Gyere a Tisza-tóra

Gyere, és fedezd fel a páratlan Tisza-tó titkat!

2018. okt 12.

MEGDŐLT A TISZA-TAVI KERÉKPÁROS REKORD

írta: Lázár Tünde
MEGDŐLT A TISZA-TAVI KERÉKPÁROS REKORD

Már több mint 10 éve adták át a Tisza-tó töltésén megépült kerékpáros utat, ahol a kerekezők száma azóta évről évre csúcsot dönt. Idén ismét tízezrekkel többen tekertek a töltésen.

bicajok_a_parton_balan_attila.jpg

 A Tisza-tó töltésén 2005-2007 között épült meg a 3 méter széles kerékpárút a KÖTIVIZIG beruházásában. A 4 méter magas, természetes kilátón először a bal parton, Abádszalók és Tiszafüred, majd a jobb parton, Kisköre és Poroszló között lehetett tekerni.

A jelenleg még h iányzó 9 km-es szakaszt, mely Tiszafüredet kapcsolja össze Poroszlóval a 33-as út mellett, már megkezdték építeni . További információkat itt találsz!


A Kiskörei Szakaszmérnökség 2008 óta folyamatos figyelemmel kíséri a tó körül, pontosabban a ...

Tovább Szólj hozzá

kerékpározás Tisza-tavi programok kerékpárral Tisza-tó Tisza-tó kerékpárút tisza-tavi rekord

2018. ápr 18.

A VILÁG LEGKISEBB VIRÁGA A TISZA-TAVON

írta: Lázár Tünde
A VILÁG LEGKISEBB VIRÁGA A TISZA-TAVON

Elképesztő dolgok vannak a természetben, közülük is rekordernek számít a Tisza-tavon fellelhető, a világ legkisebb virágának számító Vízidara. Nagyságát - vagy inkább picinységét- jól szemlélteti, ha azt mondom,hogy csak mikroszkóp segítségével tudjuk megnézni, bimbó-e még, vagy már elvirágzott;  s egy gyűszűbe akár ötezer (5 000) is elfér belőle!

vizidara1_c_fischer.jpg

A gyökértelen vízidara (Wolffia arrhiza), mely a maga 1,5 mm-es hosszával a világ legkisebb virágos növénye. A békalencseformákhoz tartozó, vízi életformájú növény, mely a zárvatermők törzsébe, egyszikűek osztályába, hídővirágúak rendjébe és azon belül a békalencseformák (kontyvirágfélék alcsaládja) családjába tartozik.

 

A végtelenbe, és tovább!

Mi ...

Tovább Szólj hozzá

a világ legkisebb virága gyökértelen vízidara békalencse-félék Tisza-tó növényvilága

2018. már 31.

A JAVA MÉG HÁTRA VAN A HÚSVÉTBÓL

írta: Lázár Tünde
A JAVA MÉG HÁTRA VAN A HÚSVÉTBÓL

Idén a szokásosnál kicsit hamarabb, március végén kezdődött a húsvéti hétvége. Tartottunk is tőle, főleg az utóbbi hetek szeszélyes időjárása miatt, de szerencsére az jobban alakul, mint gondoltuk.

A négy napos ünnep remek lehetőséget kínál arra, hogy felfedezzük az ország második legnagyobb tavát a családdal együtt.Húsvét alkalmából számos hagyományőrző és hagyományt teremtő programmal vár a Tisza-tó 2018-ban, így ha csak egy napos kirándulást tervezel, itt szeretettel várnak!

1. Húsvéti So(n)kadalom- Abádszalók

Húsvét vasárnap sok szeretettel várnak egy remek családi programra,  igazi tavaszi hangulatú rendezvényre Abádszalókon.

Lesz minden ami Húsvét! Sonka, tojás, nyuszi, bárány, és rengeteg szuper ...

Tovább Szólj hozzá

Abádszalók Tisza-tavi programok Szabics Kikötő Húsvéti programok Tisza-tó Ökocentrum Poroszló

2018. már 04.

A TISZA-TÓ HALFAJAI: BALIN

írta: Lázár Tünde
A TISZA-TÓ HALFAJAI: BALIN

A Tisza-tó Kelet-Magyarország legnagyobb tava, a horgászok kedvence köszönhetően mozaikos szerkezetének, s annak az ötven féle halfajnak, mely benne él. Ötvenből egyet ma bemutatunk, mely 2018-ban az Év hala címet is megszerezte. Most beszéljünk tehát a vízen-járó halunkról, a balinról.

