Gyere a Tisza-tóra

Gyere, és fedezd fel a páratlan Tisza-tó titkat!

2017. nov 20.

TÚRÁZZ A MIKULÁSSAL A TISZA-TAVON!

írta: Lázár Tünde
TÚRÁZZ A MIKULÁSSAL A TISZA-TAVON!

A csodás, napsütéses hét kezdés ellenére is be kell látnunk, ahogy a naptárra nézünk, hogy közeleg a természet pihenő-időszaka, a tél. A fákról a maradék, színes levelek is lehullanak, a vízszint és a hőmérséklet lecsökken, az illatos-zajos Tisza-tó pihen az ide látogatókkal együtt.

matulokb_tusko.jpg

Milyen programot ajánlunk erre az időszakra? Fedezzétek fel a Tiszavirág Ártéri Sétautat, melyet akár a Télapó is szívesen bemutat, ha jó időpontot választasz....

  40f5e9c8-64c4-411a-95bd-8a5bd82d87e4.jpeg

2017. december 2-án (szombaton) 10 órától a Szabics Kikötő szervezésében kalandos őserdei séta vár, ahol maga a Mikulás vezeti a vendégeket. S hogy mivel készülnek még?

Lesz izgalmas Mikulás-keresés gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt az ártéri erdőben a Krampusz ...

Tovább Szólj hozzá

Szabics Kikötő látnivalók Tisza-tó téli programok a Tisza-tónál mikulás Tisza-tó Mikulás túra

2017. nov 18.

MENNYIRE ISMERED ORSZÁGUNKAT? ITT TESZTELHETED!

írta: Lázár Tünde
MENNYIRE ISMERED ORSZÁGUNKAT? ITT TESZTELHETED!

Mennyire ismered Magyarországot? Szerinted egy vaktérképen oda tudsz bökni, hol a Tisza-tó, Tiszafüred vagy Poroszló? Mennyire szeretsz játszani?

tiszatoterkep.jpg

Abbahagyhatatlan játékra invitálunk: teszteld tudásod Magyarország vaktérképén, légy fordulóról fordulóra jobb, adj minél pontosabb válaszokat!

A városkereső játékot itt próbáld ki, kattints a képre!

vakterkep.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, akkor oszd meg másokkal is; további érdekességeket a Tisza-tóról  facebook oldalunkon találsz .

Gyere a Tisza-tóra,

s érezd otthon magad!

Tovább Szólj hozzá

térkép magyar városok Magyarország vaktérkép térképjáték

2017. nov 09.

BECSÜLETHALTÓL A DOBOGÓIG

írta: Lázár Tünde
BECSÜLETHALTÓL A DOBOGÓIG

Hogyan írja le a horgász, milyen volt a november 5-én megtartott Tisza-tavi Pergető Triatlon Csuka-fordulója?  Olvassátok el a győztes írását!

KASZA SÁNDOR ÍRÁSA

 

Azt hiszem, nyugodtan adhatom ezt a címet írásomnak,ha alapul veszem a tavalyi, igen csúfosra sikeredett versenyünket. De nem úgy a mostani!

cec55907-95b1-49c2-baa3-0b94a6cf6d97.jpeg

Most is úgy indultunk neki a versenynek hogy csak a becsülethal legyen meg,aztán majd meglátjuk. Tanulva a tavalyi fölkészülésből az idén nem 7 napot edzettünk 'csak" 5-öt,és kicsit profinak érezve magunkat,nem a pályán,hanem egy közeli holtágban,ahol hasonló vízminőségre,mélységre,és halfaunára számíthattunk.És megint azt kell mondjam hogy az utolsó nap,és az Öreg Tisza ismét megviccelt bennünket,ugyanis a folyón ...

Tovább Szólj hozzá

tisza-tavi horgászat tisza-tavi programok pergető triatlon horgászverseny Tisza-tó csuka Tisza-tó Kasza Sándor

2017. okt 30.

POROSZLÓI TÖKÖLÉSEK

írta: Lázár Tünde
POROSZLÓI TÖKÖLÉSEK

Különleges, kreatív, vidám-ijesztő programban volt része annak, aki hétvégén Poroszlóra látogatott. A Tisza-tavi településen idén már negyedik alkalommal rendezték meg a Tökös Hétvégét , melyen Töklámpások Versenye és a helyi éttermek tökös ételei voltak a főszereplők.

