SZAVAZZ, MELYIK LEGYEN AZ ÉV HALA 2016-BAN
2015. október 06. írta: Lázár Tünde

SZAVAZZ, MELYIK LEGYEN AZ ÉV HALA 2016-BAN

A Magyar Haltani Társaság elnöksége idén újra három jelöltet állított az év hala címért folyó versenyben. A  végső döntést azonban a honlap szavazói hozzák meg. Az a hal lesz a győztes, amelyik 2015. december 31-ig a legtöbb szavazatot kapja.

A jelölési elveknek megfelelően mindhárom faj őshonos magyarországi vizeinkben, továbbá van közöttük védett és fogható faj is. A fajok jellegzetességeiről, természeti értékéről, élőhelyi igényeiről és elterjedéséről a Magyar Haltani Társaság honlapján tájékozódhatunk,  rövid bemutatásukat a képek alatt olvashatjuk.

ev_hala_2015.jpg

 

A szavazógombok segítségével a következő 3 faj közül lehet választani:

1. COMPÓ

compo_sallai_z.jpg

Az óarany színű compó kis oxigénigényű halunk, amelynek egykor igen népes állományai éltek nagy kiterjedésű mocsarainkban. Újabban a Tisza-tóban talál kedvező létfeltételekre, ahol szaporodóban van.

2. MÁRNA

marna_sallai_z.jpg


    A márna a folyók sóderes medrű, aránylag gyors folyású szakaszait kedveli. Kitűnő horgászhal, amely túlnyomórészt kisebb-nagyobb gerinctelen állatokból álló táplálékát a fenéken keresi.

3. SELYMES DURBINCS

selymes_durbincs_sallai_z.jpg


    Az oldalán három hosszanti csíkkal díszített selymes durbincs bennszülött halunk. Olyan természeti érték, amely gyakorlatilag csak a Dunában és mellékfolyói vízrendszerében él. Védettségét szűk elterjedési területe és fogyatkozóban lévő állományai indokolják.

Hivatalosan itt voksolhatsz: szavazok.

 

Házi szavazásunkban itt adhatod le jelölésed:

Gyere a Tisza-tóra,

ahol megtalálod a Magyar Haltani Társaságot és az év halát is!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr237904066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása