2015. jan 21.

A VARÁZSLATOS TÉLI TISZA-TÓ

írta: Lázár Tünde
A VARÁZSLATOS TÉLI TISZA-TÓ

teli_jegtora.jpg
Meseszép nálunk a tél is! Megváltozik a Tisza-tó arca, olyannak látjuk, amilyen egyetlen más évszakban sem lehet. Mindezt miért? Mert kevesebb a víz, s így olyan titkokat is megfejthetünk, melyekre máskor nincs esélyünk.
Milyen lehetőségeket kínál Magyarország második legnagyobb tava a hidegek beköszöntével? Kirándulhatunk, borozhatunk, sőt a téli sportoknak is hódolhatunk a Tisza-tónál, ahol télen elképesztő panorámáról, izgalmas jégtúrákról, az ilyenkor szokásos nagy madárvonulásról maradunk le, ha kihagyjuk a Tisza-tavat. 

A téli Tisza-tó különleges világ. Téli vízszintnél  sok helyen meseszerű, holdbéli tájra emlékeztet. A tó környékének végtelen csendje, a táj nyugalma merőben eltér a nyáron megszokott nyüzsgéstől és zsibongástól.

matul_viz_alatti_erdo_kis-tisza.jpg

matul_tuskosoron_tiszanana_2.jpg

 

Ám ebben az időszakban is számos lehetőség vár azokra, akik a Tisza-tóhoz látogatnak, sem szabadtéri, sem pedig fedett programokból nincs hiány ilyenkor sem. Ezek közül legizgalmasabbnak a befagyott tó jegén való korcsolyázás ígérkezik, ehhez azonban meg kell várnunk, hogy a jég megfelelő vastagságúra hízzon. S ha nem nyit meg Magyarország második legnagyobb természetes jégpályája, program és látnivaló akkor is akad bőven.

Amikor leesik a hó, és a tájat csodás fehér lepellel fedi, előkaphatjuk a szánkót is, hiszen a tavat körbeölelő, 4 méter magas töltésről csúszhatunk le! 

lazar_miklos_teli_emlek.jpg

timar_ancsa_ab-td_kozott2.JPG

teli_havas_to.jpg

Ha az izmainkat kevésbé igénybe vevő időtöltésre vágyunk és szép tájakat szeretnénk látni, nem kell mást tennünk, mint a tó körül épített madármegfigyelő tornyokba felmászni és körülnézni! Ilyenkor a fényképezőgépeket sem érdemes otthon hagyni.

lazar_miklos_teli_emlek.jpg

Zimankóban a meleg vizű fürdők, vagy Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum, ahol Európa legnagyobb édesvízi akváriuma látható, vagy az egész évben nyitva tartó múzeumok felkeresését tudjuk a napi programba illeszteni természetjárás helyett. A pihenésre vágyók pedig kedvükre válogathatnak a Tisza-tó színvonalas szálláshelyei közül, ahol sok esetben még az épületből sem kell kilépni, hogy egy kis wellness-kényeztetéshez jusson az ember.

Itt gyűjtöttük össze a legjobb szálláshelyeket!

 

viharos_fagyas_matulokb.jpg

 Hiszen van-e annál jobb móka, mint hó-csatázni a családdal, barátokkal a  porcukorral behintett Tisza-tó partján, zúzmarás ezüst erdőben sétálni a környéken, a forralt-borozós szegfűszeg illatú korcsolyázásról nem is beszélve! 

kasza_sandor_tisza-to1.jpg

 

Gyere a Tisza-tóra,

ahol a hidegben is melengető élményeket-emlékeket gyűjthetsz!

 

Fotó: GyTT, Matulokbácsi, Matulokbácsi, Lázár Miklós, Tímár Ancsa, TTS, Lázár Miklós, Matulokbácsi, Kasza Sándor

 

Szólj hozzá

forralt bor fényképező jégpálya zúzmara Tisza-tó Ökocentrum Téli Tisza-tó Jégtúra programok Tisza-tó