Gyere a Tisza-tóra

Gyere, és fedezd fel a páratlan Tisza-tó titkat!

2019. feb 05.

AZ 5 LEGJOBB PROGRAM A TISZA-TÓNÁL

írta: Lázár Tünde
AZ 5 LEGJOBB PROGRAM A TISZA-TÓNÁL

Páratlan kincs a Tisza-tó, Magyarország második legnagyobb tava, mely szépséges látnivalókkal, izgalmas programokkal kényezteti 127 km2-es vízi világával vendégeit.

Gyere a Tisza-tóra, fedezd fel te is rejtett kincseit! Tippjeinkkel segítjük élménygyűjtő utadat.

1.Tekerd körbe a Tisza-tavat!

Bringáztál már kilátóban ülve? Nos, itt az alkalom, hisz a bringaút a tavat körülölelő, 4 méter magas töltés tetején épült, így tekerés közben fel tudjátok fedezni a természetet; könnyen megközelíthetitek a tóparti településeket.

bicajok_a_parton_balan_attila.jpg

A tavat kétféle távon lehet megkerülni:

  • a kis kör, mely Poroszló-Tiszafüred között a 33-as úton vezet, 67 km.
  • a nagy kör, mely a Tiszavalki-medencét is magába foglalja, 122 km.

Soknak ...

Tovább Szólj hozzá

hallépcső Borostyán Apartmanház Tanösvény a Tisza-tavon programok Tisza-tó poroszlói ökocentrum szállás a Tisza-tónál látnivalók Tisza-tó Tisza-tó kerékpárút

2018. dec 18.

LEBONTJÁK ABÁDSZALÓK ÉVTIZEDES JELKÉPÉT

írta: Lázár Tünde
LEBONTJÁK ABÁDSZALÓK ÉVTIZEDES JELKÉPÉT

Egy korszak lezárult Abádszalókon! A Tisza-tó legnagyobb strandjával büszkélkedő településen a csúszda bontását kezdték meg a napokban, mely évtizedek óta a városka jelképének számít.

dscf5687.JPG

Az abádszalóki csúszda, mely 30 évvel ezelőtt még valódi attrakciónak számított, s nem csak a térség, de egész Kelet-Magyarország legnagyobb létesítménye volt, történetének végéhez ért.

Élmények és műszaki állapot tekintetében sem felelt már meg a mai kor igényeinek, melyet mi sem bizonyít jobban, mint hogy ez év nyarán már nem üzemelt. Állapota miatt ugyanis már nem kapta meg a szükséges engedélyeket az üzemeléshez.

bontas4_adamne_j.jpg

A kétpályás csúszdát most lebontják, s helyette készül egy több pályából álló komplexum, mely ...

Tovább Szólj hozzá

abádszalóki strand tisza-tavi élmények csúszda tisza-tó tisza-tavi fejlesztés Tisza-tó strand

2018. nov 22.

TUDOD-E, HOL FOLYIK VISSZAFELÉ A TISZA?

írta: Lázár Tünde
TUDOD-E, HOL FOLYIK VISSZAFELÉ A TISZA?

Lenyűgöző vízi-világ vár a Tisza-tónál, s ráadásként itt találod azt a helyet is, ahol visszafelé folyik a Tisza!

Hogyan lehetséges ez? Írásunkból mindjárt megtudhatod.

 

varga_peter_szines.jpg

Magyarország második legnagyobb tava, a mesterségesen létrehozott Tisza-tó  csodás, mozaikos szerkezetének köszönhetően ezer-arcú vízivilág. Találunk itt

  • négy nagy medencét,
  • holtágakat,
  • szigeteket,
  • vadregényes lagúnákat,
  • s a Tisza egy 33 km-es szakaszát is.

Ezek már külön-külön is ámulatba ejtő természeti szépségek, de így együtt milliónyi csodát, s titkot is rejtenek.

A további csodákat itt gyűjtöttük össze!

 

Egyik titka, hogy itt találjuk a helyeket, ahol a természet törvényeinek ellentmondva visszafelé folyik ...

Tovább Szólj hozzá

Tisza-tó tisza-tó lagúnái tisza-tavi élmények Tisza-tó élővilága Tisza-tavi látnivalók öblítőcsatornák tisza-tó

2018. nov 18.

MEDDIG KERÜLGETJÜK MÉG A KÖREI HIDAT?

írta: Lázár Tünde
MEDDIG KERÜLGETJÜK MÉG A KÖREI HIDAT?

Csúszik a Kiskörei Tisza-híd felújítása. Az eredeti tervekhez képest fél évvel tovább, május 14-éig még biztosan nem közlekedünk a hídon; illetve addig még zötykölődhetnek a pótlóbuszokkal az utasok Kisköre és Abádszalók, illetve Kisköre és Kisújszállás között a Kál-Kápolna-Kisújszállás vasútvonalon – tájékoztatta a MÁV Kommunikációs Igazgatósága csütörtökön az MTI-t.

koreihid_1.jpeg

 

A közleményben felidézik: a MÁV Zrt. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. együttműködésének keretében megújul Magyarország egyetlen vegyes használatú, közúti és vasúti átkelője, a Kiskörei Tisza-híd.
Az eredeti tervek szerint a vonatközlekedés csak november 17-éig szünetelt volna a hídon, ám a felújítás tovább tart a ...

Tovább Szólj hozzá

Kiskörei híd hídfelújítás Tisza-tó közlekedés

2018. nov 14.

TÉLI VÍZSZINT A TISZA-TAVON

írta: Lázár Tünde
TÉLI VÍZSZINT A TISZA-TAVON

Megkezdődött a Tisza-tó téli vízszintjének beállítása, melyről a KÖTIVIZIG adott tájékoztatást. Tehát, kedves horgászok, érkezik a várva-várt téli vízszint!

A téli, alacsonyabb vízszinttel teljesen megváltozik a táj arculata, hangulata. Miért van szükség erre? Hogyan alakul a leürítés? Itt találod a válaszokat.

A Tisza-tó vízszintjének változtatását, és a téli vízszint beállítását az indokolja, hogy a téli, magasabb vízszint tartása árvízvédelmi szempontbó l nagyobb kockázatot jelentene. Jégtakaró kialakulása után, előürítéssel a jég nem távolítható el a tározóból, mivel jegesedéskor a kapuk mozgatása lehetetlen;ez csak árvízi viszonyok között indul meg.

oszi_tisza-tavi_taj.jpg

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság ...

Tovább Szólj hozzá

téli vízszint KÖTIVIZIG Téli leürítés tisza-tó tél

2018. okt 12.

MEGDŐLT A TISZA-TAVI KERÉKPÁROS REKORD

írta: Lázár Tünde
MEGDŐLT A TISZA-TAVI KERÉKPÁROS REKORD

Már több mint 10 éve adták át a Tisza-tó töltésén megépült kerékpáros utat, ahol a kerekezők száma azóta évről évre csúcsot dönt. Idén ismét tízezrekkel többen tekertek a töltésen.

bicajok_a_parton_balan_attila.jpg

 A Tisza-tó töltésén 2005-2007 között épült meg a 3 méter széles kerékpárút a KÖTIVIZIG beruházásában. A 4 méter magas, természetes kilátón először a bal parton, Abádszalók és Tiszafüred, majd a jobb parton, Kisköre és Poroszló között lehetett tekerni.

A jelenleg még h iányzó 9 km-es szakaszt, mely Tiszafüredet kapcsolja össze Poroszlóval a 33-as út mellett, már megkezdték építeni . További információkat itt találsz!


A Kiskörei Szakaszmérnökség 2008 óta folyamatos figyelemmel kíséri a tó körül, pontosabban a ...

Tovább Szólj hozzá

kerékpározás Tisza-tavi programok kerékpárral Tisza-tó Tisza-tó kerékpárút tisza-tavi rekord

2018. ápr 18.

A VILÁG LEGKISEBB VIRÁGA A TISZA-TAVON

írta: Lázár Tünde
A VILÁG LEGKISEBB VIRÁGA A TISZA-TAVON

Elképesztő dolgok vannak a természetben, közülük is rekordernek számít a Tisza-tavon fellelhető, a világ legkisebb virágának számító Vízidara. Nagyságát - vagy inkább picinységét- jól szemlélteti, ha azt mondom,hogy csak mikroszkóp segítségével tudjuk megnézni, bimbó-e még, vagy már elvirágzott;  s egy gyűszűbe akár ötezer (5 000) is elfér belőle!

vizidara1_c_fischer.jpg

A gyökértelen vízidara (Wolffia arrhiza), mely a maga 1,5 mm-es hosszával a világ legkisebb virágos növénye. A békalencseformákhoz tartozó, vízi életformájú növény, mely a zárvatermők törzsébe, egyszikűek osztályába, hídővirágúak rendjébe és azon belül a békalencseformák (kontyvirágfélék alcsaládja) családjába tartozik.