Négy évvel ezelőtt, közösségépítési céllal hozták létre a szervezők az őszi rendezvényt, melyre ebben az évben már 24 család, csapat nevezett, hogy ötletes töklámásaikkal, rémisztő tökös kompozícióikkal versenybe szálljanak a díjakért.

Egyedi, különleges alkotások, Poroszló és a Tisza-tó jellegzetességeit bemutató faragások, összeállítások készültek...

De helyettem most beszéljenek a képek:

tok22.jpg

tok1.jpg

tok11.jpg

tok2.jpg

tok3.jpg

tok33.jpg

tok4.jpg

tok44.jpg

tok5.jpg

tok6.jpg

tok66.jpg

tok7.jpg

tok77.jpg

tok8.jpg

tok9.jpg

...
Tovább Szólj hozzá

Poroszló tisza-tavi élmények Tisza-tavi látnivalók

2017. sze 25.

BIZARR ÉLŐLÉNYT FOGTAK A TISZA-TÓBÓL

írta: Lázár Tünde
BIZARR ÉLŐLÉNYT FOGTAK A TISZA-TÓBÓL

Tegnap különös élőlény akadt a Tisza-tónál egy horgász hálójába. Bár a kissé bizarr, agyszerű élőlényt nehezen tudtuk beazonosítani, de olvasóink segítségének hála kiderült, nem is egy, hanem sok kisebb organizmus alkotta telepről van szó.

  15879c85-f166-470a-ab37-b7beae2267b6.jpeg

Te hallottál már a mohaállatokról?

A mohaállatok (Bryozoa) az állatvilág, azon belül az ősszájúak egyik törzse. Általában tengervízben élnek, csak kb. 50 faj édesvízi— ezen belül Magyarországon tíz fajuk él.

Általában telepes élőlények; egy-egy telepben rengeteg egyed él együtt. Helyváltoztató mozgásra többnyire képtelenek, a fajok nagy százalékában szilárdan lenőnek az az aljzatra.  A telep egyedeit zooidoknak , illetve polipoknak nevezik, a vázat zoeciumnak , a ...

Tovább Szólj hozzá

tisza-tavi élőlények különös állat tisza-tó mohaállatok Abádi-Kikötő

2017. sze 15.

VARSA, VAKOND: ÍGY BŐVÜL A POROSZLÓI ÖKOCENTRUM

írta: Lázár Tünde
VARSA, VAKOND: ÍGY BŐVÜL A POROSZLÓI ÖKOCENTRUM

 A Kormány augusztus 14-i (ez a szülinapom!) döntése értelmében kiemelt turisztikai fejlesztési térség lett a Tisza-tó, melyet a térség a turisztikai eredményeinek köszönhet. Ebből az alkalomból a Poroszlói Ökocentrumban tartott sajtótájékoztatón mutatták be, hogy Kelet-Magyarország legnagyobb tavának leglátogatottabb attrakcióját hogyan fejlesztik tovább. Ígéretünkhöz híven most megmutatjuk, milyen látnivalókkal bővül a létesítmény.

okocentrum_akvarium.jpg

A tájékoztatón Poroszló polgármestere, Bornemisza János, és a Tisza-tavai Ökocentrum igazgatója, Kiss János, arról beszéltek, van még mit megmutatni az édesvizek élővilágából a nyitása óta már több mint egymillió vendég által látogatott  létesítményben. 
A polgármester úr ...

Tovább Szólj hozzá

Poroszlói Ökocentrum Tisza-tó programok Tisza-tó látnivalók Ökocentrum bővítés vakond és varsa

2017. sze 08.

ÚJABB NAGY BERUHÁZÁSOK A TISZA-TÓ KÖRÜL

írta: Lázár Tünde
ÚJABB NAGY BERUHÁZÁSOK A TISZA-TÓ KÖRÜL

Kiemelt turisztikai térség lett a Tisza-tó a nyár végén megjelent Kormányhatározatnak köszönhetően. A határozat értelmében a Tisza-tó a Hortobággyal, Debrecennel, Hajdúszoboszlóval kiemelten fejlesztendő, s ennek első lépéseként 35,8 milliárd forintból 30 fejlesztési program valósul meg.

hallepcso_haldorado_1.jpg

Az utóbbi években voltak már nagy beruházások, turisztikai fejlesztések térségünkben, de az ország középső-, és főként nyugati feléből érkező vendégek tapasztalták az elmaradást a dunántúli fürdővárosok, vagy a Balaton üdülőhelyeihez képest.

a_standon_sokan_vannak.jpg

A közel 40 milliárdból a Tisza-tó térsége 10 milliárdos hazai forráshoz jut 10 projekt megvalósítására. A közeljövő beruházásai között szerepel a Tisza-tavi szabadstrandok ...