 

A balin - vagy nevezzük talán kicsit előkelőbben, a ragadozó őn - sok pergető horgász kedvenc hala. Kellően rafinált, már-már eszes, s emiatt néha könnyűszerrel, máskor borzasztó nehezen  csalható horogra.  Az igazán szép példányokkal történő találkozás pedig minden pecásnak örök emlék marad. Ha a halaknál rangsorolni kellene a „sportosságot”, akkor minden bizonnyal dobogós helyezésre számíthatna. Hogy ki is ő, és hol ...

Tovább Szólj hozzá

balin Tisza-tavi horgászat tisza-tó halfajai balinrekord legtöbb nevű hal

2018. feb 14.

TISZA-TAVI AFRODIZIÁKUMOK

írta: Lázár Tünde
TISZA-TAVI AFRODIZIÁKUMOK

Az afrodiziákum szó Aphrodité görög istennő nevéből származik, aki a mitológia szerint a szerelem, a nemi vágy és a termékenység úrnője volt. Léptei nyomán növények és virágok sarjadtak, melyek fogyasztása afrodiziákumként hat az emberi szervezetre.

Mai nyelvhasználatban afrodiziákumnak nevezzük azokat a szereket, amelyek a szexuális, a nemi vágyat, orgazmuskészséget és a termékenységet fokozzák. A hatásmechanizmusok igen eltérőek, ám sok esetben tudományosan nem bizonyítottak.

afrodite_boticelli.jpg

Itt, a Tisza-tavon is találunk olyan növényeket , melyeket régtől fogva használtak vágykeltésre Ezek közül nézzük elsőként a csodás, fehér virágú tündérrózsát.

A tündérrózsát az ősi egyiptomiak az élet eredetének szimbólumaként ...

Tovább Szólj hozzá

méz afrodiziákum tündérrózsa sulyom tisza-tavi vágykeltők Egy csepp Tisza-tó sulyomkrémes bonbon

2018. feb 06.

REKORD SZÁMÚ KERÉKPÁROS A TISZA-TÓNÁL

írta: Lázár Tünde
REKORD SZÁMÚ KERÉKPÁROS A TISZA-TÓNÁL

Az elmúlt évben rekord számú kerékpáros haladt át a Kiskörei Vízlépcső hídján. Mióta átadták a forgalomnak az utat, megnégyszereződött a bringások száma a töltés tetején, a kerékpárúton. A több mint 30 ezer kerekező másfélszerese a 2016-os számnak, s ebből csak júliusban 9 086 főt regisztráltak, ami szintén abszolút havi rekord.

magocs_janos_bringa.jpg

 A Tisza-tó töltésén 2005-2007 között épült meg a 3 méter széles kerékpárút a KÖTIVIZIG beruházásában. A 4 méter magas, természetes kilátón először a bal parton, Abádszalók és Tiszafüred, majd a jobb parton, Kisköre és Poroszló között lehetett tekerni.
A Kiskörei Szakaszmérnökség 2008 óta folyamatos figyelemmel kíséri a tó körül, pontosabban a duzzasztóművön áthaladó ...

Tovább Szólj hozzá

kerékpáros turizmus rekord tisza-tó brinások a Tisza-tavon kerékpáros vélemény

2018. feb 06.

A LEGNAGYOBB GÉM A TISZA-TAVON

írta: Lázár Tünde
A LEGNAGYOBB GÉM A TISZA-TAVON

Mi jut eszedbe a szürkéről a Tisza-tóval kapcsolatban? Nekem a Tisza-tó legnagyobb, legfenségesebb, és legtürelmesebb madara. Szürke, mint például a ködös reggel, a téli napok, a tömegével tóban rekedt egykori fák tuskói. Melyik ez a szürke madár? A szürke gém.

gabor_miklos_szurke.jpg

A szürke gém (Ardea cinerea)  a gödényalakúak Pelecaniformes) rendjébe tartozó nagyméretű gázlómadár. Népies nevei: kék gém , daru gém , fosógém ( igen jól olvastad, remélem nem tilt le a gugli miatta! ) , vasgém .

A szürke gémre, mint a gémfélékre általában jellemző a röpte közben feltartott feje, S alakban behajtott nyaka és hátranyújtott lába. Ez a tartás megkülönbözteti őket a gólyáktól, a darvaktól és a kanalasgémektől, melyek előre kinyújtott ...