 

A végtelenbe, és tovább!

Mi ...

Tovább Szólj hozzá

a világ legkisebb virága gyökértelen vízidara békalencse-félék Tisza-tó növényvilága

2018. már 31.

A JAVA MÉG HÁTRA VAN A HÚSVÉTBÓL

írta: Lázár Tünde
A JAVA MÉG HÁTRA VAN A HÚSVÉTBÓL

Idén a szokásosnál kicsit hamarabb, március végén kezdődött a húsvéti hétvége. Tartottunk is tőle, főleg az utóbbi hetek szeszélyes időjárása miatt, de szerencsére az jobban alakul, mint gondoltuk.

A négy napos ünnep remek lehetőséget kínál arra, hogy felfedezzük az ország második legnagyobb tavát a családdal együtt.Húsvét alkalmából számos hagyományőrző és hagyományt teremtő programmal vár a Tisza-tó 2018-ban, így ha csak egy napos kirándulást tervezel, itt szeretettel várnak!

1. Húsvéti So(n)kadalom- Abádszalók

Húsvét vasárnap sok szeretettel várnak egy remek családi programra,  igazi tavaszi hangulatú rendezvényre Abádszalókon.

Lesz minden ami Húsvét! Sonka, tojás, nyuszi, bárány, és rengeteg szuper ...

Tovább Szólj hozzá

Abádszalók Tisza-tavi programok Szabics Kikötő Húsvéti programok Tisza-tó Ökocentrum Poroszló

2018. már 04.

A TISZA-TÓ HALFAJAI: BALIN

írta: Lázár Tünde
A TISZA-TÓ HALFAJAI: BALIN

A Tisza-tó Kelet-Magyarország legnagyobb tava, a horgászok kedvence köszönhetően mozaikos szerkezetének, s annak az ötven féle halfajnak, mely benne él. Ötvenből egyet ma bemutatunk, mely 2018-ban az Év hala címet is megszerezte. Most beszéljünk tehát a vízen-járó halunkról, a balinról.

 

A balin - vagy nevezzük talán kicsit előkelőbben, a ragadozó őn - sok pergető horgász kedvenc hala. Kellően rafinált, már-már eszes, s emiatt néha könnyűszerrel, máskor borzasztó nehezen  csalható horogra.  Az igazán szép példányokkal történő találkozás pedig minden pecásnak örök emlék marad. Ha a halaknál rangsorolni kellene a „sportosságot”, akkor minden bizonnyal dobogós helyezésre számíthatna. Hogy ki is ő, és hol ...

Tovább Szólj hozzá

balin Tisza-tavi horgászat tisza-tó halfajai balinrekord legtöbb nevű hal

2018. feb 14.

TISZA-TAVI AFRODIZIÁKUMOK

írta: Lázár Tünde
TISZA-TAVI AFRODIZIÁKUMOK

Az afrodiziákum szó Aphrodité görög istennő nevéből származik, aki a mitológia szerint a szerelem, a nemi vágy és a termékenység úrnője volt. Léptei nyomán növények és virágok sarjadtak, melyek fogyasztása afrodiziákumként hat az emberi szervezetre.

Mai nyelvhasználatban afrodiziákumnak nevezzük azokat a szereket, amelyek a szexuális, a nemi vágyat, orgazmuskészséget és a termékenységet fokozzák. A hatásmechanizmusok igen eltérőek, ám sok esetben tudományosan nem bizonyítottak.

afrodite_boticelli.jpg

Itt, a Tisza-tavon is találunk olyan növényeket , melyeket régtől fogva használtak vágykeltésre Ezek közül nézzük elsőként a csodás, fehér virágú tündérrózsát.

A tündérrózsát az ősi egyiptomiak az élet eredetének szimbólumaként ...

Tovább Szólj hozzá

méz afrodiziákum tündérrózsa sulyom tisza-tavi vágykeltők Egy csepp Tisza-tó sulyomkrémes bonbon