadon. A hagyományőrző csoportok mellett 14:30-tól Péter Szabó Szilvia Akusztik koncertje, 15:40-től a Cozmobolis élő nagykoncertje látható, hallható.

img_1256.JPG

 

A rendezvény hangulatfelelőse ebben az évben is Kató néni (alias Ihos József); a házigazda pedig mindenki Laci bácsija: Benke László mesterszakács; a műsort Torda Ferenc vezeti.

img_1257.JPG

A Tiszator története:

2006 őszén tíz lelkes abádszalóki ember gondolt egy merészet, és elhatározta, hogy mer újat álmodni, élére állni egy új, nagyszabású kezdeményezésnek. Miért is? Ezer okot lehetne felsorolni. Íme néhány: mutassuk meg ország világnak, hogy Abádszalókra nem csak a nyári idegenforgalmi szezonban érdemes ellátogatni! Elevenítsük fel, őrizzük meg és adjuk tovább az évszázados hagyományainkat! Itt a remek alkalom, hogy szakértői zsűri bírálja el azt, hogy ki készíti a legjobb májas hurkát, vagy ki főzi a legfinomabb orjalevest. Dőljön el a vita, hogy ki főzette a legzamatosabb pálinkát az adott évben, vagy ki sütötte ma reggel a legfinomabb pogácsát! Megszületett tehát a böllérverseny ötlete. Tapasztalatszerzés céljából a Napkoron rendezendő eseményt látogatták meg a szervezők, és az ottani ötletgazdától „kikérve” a rendezés jogát nekiláttak továbbfejleszteni az eredeti ötletet. Így született meg a kóstoló jegyes árusítás, a pálinka és pogácsa verseny ötlete, és a komplett versenyszabályzat.

tiszator2016_065.JPG

 tiszator2016_031.JPG

tiszator2016_062.JPG

tiszator2016_049.JPG

 

A rendezvény belépőjeggyel látogatható, melynek ára 2017-ben
  •   felnőtt belépőjegy: 500 Ft,   
  •   kóstolójegy: 300 Ft.


Kóstolójegy a jegypénztárban és a rendezvény több pontján vásárolható.  A versenyző csapatok bármely terméküket kóstoltathatják a vendégekkel. A kóstolójegy egyben szavazólap is: a csapatok a verseny végén elszámolnak a szavazócédulákkal a versenybíróságnak.

A közönségdíjat a legtöbb szavazócédulát gyűjtő csapat nyeri el.

 

Március 11-én várunk mindenkit egy felejthetetlen disznótorra! Nem lesz hiány malacokból, pálinkából, és jó hangulatból!

Március 12-én Konyhamalac-nap! A szíve-nyelve leves csak itt kóstolható, de toros káposztát is kaphatsz.
Tartsatok velünk a térség legnagyobb hagyományőrző rendezvényén!

img_1254.JPG

 

Szívesen elvárjuk, és látjuk Kendteket,
Otthon ne maradjon, még az se, aki beteg!

Gyere a Tisza-tóra,

mert itt március 11-én kolbászból lesz a kerítés!

 

Aki nem hiszi, járjon utána!

diszno.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr2512287441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása