2015. feb 06.

TISZA-TÓ: AHOL AZ ÉLMÉNYEK KÖRBEVESZNEK!

írta: Lázár Tünde
TISZA-TÓ: AHOL AZ ÉLMÉNYEK KÖRBEVESZNEK!

 

 A Tisza-tó  Kelet-Magyarország legnagyobb, országunk második legnagyobb tava. Ez a mesterségesen, a Tisza duzzasztásával létrehozott 127 négyzetkilométeres vízfelület ma egyedülálló ökoturisztikai paradicsom. Az ember alkotta, de a természet birtokba vette, s alakította ki mai formáját.

2015_03_21_halcsatorna_028.jpg

A Tisza-tó egyedisége sokszínűségében rejlik. Itt a pihenni, fürdőzni, sportolni vágyók paradicsomát találjuk, néhány kilométerrel odább pedig Európa legnagyobb egybefüggő, virágokkal teli tündérrózsa- és tündérfátyol mezeje, a parti fűzfák, a nádasból felröppenő madarak a háborítatlan természet szépségével kápráztatnak el bennünket.

tfured_szabadstrand_ewk_apartman.jpg

viragos-madaras.jpg

A tó első vendégei a horgászok voltak, akik ma is szép számmal keresik fel a Tisza-tó változatos horgászhelyeit. Sehol máshol nem találjuk a horgászatra alkalmas vízterek olyan széles kínálatát, mint itt. Egy hajnali horgásztúrán felébreszthetjük a Tisza mélyén, alattunk akár 20 méterre elfekvő harcsaóriásokat.

uton_lazar_miklos.jpg

A Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó területen egy 1973 óta védett madárrezervátumot hoztak létre, mely ma már a Világörökség részét képezi. Ez a terület a jól kialakított túraútvonalaknak köszönhetően alaposan bejárható. Itt találhatóak a Tisza-tó híres gém-, és kormorántelepei.

1014_zsuzsi_zs_bakcso.jpg

Két tanösvény is várja a természetkedvelőket a tavon. Az egyik Poroszlón, a másik Tiszafüred-Örvényen. A tóra épített 1-1,5 km hosszú fahídrendszerről felfedezhetjük a madarak élőhelyeit, kilátókból gyönyörködhetünk a páratlan Tisza-tavi panorámában.

poroszloi_tanosveny_kasza_sandor.jpg

Néhány éve nyitotta meg kapuit a Tisza-tavi Ökocentrum Poroszlón, ahol Európa legnagyobb édesvízi akváriumaiban, karnyújtásnyira vizáktól , harcsáktól, pontyoktól vagy keszegektől, ismerhetjük meg hazánk és az édesvizek fajait.

magyar_halak_poroszlo.jpg

A vízi-sportok kedvelői válogathatnak az úszás, evezés vagy a motoros sportok között.

A tavat körbeölelő, 4 méter magas természetes kilátón, a töltésen halad az Eurovelo11 nemzetközi kerékpáros útvonal, így aki száraz oldaláról szeretné megismerni a tavat, bringájáról megteheti.

bicajok_a_parton_balan_attila.jpg

S még hosszan tudnám folytatni a sort, mennyi-mennyi érdekes, szórakoztató, tartalmas program közül lehet válogatni itt, a Tisza-tavon, ahol az élmények körbevesznek.

FIGYELEM!  A következő kisfilm a nyugalom kiváltására alkalmas képi és hanghatásokat tartalmaz. Aki a stresszt választja, kérjük, ne nézze meg ezt a filmet!

 

 

Gyere a Tisza-tóra! Tudod, itt a helyed!


Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...        Nekem is fontos, hogy tudjam, tetszett-e neked. Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

.

Fotók:Lázár Tünde, EWK Apartman, Cstt, Lázár Miklós, Zsidai Zsuzsi, Kasza Sándor, Poroszlói Ökocentrum, Balán Attila

 

 

 

Szólj hozzá

horgászat ökoturizmus tündérrózsa tanösvény tündérfátyol Tisza-tó Poroszlói Ökocentrum Világörökség része Tisza-tavi Madárrezervátum