A TÉLI TISZA-TÓ
2015. január 21. írta: Popovics Ancsa

A TÉLI TISZA-TÓ

A Tisza- tó élővilága egész évben páratlan, s szépsége minden évszakban megmutatkozik.  Kelet-Magyarország legnagyobb tava madárvonulásban jelentős szerepet tölt be, amit valószínűleg a Hortobágy közelségének köszönhet, és a tél kezdetével vonuló madarak sokaságával telik meg.
Kitegyük a megtelt táblát? Természetvédelmi szakemberek szerint ilyenkor a tározón átvonuló madarak száma elérheti a milliós nagyságot. Mivel ez Európában is kiemelkedő, kiemelt védelme érdekében 1973-ban létrehozták a Tisza- tó északi területén a Tiszafüredi Madárrezervátum természetvédelmi területet, mely 1979 óta a nemzetközi Ramsari egyezmény értelmében is kiemelt védelmet élvez.

kis-tisza_bej_matulokb.jpg

A hűvös őszt követően a hideg tél beálltával vízimadarak százezrei lepik el a tározó területét.

Kiemelkedő létszámmal a nyári lúd (Anser anser) és a nagy lilik (Anser fabilis) érkezik. Habár a laikus természetjáró számára mindkét faj egyformának tűnhet, mégis egyszerűbb megkülönböztetni őket, mint azt gondolnánk. A nyári lúd hangja nagyban hasonlít házi lúdéhoz”gá-gá-gá”, míg a nagy lilik „lilik-lilik” hangot hallat. Ez utóbbi faj sok százezer szárnycsapás és több ezer kilométer után érkezik meg az északi országokból hazánkba.

A Tisza- tó befagyott jegén bütykös hattyút (Cygnus olor) lehet lencsevégre kapni; mely ebben az évszakban a legnagyobb testű vízimadár,- súlya elérheti a 15 kg- ot is. A bütykös hattyú mellett a kárókatona (Phalacrocorax carbo) létszáma az elmúlt pár évben jelentős növekedést mutatott. Noha a kárókatona rövidtávú vonuló madár, enyhe vagy rövid ideig tartó hideg tél esetén áttelel a horgászok "nagy örömére".
A récefélék családjába tartozó fajok egyedszáma is számottevő. A mindenki által jól ismert, vadászható tőkés réce (Anas platyrhynchos) mellett olyan récefélék képviselik magukat a tél idején, mint a fokozottan védett böjti réce (Anas querquedula), cigányréce (Aythya nyroca) vagy a kanalas réce (Anas clypeata). Nádasok szélén magányosan áll a szürke gém (Ardea cinerea). E nagytestű gázlómadár alapvetően társas madár, de egyedül vadászik. Röptében S- alakú nyaka árulja el, hogy gémfélével van dolgunk.

fagyoskodo_szurkegem_overmagazin.jpg
Nehézkes szárnycsapásokkal száll fel a tópartról a nagy kócsag (Egretta alba). E nemes madár a természetvédelem címerállata.


Egy magányos fa tetejéről kémleli a Tisza- tavat egy réti sas pár (Haliaeetus albicilla). Tekintélyt parancsoló megjelenésével, méreteivel a Tisza-tó nagy ragadozója, - szárnyfesztávolsága meghaladja a 2.5 métert. Elég sok helyen előfordul, de a táplálkozásából adódóan a vizes élőhelyeket kedveli. Telente több száz pár jön le északról ide hazánkba. A fokozatosan eltűnőben lévő élettér, az illegális vadászat, mérgezések miatt egyedszáma egyre csökken, eszmei értéke: 1000.000 Ft.

fiatal_retisas_matulokb.jpg


Aki ősztől-tavaszig a Tisza- tó szigetein sétál, sűrűn összetalálkozhat a vaddisznóval (Sus scrofa). Ahogy az iskolában tanultuk, vegyes táplálkozású (mindenevő?), tápláléka széles spektrumú. Mindenféle puhatestű állatot, a földön fészkelő madarak tojásait, fiókáit, a sulyom termését és sok más növényt elfogyaszt. Habár a vaddisznó nyugalma egész évben háborítatlan, de a Tisza szeszélyeit ő sem tudja kivédeni.
Az európai hód
(Castor fiber) számára a tél nem a téli álomról, hanem a szaporodásról szól. Kicsinyeiket a szülők együtt gondozzák. Az európai hód állománya a mértéktelen vadászat miatt a 19. század végén kipusztult. Több hazai nemzeti parkban sikeres visszatelepítés zajlott. Többek között 2006-ban a Tisza felső és középső szakaszán. Ha azt hinnénk, hogy a hódok által épített gátak sorozatába akadnánk, akkor tévednénk. Az európai hód a kanadai hóddal szemben nem épít gátat. Vackát a partfalakba ássa.
Szabad szemmel elég ritkán látni az éjszakai élet élő európai vidrát (Lutra lutra). Téli álmot nem alszik. Idejének csak kis részét tölti a vízben vadászattal és játékkal, döntő részben - a többi emlős ragadozóhoz hasonlóan - a vízparton, vackában pihen, alszik. Többször megfigyeltek télen egész vidracsaládokat, amint a vízparton "szánkóztak". Jó magasra felmásztak a parton, aztán a hasukon csúsztak le a lejtőn. Zsírréteg nem védi a kihűléstől a vízben, csak bundájának víztaszítósága, zsírossága és tömöttsége. Körülbelül 10 méter mélységbe és 1-2 percig merül maximálisan.teli_to2_rne_magdolna.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr27091421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyöngy András 2016.11.17. 20:31:28

Tisza-tavi mini ZOO!

Légy részese egy állati kalandnak Sarudon, a Tisza-tó „gyöngyszemében”.

Az állatsimogató feledhetetlen élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak, legyen szó Loló papagájunk simogatásról, akár fenséges páváink megcsodálásáról, Kormi és Krémi kecskéink etetéséről.
Minden vendégünk szakvezetés mellett ismerheti meg állataink történeteit. Kipróbálhatod magad a jó gazda szerepében az állatok gondozásában, etetésében egyaránt.
Az állati élmények mellett lehetőség nyílik kézműves és ismeretterjesztő foglalkozásokra, játékos vetélkedőkre, mindezt a környezeti nevelés és a természetvédelem égisze alatt.

További program lehetőségek: - GPS-es pusztai gyalogos túrák.
- Tisza-tavi Vizi és kerékpáros túrák.
- Madármegfigyelő túrák.
- Vetélkedők. (pl.: karikással csergetés, tojás felismerés stb.)

Várjuk a kalandvágyó és természetkedvelő Vendégeinket!
www.tiszataviminizoo.hu
Tel:+36204343704
süti beállítások módosítása