Gyere a Tisza-tóra

Gyere, és fedezd fel a páratlan Tisza-tó titkat!

2019. jún 05.

EGY HEGYRE VALÓ SZEMÉT HALMOZÓDOTT FEL A KISKÖREI ERŐMŰNÉL

írta: Lázár Tünde
EGY HEGYRE VALÓ SZEMÉT HALMOZÓDOTT FEL A KISKÖREI ERŐMŰNÉL

Sokkoló a látvány a Kiskörei Erőmű gátjánál, ahol a nagy árhullám miatt már egy hegyre való szemét halmozódott fel! Az elmúlt héten beküldött olvasói kép alapján felkerekedtünk, s megnéztük a saját szemünkkel a jelenlegi helyzetet.Megmutatjuk, mit láttunk.

kiskore3.jpeg

A Kiskörei Erőmű kapui nyáron több mint 250 millió köbméter vizet tartanak a tározótérben, s egyben megállítják, felfogják a folyón érkező uszadékot: letörött ágakat, kidőlt fákat, száraz növényi részeket.. Amikor a Tisza vízgyűjtő területein megindul az áradás, a kisebb vizek mentén a száraz növényi részekkel együtt a területen szétszórt, lerakott szemetet is magával sodorja a víz.

Fel voltunk készülve arra, hogy sok szemét lesz a kapuknál, de mégis ...

Tovább Szólj hozzá

Kiskörei Erőmű Tiszán úszó szemét Kiskörei szemét Ne szemetelj!

2019. jún 04.

PÜNKÖSDI PROGRAMDÖMPING A TISZA-TÓNÁL

írta: Lázár Tünde
PÜNKÖSDI PROGRAMDÖMPING A TISZA-TÓNÁL

A legjobb Pünkösdi programok

Az időjósok nem hagynak cserben bennünket, s igazi nyári időt jósolnak a Pünkösdi hosszú hétvégére. Érdemes tehát kicsit tervezni, és a hosszú hétvégét tartalmasan tölteni. Ez hétköznapokon sem nehéz a Tisza-tónál, Kelet-Magyarország legnagyobb tavánál, most azonban igazi programdömping vár rátok. Pakoljátok össze a családot, s gyertek a Tisza-tóra!

 

Mutatjuk a kínálatot:

1. 06.09. Abádszalók- Tisza-tó Tortája Gasztrofesztivál /Füzes Kemping

ece6ea54-659e-4d57-b24e-ab46a7a08f9a.png

Igazán édes fesztiválra várnak Pünkösd vasárnapján Abádszalókra , az idén 5. alkalommal megrendezésre kerülő Tisza-tó Tortája gasztrofesztiválra és versenyre. A neves tagokból álló zsűrit Mautner Zsófi vezeti.

Mire számíthatsz? Lesz itt kerek sütemény, édes ...

Tovább Szólj hozzá

Tisza-tavi Ökocentrum Tiszavirág Ártéri Sétaút Programok Tisza-tó látnivalók Tisza-tó Tisza-tó tortája sétaút őserdőben termelői piac Tisza-tó pünkösdi programok tisza-tó bibliai ételek fesztiválja nagykörűi cseresznyevásár

2019. máj 22.

KIDERÜLT, AZ UTAZÁS NAGYOBB BOLDOGSÁGOT OKOZ, MINT A TÁRGYAK VÁSÁRLÁSA

írta: Lázár Tünde
KIDERÜLT, AZ UTAZÁS NAGYOBB BOLDOGSÁGOT OKOZ, MINT A TÁRGYAK VÁSÁRLÁSA

Minden nap keményen dolgozunk, hajtjuk magunkat, hogy több pénzünk, - s gondoljuk több boldogságunk legyen. Közben megfeledkezünk olyan régi bölcsességekről, mint a pénz nem boldogít, a holmikat nem vihetjük magunkkal a sírba... Érdemes olyan dolgokra költened, amiről a tudomány is bebizonyította, hogy valóban boldoggá tesznek!

csuszdarol_potty.jpg

Ne költsd a pénzed tárgyakra! - erre a következtetésre jutott 20 év kutatása után Thomas Gilovich, a Cornell University pszichológiaprofesszora.  A tárgyakkal az a probléma, hogy a vásárlásukkal szerzett boldogság nagyon gyorsan elmúlik. A professzor három fontos okát nevezi meg:

  1. Hozzászokunk az új javakhoz. Ami a vásárlás pillanatában újdonságnak és izgatónak hatott, hamar beépül mindennapjainkba, s ...
Tovább Szólj hozzá

boldogság kutatás tisza-tavi élmények látnivalók Tisza-tó élmények Tisza-tó élmények ereje élmények pszichológiája A pénz nem boldogít!

2019. máj 20.

