2017. máj 25.

KI LAKIK A POROSZLÓI VÍZISÉTÁNYON?

írta: Lázár Tünde
KI LAKIK A POROSZLÓI VÍZISÉTÁNYON?

A Tisza-tavi Vízisétány a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó, másfél kilométer hosszú fahíd-rendszer a vízre építve. Azért alakították ki, hogy a látogatók közvetlen közelről - karnyújtásnyira- tudják megfigyelni páratlan tavunk növény és állatvilágát.

poroszloi_tanosveny_kasza_sandor.jpg

Aki felkeresi a sétányt, nem csak gémeket, hattyúkat, récéket láthat, hanem azt a kis ragadozót is, aki családjával a kilátó mellé költözött. A hermelinnek kölykei születtek, így a nagy család táplálékigényét kielégíteni sok munkával jár. A hermelin-szülők vadásznak, az éles szemű fotós ezt kapta lencsevégre! Köszönet érte Lánczos Zsuzsannának.

Nézzétek csak:

 

De ki is ez a kis, titokzatos lakó?

A hermelinek általában a vizes, nedves helyeken keresnek otthont maguknak. Ezért költöztek Poroszlón is a vízisétányra....

Ragadozó állat, elsősorban rágcsálókat, madarakat fogyaszt; de szükség esetén elfogyasztja a rovarokat, lárvákat is.

Gyors, technikás, ügyes vadász. Ezen tulajdonságainak köszönhetően nála nagyobb állatokat is zsákmányolhat.

Rendszerint átalussza a nappalokat, de ha megéhezik, az ember szeme láttára is vadászik.Alkonyat körül éled fel, ekkor nagyon virgonc. Először tanyája környékét kutatja át. Gyors, jellegzetesen elnyújtott ugrásokkal szalad, közben felágaskodik és figyel.Könnyeden fut és ugrik, kitűnően kúszik, és szükség esetén széles folyókat is gyorsan és biztosan úszik át.

hermeli_szepzold.jpg

Télen vedlik. November, december tájékán a nyári bundából hófehér, téli bundába öltözik, mely először nyakán és hasán kezd növekedni, kivéve fekete farokhegyét.

Nyáron a háta gesztenyebarna; hasa és melle fehér (esetleg sárgás árnyalattal), farka hegye fekete.  Az őszi színcsere gyorsabb, mint a tavaszi.

Természetes ellenségei főként a baglyok, rókák, macskák, valamint értékes prémje miatt az emberek, akik csapdázással ritkítják számukat.

Természetes életkörülmények között másfél-két évig él – a hímek valamivel rövidebb életűek, mint a nőstények. Fogságban 7–8, esetenként 10 évig élő példányokról is tudunk.

 

Gyere a Tisza-tóra,

s ismerd meg a kis hermelint!

 

Fotó: Kasza Sándor, szépzöld; video:Lánczos Zsuzsanna

Szólj hozzá

hermelin látnivalók Tisza-tó vízisétány tisza-tó állatvilága poroszlói vízisétány