2015. feb 08.

A CSODÁLATOS ÓRIÁS

írta: Lázár Tünde
A CSODÁLATOS ÓRIÁS

TISZA-TÓ: AHOL A TÜNDÉREK ÉLNEK

 Hiszek a csodákban! Itt születtem, nőttem fel a Tisza-tó mellett, itt ismertem meg a világot, s a szemüveg, amin keresztül látom, talán szebb, mint másé.

Sokat jártunk a vízpartra, így még abban a korszakomban láttam először tündérrózsát, mikor tudtam, a mesék igazak. A tündérrózsa-mező maga a paradicsom, a száz- meg száz, víz színén lebegő növény pompázatos, virágos mezővé varázsolja a tavat júniustól szeptemberig.A neve a bizonyíték: szoros a kapcsolata a tündérekkel. Gondoltam, ha valahol, hát itt biztosan élnek a mesék aranyos, jóságos szereplői.

 tunderke_omerka.jpg

 

A fehér tündérrózsa (Nymphaea alba), mely a  tündérrózsafélék (Nymphaeaceae) családjába tartozik, őshonos növényeink között rekordtartónak számít, mivel a legnagyobb méretű virággal rendelkezik, valamint a levélnyele és virágkocsánya akár 3 m hosszúságúra is nőhet, amíg a víz felszínét eléri.

rozsa_balan_attila.jpg

A majdnem kerekded, ép szélű, mélyen bevágott vállú leveleket a földbeni hajtásából, az úgynevezett rizómájából induló levélnyél emeli a víz felszínére, s mivel levegővel teltek, lebegnek a víz színén. Később az ugyanilyen mélyről induló virágkocsány addig növekszik, amíg a tetején elhelyezkedő, négy darab, zöld csészelevél által takart virágbimbó a víz fölé nem ér. A virágot felépítő, spirálisan elhelyezkedő, hófehér virágszirmok fokozatosan mennek át a szálas, citromsárga porzókba. A virágok megporzástól függően 3-5 napig , csak nappal nyílnak, éjszakára becsukódnak; majd elhervadva a víz alá buknak, de helyükbe újak fejlődnek, ezért a virágzásban júniustól szeptemberig gyönyörködhetünk. A termése gömbös-hengeres alakú.

tunderrozsa_termese.jpg

 

A fehér tündérrózsával sok helyen találkozhatunk itt, a Tisza-tavon, mert kedvelt élőhelye a tápanyagban gazdag, iszapos talajú álló- vagy lassan folyó vizekben van . A víz tisztán tartásában fontos szerepük van, mivel víz felszínén elterülő leveleik beárnyékolják a vízfelszínt, így csökkentik az esetleges algásodás kialakulását.

.

A tündérrózsát az ősi egyiptomiak az élet eredetének szimbólumaként tisztelték. A tudományos nevét a görög mitológiából ismert vízi nimfákról kapta. A történet szerint a nagy erejű Heraklész miatt elhunyt nimfa (szépség, a termékenység, a természetalkotó és tápláló erőinek megtestesítői) tündérrózsaként élt tovább a mocsárban. A magyar név kissé megtévesztő, hiszen a növénynek nincs köze a rózsákhoz, inkább a virág szépségét érzékelteti az elnevezés. Virágai mámorító hatásukról voltak ismertek, és régebben a virágait és magjait afrodiziákumnak tartották. Az első világháborúban, mikor a hagyományos fájdalomcsillapítás gyakran nem volt elérhető, érzéstelenítőként is sikeresen használták.

tunderozsa.jpg

A fehér tündérrózsa ismert gyógynövény.

Gyógyhatása: A fehér tündérrózsa nyugtató, hasfogó, magas vérnyomás ellenes és nemi vágyat csökkentő hatású. A bőr, illetve a szájnyálkahártya gyulladásai esetén alkalmazható. Gátolja a  különféle betegségeket okozó gombák szaporodását is.

Felhasználása: Belsőleg különféle izgalmi állapotok (nimfománia, férfiak szexuális izgalma) és a hasmenés kezelésére javallott. Külsőleg a repedezett, száraz bőrt nyugtatja, valamint hasznosnak bizonyult a bőr égési sérülésének kezelésében is.

Figyelmeztetés: Mindeddig semmilyen káros mellékhatása nem ismert, bár hosszan tartó, túlzott alkalmazásánál előfordulhat a libidó visszafordíthatatlan elvesztése!

 

Tündérrózsával a tó szinte bármely részén találkozhatunk, legnagyobb telepét a tavon az Óhalászi-Holt-Tiszában fedezhetjük fel. Ennek felkereséséhez a tó szinte bármely kikötőjéből bérelhetünk csónakot, vagy találunk túravezetőt.

tunderrozsa_kasza_s.JPG

A fehér tündérrózsa nem csak homogén telepekben található meg itt. Jellemző a fehér tündérrózsa-sárga vízitök növénytársulás, amit a vizimadarak is kedvelnek.A fattyúszerkő például előszeretettel készíti úszó fészkét ide.

 Ha látni szeretnéd e csodás, vég nélküli, fehér vizi virágmezőket, 

gyere a Tisza-tóra, itt várnak rád!

 

 

.

.

Fotó: Omerka, Balán Attila, CsTT, Kasza Sándor, Kasza Sándor
Szólj hozzá

tündér gyógynövény görög mitológia túravezető Tisza-tó fehér tündérrózsa fájdalomcsillapitás Óhalászi-Holt-Tisza