ÚJ TISZA-TAVI KALANDOK DIMITRYEL

írta: Lázár Tünde
ÚJ TISZA-TAVI KALANDOK DIMITRYEL

Szerelemből készítette első filmjét tavaly Dimitry Ljasuk Tisza-tavi kalandjairól, mely aztán vírusként terjedt a világhálón. Azóta is kíváncsian várjuk, s lenyűgözve nézzük csodás filmjeit csodahelyünkről, Magyarország második legnagyobb taváról, a Tisza-tóról.

 

f005dd13-77be-49dd-8a41-501b9aae4025.jpeg

Őszi és téli filmjei után most megnézhetitek a tegnap elkészült: Tisza-tavi kalandok télből a nyárba .   Kis történetekkel és világhírű vendégével mutatja be, hogy hogyan változik meg a természet négy hónap alatt a gyönyörű Tisza-tavon.

 Az ébredő Tisza-tó, vitorlázás, egy sziget felfedezése, különleges Halászlé készítése, csodás kirándulások és naplementék, de az év első, “ilyet még nem láttál!” úszása is elvarázsolt ...

Tovább Szólj hozzá

tisza-tavi élmények természetfilm Tisza-tó Dimitry Ljasuk Tisza-tavi kalandok videó Tisza-tó

2019. máj 09.

HÉTVÉGÉN: TOUR DE TISZA-TÓ

írta: Lázár Tünde
HÉTVÉGÉN: TOUR DE TISZA-TÓ

Idén már 12. alkalommal kerül sor a legnépszerűbb bringás tókerülésre, a Tour de Tisza-tóra az Intersport szervezésében. A 67 km-es távot nem csak kerékpáron, de görkorival is megtehetik a versenyzők, mely 2019.május 11-én, szombaton a Tiszafüredi Halas térről indul.

esos_bicajos_1.jpg

Az érdeklődők, résztvevők száma évről-évre nő, s nem tántorítja el őket sem szél, sem eső. Utóbbiból kijutott pár évvel ezelőtt, most azonban esőmentes időt jósolnak a meteorológusok szombatra.

Indulni a következő számokban lehet:

  • 15 km kerékpárral
  • 65 km - Tókerülő táv
  • 57 km görkorcsolyával

A versenyre előzetes nevezési lehetőség volt, de aki még ezt nem tette meg, 10:00 óráig nevezhet, s rajthoz állhat.

multicopter_poroszlo.jpg

A Tisza-tavat bringával ...

Tovább Szólj hozzá

Tisza-tó Tour de Tisza-tó kerékpáros turizmus kerékpárral Tisza-tó programok Tisza-tó Tisza-tó kerékpárút

2019. ápr 18.

HÚSVÉTI PROGRAMOK A TISZA-TÓNÁL

írta: Lázár Tünde
HÚSVÉTI PROGRAMOK A TISZA-TÓNÁL

Az időjósoktól ajándékba kapjuk a napos, melegedő időt Húsvétra! Ezért is érdemes erre a hosszú hétvégére a Tisza-tavat választanod, ráadásul programokban sincs hiány Kelet-Magyarország legnagyobb tava mellett.

varga_peter_csonakos.jpg

Lesz itt mindenkinek kedvére való lehetőség: természetimádóknak, családosoknak, ízvadászoknak, és az aktív kikapcsolódás híveinek is. Persze a hagyományokról sem feledkeztek meg környékünkön, vagy a most divatos tojásfákra is érdemes egy pillantást szánni.

2019.04.19. Nagypéntek

Hortobágy, Abádszalók, Tiszaörvény

A Hortobágyi Pusztai Állatparkban már pénteken kezdetét veszi a készülődés. Kézműveskedés minden korosztálynak: tojásfestés, tojás keresés, nyusziteke és alma halászat.

Ha már itt ...

Tovább Szólj hozzá

Abádszalók Szabics Kikötő Lilaakác Kisvendéglő Húsvéti programok Tisza-tó Programok Tisza-tó tiszaörvény Pákász Tanösvény Hortobágyi Madárkórház Abádi-Kikötő

2019. ápr 02.

MEGNÉZTÜK, MUTATJUK, HOGY HALAD A KERÉKPÁRHÍD ÉPÍTÉSE A 33-ASON

írta: Lázár Tünde
MEGNÉZTÜK, MUTATJUK, HOGY HALAD A KERÉKPÁRHÍD ÉPÍTÉSE A 33-ASON

A Tisza-tavon sorra dőlnek a kerékpáros rekordok! Mi sem bizonyítja jobban szükségességét annak, hogy a Tiszafüred-Poroszló közötti szakaszon végre mindenki a saját útját járja. Gépjárművek a közutat, kerékpárosok a kerékpárutat használhassák.

Szerencsére, már nem kell sokáig várnunk a hiányzó, 9,1 km-es szakaszra, tervek szerint még ebben az évben átadják a forgalomnak.

5a28b822-c525-4156-9cd7-ad3b8228773d.jpeg

Az új kerékpárút 9,1 kilométer hosszú lesz.  Poroszlónak a Tisza-tó felőli részétől indul és az Eger-, és a Szomorka patakon, valamint a Tisza-folyón, az Öblítő csatornán kialakított hidakon, továbbá a Debrecen - Füzesabony és a Karcag - Tiszafüred vasútvonalon keresztül, Tiszafüreden az Arad utcáig tart.

Az út mentén is, de főleg a ...

Tovább Szólj hozzá

Tisza-tavi programok kerékpáros turizmus Kerékpárút tisza-tavi élmények kerékpárral a tisza-tónál tisza-tavi fejlesztés

2019. már 28.

700 MILLIÓ FORINT TÁMOGATÁS A 7 TISZA-TAVI STRANDNAK

írta: Lázár Tünde
700 MILLIÓ FORINT TÁMOGATÁS A 7 TISZA-TAVI STRANDNAK

Hazai forrásból 700 millió forint összegű támogatást kaptak a Tisza-tavi szabadvizű-strandok! A hét települést - Abádszalók, Kisköre, Sarud, Poroszló, Tiszabábolna, Tiszafüred, Tiszanána - érintő beruházás a tervek szerint június 30-ig tart.

A strandok fejlesztésére egységesen 100 millió forint összeg jut. Egyes helyszíneken például családbarát szolgáltatások, napozóstégek, árnyékolók kialakítására, vizesblokkok és öltözők megújítására, vízparti sportpályák, elektromos töltőhelyek létrehozására fordítják az összeget.

Nézzük, melyik település milyen újításokat tervez!

 

Abádszalók

Jelenleg már folyamatban van a strandfejlesztés. Teljesen megszépül, újjáépül a hajdan szép időket ...

Tovább Szólj hozzá

Strandok Tisza-tó látnivalók a Tisza-tavon programok Tisza-tó fejlesztés Tisza-tó strandfejlesztés Abádszalók szabadvizű strandok a Tisza-tavon

2019. már 26.

300 KÁRÓKATONA KILÖVÉSÉRE KAPTAK ENGEDÉLYT A TISZA-TAVON

írta: Lázár Tünde
300 KÁRÓKATONA KILÖVÉSÉRE KAPTAK ENGEDÉLYT A TISZA-TAVON

A Tisza-tavon fészkelő nagy kárókatonák évente több mint 100 tonna halat fogyasztanak el, ami nagyságrendileg megfelel az egész éves Tisza-tavi horgászfogásnak. Ezért szükséges gyérítésük itt, a Tisza-tavon-nyilatkozta a Tisza-tó halgazdálkodási hasznosítója, a Tisza-tavi Sporthorgász.

 

A Tisza-tó halgazdálkodási hasznosítójaként, idén is figyelemmel kísérik a Tisza-tavi Sporthorgász munkatársai a nagy kárókatona fészkelő állományát.- nyilatkozta Papp Gábor, a cég igazgatója.

ekkora_halat_fogtam.jpg

A szakember emlékeztetett arra, hogy korábban riasztással próbálkoztak, de az nem volt hatékony, mert sok esetben nem sikerült távol tartani a madarakat a fészküktől.

Az egyetlen eredményes út a lőfegyveres gyérítés, amelyet ...

Tovább Szólj hozzá

kormorán kárókatona Tisza-tó tisza-tavi horgászat tisza-tavi élőlények kárókatona gyérítés

2019. már 20.

ÚJRA LEZÁRJÁK A KÖREI HIDAT

írta: Lázár Tünde
ÚJRA LEZÁRJÁK A KÖREI HIDAT

A MÁV Zrt. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. együttműködésének köszönhetően végre megújul Magyarország egyetlen vegyes használatú közúti és vasúti átkelője, a kiskörei Tisza-híd. Mivel ősszel még nem fejezték be, március 27-én a közúti forgalom elől ismét lezárják a hidat a felújítás várható befejezéséig, május 14-ig.

szivak_ica_hid.jpg

A híd Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyei oldalán ismét útzár lesz március 27-től május 14-ig.

A Heves és Pusztataskony között autózók terelőúton, a 3213–33–3216-os számú utakon keresztül közlekedhetnek majd, és Kisköre, Tiszanána, Sarud, Újlőrincfalva, Poroszló, a tiszafüredi Tisza-híd, Tiszafüred, Tiszaszőlős, Tiszaderzs, Abádszalók érintésével juthatnak át ...

Tovább Szólj hozzá

útlezárás Kiskörei híd lezárják a kiskörei hidat hídfelújítás