Tovább Szólj hozzá

tanösvény Abádszalók kerékpárral Tisza-tó látnivalók Tisza-tó kiemelt turisztikai térség tisza-tó fejlesztése

2017. aug 24.

A VILÁG ELSŐ TÁJÉKOZÓDÁSI REGATTÁJA A TISZA-TAVON

írta: Lázár Tünde
A VILÁG ELSŐ TÁJÉKOZÓDÁSI REGATTÁJA A TISZA-TAVON

A Tisza-tó páratlan környezete, vadregényes világa ad otthont ezen a hétvégén, augusztus 26-án, szombaton a világ első tájékozódási evezős regatta versenyének.

img_2047.JPG

Mi a különlegessége a versenynek? Sarudról indul az I. Nemzetközi Tájékozódási Evezős Regatta augusztus 26-án szombaton. A Sarudról induló I. Nemzetközi Tájékozódási Evezős Regatta versenyen - a tájékozódási futáshoz hasonlóan- különböző, előre megadott ellenőrzőpontokat kell megtaláljanak az indulók, azonban most vízen, evezős hajókkal.

img_2044.JPG

img_2045.JPG

 

A Magyar Evezős Szövetség Rekreációs és Szabadidő Bizottsága, a Külker Evezős Klub Óbuda és a GyeREKreáció Sport- és Közösségfejlesztő Egyesület 2017. augusztus 26-án a Tisza-tavon szervezi a világ ...

Tovább Szólj hozzá

Tisza-tó programok Tisza-tó Tisza-tó élmények tisza-tó regatta Tisza-tó Sarud

2017. júl 19.

A HULLÁMKELTÉS OKOZTA KONFLIKTUSOK A TISZA-TAVON

írta: Lázár Tünde
A HULLÁMKELTÉS OKOZTA KONFLIKTUSOK A TISZA-TAVON

A Tisza-tó Magyarország egyetlen állóvize, ahol megengedett a motoros vízi-sporteszközök használata. Egyre többen keresik fel évről-évre tavunkat, hogy kedvenc motoros-vízisportjuknak hódoljanak, hajóikkal szeljék a habokat.

capaatoban.jpg

De ami az egyik vendégnek szórakozás, másnak bosszúságot okozhat. Példaként emeljük ki a Tisza-tavi horgászat egyik legnagyobb megoldatlan konfliktusát: a vízen közlekedők és a parton vagy csónakban horgászók közötti feszültséget.

A vízi járművek által keltett hullámzás azon túl, hogy bosszúságot okoz a nyugalomra vágyó horgászoknak, természetkárosító hatással is bír (halivadékok és ívóhelyek pusztulása, partok amortizálódása, a természet nyugalmának zavarása stb.), és gyakran okoz veszélyt ...

Tovább Szólj hozzá

hullákeltés tisza-tvon motoros vízi jármű Tisza-tavi horgászat Tisza-tavi Vízirendészet

2017. júl 15.

5 + 1 ÚJ PROGRAM A TISZA-TÓNÁL

írta: Lázár Tünde
5 + 1 ÚJ PROGRAM A TISZA-TÓNÁL

Kelet-Magyarország legnagyobb tava egyre több új élménnyel várja a látogatókat. A Tisza duzzasztásával mesterségesen létrehozott, 127 km2-es vízfelület egyedülálló üdülési, kirándulási célponttá vált az elmúlt években. A vízparti üdülés, a természet felfedezése, a sportos, aktív kikapcsolódás, vagy a kulturális és gasztro programok egyre felkapottabbak, látogatottabbak a Tisza-tó körül, s minden évben fejlődik, bővül a kínálat.

0405_tavitura3.jpg

Mutatjuk a 2017-es újdonságokat, melyeket érdemes felkeresni, kipróbálni, ha a Tisza-tónál töltesz néhány napot.

1. Operajóga

A Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivál ugyan nem újdonság, hiszen már 4. éve kerül megrendezésre, de megálmodója, Debreczeni Ildikó és lelkes csapata ...

Tovább Szólj hozzá

Tisza-tó programok tisza-tavi élmények látnivalók Tisza-tó Tiszai Halászlé Operajóga lovaglás Tisza-tó Vízijátszótér szabadulószoba Tisza-tó