Gyere a Tisza-tóra

Gyere, és fedezd fel a páratlan Tisza-tó titkat!

2018. jan 18.

RAFTINGPÁLYA ÉPÜL A TISZA-TAVON

írta: Lázár Tünde
RAFTINGPÁLYA ÉPÜL A TISZA-TAVON

2014-ben adták át a Kiskörei Hallépcsőt, Európa legnagyobb ökológiai halfolyosóját, mely a nyári nagy vízszint-különbség idején biztosít átjárót a halaknak a tározó és a Tisza között. Mióta a létesítmény elkészült, sokaknak mozgatta meg fantáziáját az 1 300 méter hosszú, 27 kis vízlépcsővel, zuhogóval rendelkező "patak", hogy nyáron kipróbálják itt a raftingot!

Az álmok hamarosan valósággá válnak, s bár nem a hallépcsőn, hanem külön erre a célra épült pályán, de az Alföld közepén 2020-ra elkészül Magyarország első rafting-pályája.

Mi is a rafting? A rafting szó jelentése: vadvízi evezés, amely során 4-12 fő gumicsónakban ülve zuhatagos folyón evez végig. A mai értelemben vett vadvízi evezés a 20. ...

Tovább Szólj hozzá

Tisza-tó adrenalin Tisza-tó látnivalók élmények Tisza-tó vadvízi evezés az Alföldön raftingpálya Magyarország tisza-tó programok

2018. jan 13.

LEGJOBB DECEMBERI KÉPEITEK

írta: Lázár Tünde
LEGJOBB DECEMBERI KÉPEITEK

Ti küldtétek

Csodás képeket kapok tőletek nap mint nap csodás Tisza-tavunkról, melyeket nagyon köszönök nektek. Ez az oldal veletek, a segítségetekkel működik, s hogy a fantasztikus képeitek ne a Tisza-tó mappámban lapuljanak, elhatároztam, hogy 2018-ban új bejegyzést vezetek be. Minden hónap elején egy bejegyzést sok-sok gyönyörű látnivalóval, azaz válogatást legjobb képeitekből.

Az első ilyen válogatást most rögtön közzé is teszem decemberben küldött fotóitokból, hogy mindannyian gyönyörködhessünk bennük.

Nagy-nagy köszönet a beküldőknek! :)

 

1. Fülöp Zoltán

fulop_zoltan_napl4-es.jpg

2. Hansi Kircher

hansi_kircher.jpg

 

3. Varga Péter

varga_peter1.jpg

varga_peter_baratok.jpg

varga_peter_csonakos.jpg

varga_peter_kaka.jpg

 

4. Schneider Tibor

schneider_tibor.jpg

 

5. István Erik

istvan_erik_111.jpg

istvan_erik33.jpg

istvan_erik3.jpg

 

Örömmel várom a Te fotóid is a ...

Tovább Szólj hozzá

Tisza-tó tisza-tó látnivalók olvasók képei best of Tisza-tó szép képek a Tisza-tóról

2017. dec 22.

HALAS ÉS HALATLAN TISZA-TAVI RECEPTEK

írta: Lázár Tünde
HALAS ÉS HALATLAN TISZA-TAVI RECEPTEK

Karácsonyi fogások a Tisza-tóról

Már megint eltelt egy év, telis-tele élményekkel, találkozásokkal, ízekkel, imákkal és természetesen Tisza-tóval! Mindenki lázasan, talán kicsit fáradtan készül az ünnepekre. Kerüljön a tányérokba a Tisza-tó és környékének ízvilága, ehhez adjuk a recepteket.

 

1. Előétel - Halkocsonya

Néhány könnyű falatban ezer íz! S ami a lényeg, hogy már az ünnep előtt 1-2 nappal elkészíthető, és a hűtőből egyenesen az asztalra kerülhet.

halkocsonya_hellohal.jpg

Hozzávalók : 50 dkg édesvízi halaprólék (fej, farok, uszony), 20 dkg halhús (süllő vagy harcsafilé) kisebb darabokra vágva, 1 fej vöröshagyma, 2 közepes sárgarépa, 1 közepes fehérrépa, 3 szem szegfűbors, 1 közepes zeller, 2 szál újhagyma, 6 lapzselatin, 1 tojásfehérje, 2 evőkanál ...

Tovább Szólj hozzá

halkocsonya ferdinánd tekercs karácsonyi ételek Boldog Karácsonyt! tiszai halászlé süllő egészben tisza-tavi ízek töltött fácán

2017. dec 19.

