Gyere a Tisza-tóra

Gyere, és fedezd fel a páratlan Tisza-tó titkat!

2018. már 04.

A TISZA-TÓ HALFAJAI: BALIN

írta: Lázár Tünde
A TISZA-TÓ HALFAJAI: BALIN

A Tisza-tó Kelet-Magyarország legnagyobb tava, a horgászok kedvence köszönhetően mozaikos szerkezetének, s annak az ötven féle halfajnak, mely benne él. Ötvenből egyet ma bemutatunk, mely 2018-ban az Év hala címet is megszerezte. Most beszéljünk tehát a vízen-járó halunkról, a balinról.

 

A balin - vagy nevezzük talán kicsit előkelőbben, a ragadozó őn - sok pergető horgász kedvenc hala. Kellően rafinált, már-már eszes, s emiatt néha könnyűszerrel, máskor borzasztó nehezen  csalható horogra.  Az igazán szép példányokkal történő találkozás pedig minden pecásnak örök emlék marad. Ha a halaknál rangsorolni kellene a „sportosságot”, akkor minden bizonnyal dobogós helyezésre számíthatna. Hogy ki is ő, és hol ...

Tovább Szólj hozzá

balin Tisza-tavi horgászat tisza-tó halfajai balinrekord legtöbb nevű hal

2018. feb 14.

TISZA-TAVI AFRODIZIÁKUMOK

írta: Lázár Tünde
TISZA-TAVI AFRODIZIÁKUMOK

Az afrodiziákum szó Aphrodité görög istennő nevéből származik, aki a mitológia szerint a szerelem, a nemi vágy és a termékenység úrnője volt. Léptei nyomán növények és virágok sarjadtak, melyek fogyasztása afrodiziákumként hat az emberi szervezetre.

Mai nyelvhasználatban afrodiziákumnak nevezzük azokat a szereket, amelyek a szexuális, a nemi vágyat, orgazmuskészséget és a termékenységet fokozzák. A hatásmechanizmusok igen eltérőek, ám sok esetben tudományosan nem bizonyítottak.

afrodite_boticelli.jpg

Itt, a Tisza-tavon is találunk olyan növényeket , melyeket régtől fogva használtak vágykeltésre Ezek közül nézzük elsőként a csodás, fehér virágú tündérrózsát.

A tündérrózsát az ősi egyiptomiak az élet eredetének szimbólumaként ...

Tovább Szólj hozzá

méz afrodiziákum tündérrózsa sulyom tisza-tavi vágykeltők Egy csepp Tisza-tó sulyomkrémes bonbon

2018. feb 06.

REKORD SZÁMÚ KERÉKPÁROS A TISZA-TÓNÁL

írta: Lázár Tünde
REKORD SZÁMÚ KERÉKPÁROS A TISZA-TÓNÁL

Az elmúlt évben rekord számú kerékpáros haladt át a Kiskörei Vízlépcső hídján. Mióta átadták a forgalomnak az utat, megnégyszereződött a bringások száma a töltés tetején, a kerékpárúton. A több mint 30 ezer kerekező másfélszerese a 2016-os számnak, s ebből csak júliusban 9 086 főt regisztráltak, ami szintén abszolút havi rekord.

magocs_janos_bringa.jpg

 A Tisza-tó töltésén 2005-2007 között épült meg a 3 méter széles kerékpárút a KÖTIVIZIG beruházásában. A 4 méter magas, természetes kilátón először a bal parton, Abádszalók és Tiszafüred, majd a jobb parton, Kisköre és Poroszló között lehetett tekerni.
A Kiskörei Szakaszmérnökség 2008 óta folyamatos figyelemmel kíséri a tó körül, pontosabban a duzzasztóművön áthaladó ...

Tovább Szólj hozzá

kerékpáros turizmus rekord tisza-tó brinások a Tisza-tavon kerékpáros vélemény

2018. feb 06.

A LEGNAGYOBB GÉM A TISZA-TAVON

írta: Lázár Tünde
A LEGNAGYOBB GÉM A TISZA-TAVON

Mi jut eszedbe a szürkéről a Tisza-tóval kapcsolatban? Nekem a Tisza-tó legnagyobb, legfenségesebb, és legtürelmesebb madara. Szürke, mint például a ködös reggel, a téli napok, a tömegével tóban rekedt egykori fák tuskói. Melyik ez a szürke madár? A szürke gém.

gabor_miklos_szurke.jpg

A szürke gém (Ardea cinerea)  a gödényalakúak Pelecaniformes) rendjébe tartozó nagyméretű gázlómadár. Népies nevei: kék gém , daru gém , fosógém ( igen jól olvastad, remélem nem tilt le a gugli miatta! ) , vasgém .

A szürke gémre, mint a gémfélékre általában jellemző a röpte közben feltartott feje, S alakban behajtott nyaka és hátranyújtott lába. Ez a tartás megkülönbözteti őket a gólyáktól, a darvaktól és a kanalasgémektől, melyek előre kinyújtott ...

Tovább Szólj hozzá

szürke szürke gém tisza-tó tisza-tó madarai tisza-tavi madárrezervátum

2018. feb 01.

