2015. nov 24.

HOVÁ LÉPCSŐZNEK A HALAK?

írta: Lázár Tünde
HOVÁ LÉPCSŐZNEK A HALAK?

A Tisza-tóra látogató Vendégek körében egyre népszerűbb program a Kiskörei Hallépcső megtekintése, mely egy 1371 méter hosszú, vízesésekkel tarkított hegyi patakra emlékeztető ökológiai halfolyosó. A nevét egyre többet halljuk, s esetleg felmerülhet a kérdés: Mire kell lépcső a halaknak? vagy Hová lépcsőznek a halak?

hallepcso_haldorado_1.jpg

 

 

halcsatorna_medencesor_haltani_t.jpg

A kérdésre viszonylag egyszerű a válasz: a halak a Tisza-tó magasabb, s a Tisza-folyó alacsonyabb vízszintje között ezen a lépcsőn közlekednek. Tehát a hallépcső biztosítja a folyamatos ökológiai kapcsolatot a Tisza-tó és az alacsonyabb vízszintű Tisza folyó között, ahol, különösen nyáron, akár 10 méteres szintkülönbség is lehet. Mivel a Kiskörei Vízlépcső a folyón keresztirányban elhelyezkedő műtárgy,  az árvízi helyzetek kivételével a zsilipek zárva vannak, így megakadályozza a halak természetes mozgását a két vízszint között.

hallepcso_rabosai_helga.jpg

E probléma megoldására az erőmű építésekor, a 70-es években készült egy vasbeton halzsilip, de mivel a Tisza-tó eredetileg tervezett teljes feltöltése nem valósult meg -szárazon maradt, s a halak nem tudták használni.

A 2014. októberében átadott hallépcső a Komplex Tisza-tó Projekt keretében épült meg, s lett Európa legnagyobb ökológiai halfolyosója. A közel másfél kilométer hosszú, 27 lépcsőből álló patakba másodpercenként 1-10 m3 vizet vezetnek be, így a 20 cm-es lépcsőkön a halak mindkét irányba szabadon közlekedhetnek.

kiskorei_hallepcso_magyar_haltani_tarsasag_1.jpg

 

2015_majus_063.JPG

 

ancsa_plazma.jpg

A halak pedig használják a halfolyosót. Erről saját szemünkkel is meggyőződhetünk, hiszen a patak kezdetén egy "plazmatévén", a halmonitoring műtárgyon láthatjuk, éppen milyen halak veszik igénybe. A hivatalos adatok szerint a Tisza-tó több mint 50 halfajából már 24 használta is. 

Vendégek beszámolója, és saját tapasztalatunk alapján is mondhatjuk, a TV-ben szinte mindig vannak szereplők! Természetesen tavasszal, az ivási időszakban több hal figyelhető meg, de nyáron és ősszel is sok hal vonul át.

TIPP! Válaszd ezt a stílusos, kényelmes szállást, mely tökéletes kiindulópont a csodás Tisza-tó felfedezéséhez!

Hogyan közelítsd meg? Legkönnyebben a tó töltésén, kerékpárral tudsz ide eljutni. Ha komplex programot szeretnél, a kirándulást időzítsd arra a napra, amikor az erőmű is látogatható, így két tekerés között nem csak pihensz, de megismered a Tisza-tó múltját, jelenét, s jövőjét.

 

 Korábbi írásunkból még több információra szert tehetsz.

 

 

Gyere a Tisza-tóra,

s nézd meg Kiskörén a lépcsőző halakat!

 

 

Fotó: Haldorádó, Magyar Haltani Társaság, Rabosai Helga, MHT, Popovics Ancsa, Popovics Ancsa, 

 

Az írás szerzői jogvédelem hatálya alá esik.

Szólj hozzá

hallépcső Kisköre Kiskörei hallépcső látnivalók a Tisza-tavon kerékpárral a tisza-tónál Kiskörei halcsatorna ökológiai halfolyosó