KISKÖREI HÍDFELÚJÍTÁS, ÚJ ÚT A TISZA-TÓHOZ

írta: Lázár Tünde
KISKÖREI HÍDFELÚJÍTÁS, ÚJ ÚT A TISZA-TÓHOZ

Megújul a 130 éves kiskörei Tisza-híd a MÁV Zrt. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. együttműködésének keretében.- jelentette be Dávid Ilona, a MÁV Zrt elnök-vezérigazgatója kedden, az Abádszalókon tartott sajtótájékoztatón, mely a közbeszerzés megindítását is jelentette.

koreihid_1.jpeg

A Tisza-tó életében jelentős a híd, mely az ország egyetlen vasúti-közúti hídja, ahol váltakozó forgalommal, egy sávon biztosít összeköttetést a Tisza két települése, Abádszalók és Kisköre között, vagy mondhatjuk, megyéket kapcsol össze: Hevest és Szolnokkal. 

A felújítási munkálatok várhatóan 2018 júniusában teljes vágány- és útzár mellett kezdődnek meg és a tervek szerint 5 hónapon át tartanak. Kápolna-Kisújszállás vasútvonalon a ...

Tovább Szólj hozzá

Fazekas Sándor Kiskörei híd megújul a Kisköre-Abádszalók híd MÁV zrt Tisza-tó fejlesztés lezárják a kiskörei hidat

2017. dec 18.

SÜLLŐ VAGY FOGAS?

írta: Lázár Tünde
SÜLLŐ VAGY FOGAS?

A Tisza-tó halfajai

Egy becsületes, a halakat kellően ismerő horgász akár felháborodva is kérdezhetné, hogy miféle kérdés ez, s már mondaná is a választ:a süllő a halak királya! Süllő vagy fogas? Ugyanarról a halfajtáról van szó, csak a másfél kilónál kisebb példányokat süllőnek nevezzük, a nagyobbakat viszont a fogas név illeti meg.

sullo_merten_bandi.jpg

 

A süllő Magyarországon a legértékesebb és legkeresettebb halak egyike. Részesedése a halász- és horgászzsákmányban egyaránt jelentős, tehát a süllőállomány gazdasági szempontból is igen komoly értéket képvisel.

A fogassüllő vagy süllő (Sander lucioperca) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályába, a sügéralakúak (Perciformes) rendjébe és a sügérfélék (Percidae) családjába ...

Tovább Szólj hozzá

fogas süllő horgászat tisza-tó halfajai süllő recept halak királya

2017. dec 17.

HONNAN ERED, HOVÁ TART A TISZA?

írta: Lázár Tünde
HONNAN ERED, HOVÁ TART A TISZA?

A Kárpátok között ered, s az "Alföld tengersík vidékin" át kanyarogva a Kárpát-medencében ömlik a Dunába.

Itt a Tisza, s a Tisza-tó partján, de szerte az országban, vagy a nagyvilágon, ahol magyar szó hallik, ismerik, s szeretik a legmagyarabb folyót.  Olvass róla, tudd meg a Tisza történelmét (vagy inkább sajátunkat) írásunkból!

telekes_attila_kepe12.jpg

 

A Tisza több tízezer éves története során mindig jelentős tényezője volt az Alföldnek. A Tisza az életet jelenti, de a rombolást is, összeköti és elválasztja az embereket, meghatározza a mindennapjainkat. Számos leírás zengi szépségét, s minden műben más oldalról mutatkozik meg, az alkotó önnön élményein átszűrve.

 

A magyar nép -vándorlásai után megfáradva-  ...

Tovább Szólj hozzá

Tisza Kárpát-medence Fehér-Tisza Tisza eredete legmagyarabb folyó Tisza kanyarulata fekete-Tisza

2017. nov 20.

TÚRÁZZ A MIKULÁSSAL A TISZA-TAVON!

írta: Lázár Tünde
TÚRÁZZ A MIKULÁSSAL A TISZA-TAVON!

A csodás, napsütéses hét kezdés ellenére is be kell látnunk, ahogy a naptárra nézünk, hogy közeleg a természet pihenő-időszaka, a tél. A fákról a maradék, színes levelek is lehullanak, a vízszint és a hőmérséklet lecsökken, az illatos-zajos Tisza-tó pihen az ide látogatókkal együtt.

matulokb_tusko.jpg

Milyen programot ajánlunk erre az időszakra? Fedezzétek fel a Tiszavirág Ártéri Sétautat, melyet akár a Télapó is szívesen bemutat, ha jó időpontot választasz....

  40f5e9c8-64c4-411a-95bd-8a5bd82d87e4.jpeg

2017. december 2-án (szombaton) 10 órától a Szabics Kikötő szervezésében kalandos őserdei séta vár, ahol maga a Mikulás vezeti a vendégeket. S hogy mivel készülnek még?

Lesz izgalmas Mikulás-keresés gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt az ártéri erdőben a Krampusz ...

Tovább Szólj hozzá

Szabics Kikötő látnivalók Tisza-tó téli programok a Tisza-tónál mikulás Tisza-tó Mikulás túra

2017. nov 18.

MENNYIRE ISMERED ORSZÁGUNKAT? ITT TESZTELHETED!

írta: Lázár Tünde
MENNYIRE ISMERED ORSZÁGUNKAT? ITT TESZTELHETED!

Mennyire ismered Magyarországot? Szerinted egy vaktérképen oda tudsz bökni, hol a Tisza-tó, Tiszafüred vagy Poroszló? Mennyire szeretsz játszani?

tiszatoterkep.jpg

Abbahagyhatatlan játékra invitálunk: teszteld tudásod Magyarország vaktérképén, légy fordulóról fordulóra jobb, adj minél pontosabb válaszokat!

A városkereső játékot itt próbáld ki, kattints a képre!

vakterkep.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, akkor oszd meg másokkal is; további érdekességeket a Tisza-tóról  facebook oldalunkon találsz .

Gyere a Tisza-tóra,

s érezd otthon magad!

Tovább Szólj hozzá

térkép magyar városok Magyarország vaktérkép térképjáték

2017. nov 09.

BECSÜLETHALTÓL A DOBOGÓIG

írta: Lázár Tünde
BECSÜLETHALTÓL A DOBOGÓIG

Hogyan írja le a horgász, milyen volt a november 5-én megtartott Tisza-tavi Pergető Triatlon Csuka-fordulója?  Olvassátok el a győztes írását!

KASZA SÁNDOR ÍRÁSA

 

Azt hiszem, nyugodtan adhatom ezt a címet írásomnak,ha alapul veszem a tavalyi, igen csúfosra sikeredett versenyünket. De nem úgy a mostani!

cec55907-95b1-49c2-baa3-0b94a6cf6d97.jpeg

Most is úgy indultunk neki a versenynek hogy csak a becsülethal legyen meg,aztán majd meglátjuk. Tanulva a tavalyi fölkészülésből az idén nem 7 napot edzettünk 'csak" 5-öt,és kicsit profinak érezve magunkat,nem a pályán,hanem egy közeli holtágban,ahol hasonló vízminőségre,mélységre,és halfaunára számíthattunk.És megint azt kell mondjam hogy az utolsó nap,és az Öreg Tisza ismét megviccelt bennünket,ugyanis a folyón ...

Tovább Szólj hozzá

tisza-tavi horgászat tisza-tavi programok pergető triatlon horgászverseny Tisza-tó csuka Tisza-tó Kasza Sándor

2017. okt 30.

POROSZLÓI TÖKÖLÉSEK

írta: Lázár Tünde
POROSZLÓI TÖKÖLÉSEK

Különleges, kreatív, vidám-ijesztő programban volt része annak, aki hétvégén Poroszlóra látogatott. A Tisza-tavi településen idén már negyedik alkalommal rendezték meg a Tökös Hétvégét , melyen Töklámpások Versenye és a helyi éttermek tökös ételei voltak a főszereplők.

Négy évvel ezelőtt, közösségépítési céllal hozták létre a szervezők az őszi rendezvényt, melyre ebben az évben már 24 család, csapat nevezett, hogy ötletes töklámásaikkal, rémisztő tökös kompozícióikkal versenybe szálljanak a díjakért.

Egyedi, különleges alkotások, Poroszló és a Tisza-tó jellegzetességeit bemutató faragások, összeállítások készültek...

De helyettem most beszéljenek a képek:

tok22.jpg

tok1.jpg

tok11.jpg

tok2.jpg

tok3.jpg

tok33.jpg

tok4.jpg

tok44.jpg

tok5.jpg

tok6.jpg

tok66.jpg

tok7.jpg

tok77.jpg

tok8.jpg

tok9.jpg

...
Tovább Szólj hozzá

Poroszló tisza-tavi élmények Tisza-tavi látnivalók