2015. máj 19.

ÚJ TANÖSVÉNY A TISZA-TAVON

írta: Lázár Tünde
ÚJ TANÖSVÉNY A TISZA-TAVON

MEGNYÍLT AZ ÖRVÉNYI PÁKÁSZ TANÖSVÉNY!

Új, interaktív bemutatóhellyel gazdagodott a Tisza-tó. 2015. május közepén megnyitott a Pákász Tanösvény, mely a 2011-es, az év ökoturisztikai tanösvényének választott, Tiszafüred-Örvényi Tiszavirág ártéri sétaúthoz kapcsolódik.

atjaro.jpg

pakasz1.jpg

.

tanosveny_05_15_053.jpg

A Tisza-tó egyik szigetén, sétánk során,  az ártéri erdők egyedülálló csodáit ismerhetjük meg, valamint egy már-már elfeledett ősi mesterséget, a pákászok életét. Ezen az ösvényen megtudhatjuk, kik voltak a pákászok, s vajon miért nevezték őket a lápok mindentudóinak. Honnan ered a pákász kifejezés, hogyan lehet háló nélkül halat fogni.

 vesszovarsa2.jpg

A Tisza-tó természeti gyöngyszemének, a Göbének, a vízi világában kalandozva néha vízen, néha szárazon kanyargó, mintegy egy kilométer hosszú tanösvény 12 állomásán az "Örvényi pákász" segítségével ismerhetjük meg a pákász élet rejtelmeit.

tanosveny_05_15_072.jpg

Minden állomás újabb ismeretekkel szolgál a természettel harmonikusan együtt élő névadó mesterségéről, illetve a mocsarak, árvíz járta területek és nagy kiterjedésű nádasok lakóiról, a pákászokról. A Tisza vízi-világának megismerését az állomásokon elhelyezett ismertető táblák segítik, amelyek az egykori pákász élet mindennapi életünkhöz kapcsolódó üzeneteire is felhívják a figyelmet.

tanosveny_05_15_071.jpg

A tanösvény számos izgalmas kalandot tartogat látogatóinak. Az ártéri erdő labirintusában barangolók a természet adta élmények sokaságából csemegézhetnek, mint a lápon járás, nádsíp készítés, sárgolyóval célba dobálás, csontcsikó.

 

tanosveny_05_15_085.jpg

 

tanosveny_05_15_111.jpg

Igazi felüdülést jelent a nyugalom szigetén elidőzni a kialakított "pákász tanyán", távol a város zajától, ahol valóban a természet részévé válhatunk, megkoronázva ezzel a tanösvényen tett kirándulást.

kunyho.jpg

A nyitás napján Kiss Ferenc túravezető mutatta be nekünk ezt a csodás világot. Saját tapasztalatból, túlzások nélkül mondhatom, igazi gyermekkori álmok újraélésében, valódi kalandokban, és olyan fantasztikus természeti látványokban volt részünk, mely csak keveseknek adatik meg.

ut_az_ismeretlenbe.jpg

tanosveny_05_15_102.jpg

 

Meghökkentő volt, mikor elértük a csizmatartókat, ahol cipőinket -hitetlenkedve- gumicsizmára cseréltük, de jó döntés volt, hisz így a vízzel borított lápos részeket is becsatangoltuk. Utunkba számos madárodú, fapalló, kidőlt fa került, melyet kikerül a csapás, még akkor is, ha a vízre hidat kellett építeni.

jovunk_mar.jpg

 kerulo.jpg

tocsogo.jpg

A Pákász Tanösvény az Örvényi Szabics Kikötőből indulva, mostantól az év minden napján várja Vendégeit.

Kik voltak a pákászok, hogyan éltek? Olvass róla itt!

 

Tetszett írásunk? Kérlek, segítsd munkánkat egy megosztással.

Információ telefonon: 06 30/9548620

szabicskikoto.jpg

Gyere a Tisza-tóra,

fedezd fel, ismerd meg az ártéri erdők mesés világát, s régi tiszai mindentudóink, a pákászok életét!

 

Fotók: Lázár Tünde-Gyere a Tisza-tóra!

Szólj hozzá

ártéri erdő Tisza-tó Szabics Kikötő Göbe Pákász tanösvény Tanösvény a Tisza-tavon Nyugalom szigete csontcsikó program Tisza-tó