Tovább Szólj hozzá

szürke szürke gém tisza-tó tisza-tó madarai tisza-tavi madárrezervátum

2018. feb 01.

TI FOTÓZTÁTOK - JANUÁRI TOP 10

írta: Lázár Tünde
TI FOTÓZTÁTOK - JANUÁRI TOP 10

Az év első hónapjában is csodás képekkel örvendeztettetek meg bennünket a Tisza-tóról, melyek közül most a 10 legszebbet választottam ki. A válogatás alapja szubjektív: nekem ezek az abszolút kedvenceim.

Nem volt könnyű dolgom, s bízom benne, senki nem haragszik meg, akinek képe most nem került be a válogatásba.

Íme a TOP 10-es gyűjtemény (készítője szerint ABC-s rendben), melyek hamarosan nektek is kedvenceitekké válnak:

01ballok_istvan_dinnyeshati_kis-tisza_hid.jpg

Fotó: Ballók István: Kis-Tisza híd Dinnyésháton

biro_laszlo_jan7.jpg

biro_laszlo_jan9.jpg

Fotó: Bíró László

jan_fulop_zoltan.jpg

Fotó: Fülöp Zoltán

jan_istvan_erik7.jpg

jan_istvan_erik93.jpg

Fotó: István Erik - Abádszalók

teli_to_rivi.jpg

Fotó: Riviéra Vizisport

sztupovszki_viktor01_310.jpg

Fotó: Sztupovszki Viktor - Reggel...

laczi_zoltan.jpg

Fotó: Tóth Gábor - A Kiskörei Hallépcső téli álma

01_varga_szilvi.jpg

Fotó: Varga Szilvia - ...

Tovább Szólj hozzá

tisza-tó tisza-tó látnivalók ti fotóztátok tisza-tó képek

2018. jan 26.

10 DOLOG, AMIT MÉG NEM TUDTÁL A TISZA-TÓRÓL

írta: Lázár Tünde
10 DOLOG, AMIT MÉG NEM TUDTÁL A TISZA-TÓRÓL

Évről-évre egyre ismertebb, népszerűbb kiránduló célpont a Tisza-tó, de vajon tudod-e, hol található? Folyó vagy tó? Valójában mekkora? ... A 10 legfontosabb kérdésre válaszolunk a Tisza-tóval, a mi ámbrás cetünkkel kapcsolatban, melynek farkában Abádszalókot, szájánál Tiszafüredet, vízkifúvókájánál Poroszlót találod.

tisza-to_terkep.jpg

1. A Tisza-tó Kelet-Magyarország legnagyobb állóvize. Lánykori nevén Kiskörei Víztározó volt a neve ennek a 127 négyzetkilométeres területnek, melyből 23 négyzetkilométert szigetek és  félszigetek alkotnak.

A szigetek fontos kirándulási célpontok is egyben, hisz az egyiken található például a Tiszavirág Ártéri Sétaút és a Pákász Tanösvény. Egy másikon az ország egyetlen kalandszigete, ahol a ...

Tovább Szólj hozzá

Tisza-tó Kiskörei Vízerőmű látnivalók Tisza-tó Tudod-e a Tisza-tóról mekkora a Tisza-tó

2018. jan 18.

RAFTINGPÁLYA ÉPÜL A TISZA-TAVON

írta: Lázár Tünde
RAFTINGPÁLYA ÉPÜL A TISZA-TAVON

2014-ben adták át a Kiskörei Hallépcsőt, Európa legnagyobb ökológiai halfolyosóját, mely a nyári nagy vízszint-különbség idején biztosít átjárót a halaknak a tározó és a Tisza között. Mióta a létesítmény elkészült, sokaknak mozgatta meg fantáziáját az 1 300 méter hosszú, 27 kis vízlépcsővel, zuhogóval rendelkező "patak", hogy nyáron kipróbálják itt a raftingot!

Az álmok hamarosan valósággá válnak, s bár nem a hallépcsőn, hanem külön erre a célra épült pályán, de az Alföld közepén 2020-ra elkészül Magyarország első rafting-pályája.

Mi is a rafting? A rafting szó jelentése: vadvízi evezés, amely során 4-12 fő gumicsónakban ülve zuhatagos folyón evez végig. A mai értelemben vett vadvízi evezés a 20. ...

Tovább Szólj hozzá

Tisza-tó adrenalin Tisza-tó látnivalók élmények Tisza-tó vadvízi evezés az Alföldön raftingpálya Magyarország tisza-tó programok