2015. feb 03.

A TISZA-TÓ REPÜLŐ ÉKKÖVE

írta: Popovics Ancsa
A TISZA-TÓ REPÜLŐ ÉKKÖVE

A jégmadár

   Tudod-e, melyik a legszínesebb, leggyorsabb madarunk? Aki már járt a Tisza-tavon az tudja, hogy kétségkívül az egyik legimpozánsabb, legfürgébb madara a jégmadár (Alcedo atthis). Csillogó, fényes tollazata mindenkit rabul ejt, hisz a vizes élőhelyek ékszere. Ha ültél már a Tisza-tó partján öreg fűzfák árnyékában, vagy csak csendben horgásztál, biztosan szemtanúja voltál annak, hogy a színes kis jégmadár rárepül egy belógó faágra, vagy egy nádszálra.

  jegmadar_kasza_sandor.jpg

Testalkata alapján zömök madárról van szó, rövid farka és hegyes csőre van. Feje a testéhez képest nagy. Tollazata fejbúbtól a farokig csillogó kék, mely a napfényben megcsillan. Igazából így lehet észrevenni csónakos kirándulás vagy vízparti séta esetén. A hasa rozsdaszínű, lába vörös, ujjai összenőttek.

Párválasztásnál a hím hangosan kergetőzik a tojóval, majd táplálékot kínál fel a párjának. Az ismerkedésük is gondoskodással kezdődik, mely nem ritka egyébként a természetben.

Fészkét hiába keresed a fák rejtett ágai között; madár létére elég különleges helyre költözik... A jégmadár folyók, patakok függőleges partfalaiban fészkel. Maga a fészek, ami egy földbe vájt lyuk vagy inkább alagút, elérheti az 1 méter hosszúságot. Kiásása szorgos munkával akár két hetet is igénybe vesz.

Tojásait a kiöklendezett halszálkákra rakja. Átlagosan 4-6 fiókát nevel fel. A fiókák etetésénél mindig az kapja meg a táplálékot, aki a kijárat közelében van. Amelyik megkapja táplálékát, az a sor végére visszahúzódik. Ha a testvérek közül valamelyik nem tartja be a szabályokat, akkor csipkedéssel, lökdösődéssel tanítják rendre.

halas_jegmadar_cstt.jpg

 

Nézd meg itt a jégmadárról készült kisfilmet:

 

A jégmadár kitűnően halászik. A vízparton olyan helyeken szeret vadászni, ahol egy benyúló ág végére rá tud repülni, majd türelmesen kémleli a vízben békésen úszkáló halakat. S hogy mire ez a színes, csillogó öltözet? Tollazatának nagy szerepe van a táplálékszerzésben. Vízből nézve a hasa olyan színű mint egy falevél, így a vízben úszkáló halak nem gyanakodnak. A háta pedig olyan csillogóan kék, mint a víztükör így a jégmadarat az ellenségei nem veszik észre a magasból. Ha a jégmadár alkalmasnak látja, lecsap, erős csőrkávájával megragadja az áldozatát.
A vízből kirepülve lerázza magáról a vízcseppeket, majd újra az ágra ül és elfogyasztja a táplálékát. Gyors anyagcseréje miatt, naponta testsúlyának akár a 60%- át kitevő halat is képes elfogyasztani. A meg nem emésztett szálkát, pikkelyt kiöklendezi.

Hazánkban stabil az állománya, de védett. Különösen a vizek tisztaságára érzékeny.

Ha szeretnél Te is megismerkedni ezzel a csodás kis madárral a Tisza-tavon, egy ilyen csónaktúrán biztosan lesz hozzá szerencséd!

Tudod-e, hogy a Tisza-tó legjobb panziójának egyik szobáját erről a madárkáról nevezték el? Nézd meg itt, milyen a Jégmadár szoba a Borostyánban!

Ma ünnepeljük a vizes élőhelyek világnapját.  Úgy gondolom, a mai napnak arról is szólnia kell, mit tehetünk a hazai vizes élőhelyekért. A jégmadár az egyik legjobb példa arra, hogy a vadvizek védelme miért oly fontos. Magyarországon máig 29 élőhelyet vettek fel a Ramsari egyezménybe, többek között a Tisza- tó egy részét.

Ha szeretnéd megismerni a jégmadarat:

Gyere  a Tisza- tóra!

 

Tetszett az írásunk? Kérlek, segíts egy megosztással, hogy mások is megismerjék a csodás Tisza-tavat!

.

Fotó:Kasza Sándor, CSTT

 

Szólj hozzá

jégmadár horgászat védett vizes élőhely Tisza- tó Ramsari egyezmény halászmadár