2015. ápr 17.

6 KIHAGYHATATLAN TAVASZI TISZA-TAVI PROGRAM

írta: Lázár Tünde
6 KIHAGYHATATLAN TAVASZI TISZA-TAVI PROGRAM

A Tisza-tó minden évszakban csodás!

Most, hogy már visszavonhatatlanul itt a tavasz, s bizonyítékaiként szétszórta színes virágait és itt-ott zöldbe borította a természetet, visszacsalogatta a Tisza-tó lakóit, érdemes útra kelni Kelet-Magyarország legnagyobb tavához, a Tisza-tóhoz!

Mai írásunkban legalább 6  kihagyhatatlan programot kínálunk a széles repertoárból, mellyel nem kell megvárnod a nyarat.

mocsari_noszir_porong_t_misi.jpg

 

 ♣ ♥ ♣

dscn3719.JPG

Első. Itt a jó idő, itt a nyári vízszint is, ezért első javaslatunk mindenképpen a csónaktúra. Érdemes tapasztalt, helyi túravezetővel indulni a kesze-kusza, ártéri erdőkkel, öblökkel és csatornákkal szabdalt vidékre.

Keresd fel kedvenc Tisza-tavi településed csónakkikötőjét, ahol biztosan megtalálod "Matula bácsit", aki páratlan élménnyel, tapasztalattal tölti meg kíváncsiságod kosarát. Ismeri a Tisza-tó minden szegletét, madarát, növényét, s tudja azt is, hogy az évszakok változásával hol vannak a tó rejtett kincsei - így mindent látsz, amit lehet.

 

 

evezes_misi.jpg

Második. S ha már a vízre szálltunk, másodikként ajánljuk az evezést . Kenut bérelni szintén a kikötőkben tudsz. Ha vezető nélkül vágsz neki a tónak, előtte tájékozódj alaposan, mert a térképről már nehéz leolvasni, melyik nádasnál jársz.

Aki a Tisza-tónál kenuba száll, az teljes mértékben maga mögött hagyhatja a nyüzsgő, zajos nagyvárosi élet stresszét, s elmélyülhet a természet ölelésében. Ezekkel a járművekkel a legkeskenyebb vízi ösvények is bejárhatók, s útközben felfedezzük, megismerjük élővilágát, ritmusát, illatait, hangjait.

 

 

vizisetany_por_k_s.jpg

Harmadik. Listánk harmadik helyén a Húsvét óta újra megnyílt poroszlói tanösvény bebarangolása áll. Fél lábbal még a vízen, másikkal a vízfelszín felett, másfél kilométeres hídrendszeren vezet körbe a tavon egy kis sziget érintésével. A séta során madárvárták, madármegfigyelő tornyok, pihenősziget és csónakos kirándulások gazdagítják az út szépségét.

 

 

okocentrum.jpg

Negyedik. Ki ne hagyd a Tisza-tavi Ökocentrumot Poroszlón, mely most áprilisban ünnepli 3. születésnapját. Itt nem csak Európa legnagyobb édes-vizi akváriumát találod a Tisza-tó és a Tisza összes halfajával, de  láthatsz vidra etetést és felmászhatsz a 7 emelet magas kilótóba is, ahonnan az egész Poroszlói-medencét belátod. 

A gyerekek hancúrozhatnak valamelyik  játszótéren, simogathatunk dámszarvast, megnézhetjük a pelikánokat, rackákat és az aranysakálokat is. Április 26-án, a nyitás évfordulóján színes programok és ünnepi belépőjegy-ár vár (3X365 Ft). A szülinapi programokat itt találod!

 

 

bicajok_a_parton_balan_attila.jpg

Ötödik. Ez a tavaszi idő a legalkalmasabb és legkímélőbb a tó körbekerékpározásához is. A kerékpárút, mely a Tisza-tavat körbeölelő töltésén van, 4 méter magas természetes kilátóról biztosítja a síkvidéki kerékpározás magyar kuriózumát, a felejthetetlen Tisza-tavi panorámát. 

A bringásokra GPS-játék is vár, melynek részleteit, a kincses ládák helyét a geocachin honlapján találod. Május 8-án pedig a szokásos Tour de Tisza-tó tavaszi körén tekerhetsz.

 

 TIPP!   Egy nap túl rövid! Maradj tovább, láss több csodát, a szállásod itt, melyet a Vendégek az év legjobb Tisza-tavi szállásának választottak.

 

borostyan_blogos.jpg

.

 

pap_ildiko_fent_4.jpg

Hatodik. Melyik a kedvenc Tisza-tavi kiindulópontod? Bárhol is vagy, keresd fel a Kiskörei Vízerőművet, mely a Tisza-tó valódi oka, maga a bölcső. Ez Magyarország legnagyobb vízügyi létesítménye, melynek nem csak a hídján sétálhatsz, vagy kerekezhetsz át, de a KÖTI-KÖVIZIG irodaházának legfelső szintjén  a Tisza-tó terepasztala segít megismerni a tó vízrendszerét. Ne felejts el kinézni az ablakon ; itt eléd tárul az Abádszalóki-öböl és a vízlépcső.

Olvass itt a vízlépcsőről!

 

 

 

tiszai_sullo_tisza-to_vizateam.jpg

+ Ráadás. Ne feledjük, hogy a Tisza-tó az ország egyik legnagyobb, legváltozatosabb horgásztava, a horgászok paradicsoma is.

A horgászok voltak a tó első Vendégei. Ötvennél is több fajta hal él tavunkban, melyek egy része védett, de ha betartjuk a horgászati előírásokat, tilalmi időket, remek kikapcsolódás, és élmény vár a nagy Ho-Ho-Horgászokra is.

 

A remek programok közben megéheztél? Válaszd Abádszalókon a Lilaakác Kisvendéglőt!

 

Gyere a Tisza-tóra,

ahol garantáltan kitisztul a tüdőd, s megtelik a szíved-lelked élményekkel!

 

 

 

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...        Nekem is fontos, hogy tudjam, tetszett-e neked. Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

Fotók: Matulokbácsi, Lázár Tünde, Matulokbácsi, Kasza Sándor, Tisza-tavi Ökocentrum, Balán Attila, Pap Ildikó, Tisza-tó Viza Team

 

 

Az írás szerzői jogvédelem hatálya alá esik. 

Szólj hozzá

tanösvény Poroszlói Ökocentrum mit nézzek meg tisza-tó tisza-tó tavasz 6 kihagyhatatlan tisza-tavi program Kiskörei Vízerőmű