TI FOTÓZTÁTOK - JANUÁRI TOP 10

írta: Lázár Tünde
TI FOTÓZTÁTOK - JANUÁRI TOP 10

Az év első hónapjában is csodás képekkel örvendeztettetek meg bennünket a Tisza-tóról, melyek közül most a 10 legszebbet választottam ki. A válogatás alapja szubjektív: nekem ezek az abszolút kedvenceim.

Nem volt könnyű dolgom, s bízom benne, senki nem haragszik meg, akinek képe most nem került be a válogatásba.

Íme a TOP 10-es gyűjtemény (készítője szerint ABC-s rendben), melyek hamarosan nektek is kedvenceitekké válnak:

01ballok_istvan_dinnyeshati_kis-tisza_hid.jpg

Fotó: Ballók István: Kis-Tisza híd Dinnyésháton

biro_laszlo_jan7.jpg

biro_laszlo_jan9.jpg

Fotó: Bíró László

jan_fulop_zoltan.jpg

Fotó: Fülöp Zoltán

jan_istvan_erik7.jpg

jan_istvan_erik93.jpg

Fotó: István Erik - Abádszalók

teli_to_rivi.jpg

Fotó: Riviéra Vizisport

sztupovszki_viktor01_310.jpg

Fotó: Sztupovszki Viktor - Reggel...

laczi_zoltan.jpg

Fotó: Tóth Gábor - A Kiskörei Hallépcső téli álma

01_varga_szilvi.jpg

Fotó: Varga Szilvia - ...

Tovább Szólj hozzá

tisza-tó tisza-tó látnivalók ti fotóztátok tisza-tó képek

2018. jan 26.

10 DOLOG, AMIT MÉG NEM TUDTÁL A TISZA-TÓRÓL

írta: Lázár Tünde
10 DOLOG, AMIT MÉG NEM TUDTÁL A TISZA-TÓRÓL

Évről-évre egyre ismertebb, népszerűbb kiránduló célpont a Tisza-tó, de vajon tudod-e, hol található? Folyó vagy tó? Valójában mekkora? ... A 10 legfontosabb kérdésre válaszolunk a Tisza-tóval, a mi ámbrás cetünkkel kapcsolatban, melynek farkában Abádszalókot, szájánál Tiszafüredet, vízkifúvókájánál Poroszlót találod.

tisza-to_terkep.jpg

1. A Tisza-tó Kelet-Magyarország legnagyobb állóvize. Lánykori nevén Kiskörei Víztározó volt a neve ennek a 127 négyzetkilométeres területnek, melyből 23 négyzetkilométert szigetek és  félszigetek alkotnak.

A szigetek fontos kirándulási célpontok is egyben, hisz az egyiken található például a Tiszavirág Ártéri Sétaút és a Pákász Tanösvény. Egy másikon az ország egyetlen kalandszigete, ahol a ...

Tovább Szólj hozzá

Tisza-tó Kiskörei Vízerőmű látnivalók Tisza-tó Tudod-e a Tisza-tóról mekkora a Tisza-tó

2018. jan 18.

RAFTINGPÁLYA ÉPÜL A TISZA-TAVON

írta: Lázár Tünde
RAFTINGPÁLYA ÉPÜL A TISZA-TAVON

2014-ben adták át a Kiskörei Hallépcsőt, Európa legnagyobb ökológiai halfolyosóját, mely a nyári nagy vízszint-különbség idején biztosít átjárót a halaknak a tározó és a Tisza között. Mióta a létesítmény elkészült, sokaknak mozgatta meg fantáziáját az 1 300 méter hosszú, 27 kis vízlépcsővel, zuhogóval rendelkező "patak", hogy nyáron kipróbálják itt a raftingot!

Az álmok hamarosan valósággá válnak, s bár nem a hallépcsőn, hanem külön erre a célra épült pályán, de az Alföld közepén 2020-ra elkészül Magyarország első rafting-pályája.

Mi is a rafting? A rafting szó jelentése: vadvízi evezés, amely során 4-12 fő gumicsónakban ülve zuhatagos folyón evez végig. A mai értelemben vett vadvízi evezés a 20. ...

Tovább Szólj hozzá

Tisza-tó adrenalin Tisza-tó látnivalók élmények Tisza-tó vadvízi evezés az Alföldön raftingpálya Magyarország tisza-tó programok

2018. jan 13.

LEGJOBB DECEMBERI KÉPEITEK

írta: Lázár Tünde
LEGJOBB DECEMBERI KÉPEITEK

Ti küldtétek

Csodás képeket kapok tőletek nap mint nap csodás Tisza-tavunkról, melyeket nagyon köszönök nektek. Ez az oldal veletek, a segítségetekkel működik, s hogy a fantasztikus képeitek ne a Tisza-tó mappámban lapuljanak, elhatároztam, hogy 2018-ban új bejegyzést vezetek be. Minden hónap elején egy bejegyzést sok-sok gyönyörű látnivalóval, azaz válogatást legjobb képeitekből.

Az első ilyen válogatást most rögtön közzé is teszem decemberben küldött fotóitokból, hogy mindannyian gyönyörködhessünk bennük.

Nagy-nagy köszönet a beküldőknek! :)

 

1. Fülöp Zoltán

fulop_zoltan_napl4-es.jpg

2. Hansi Kircher

hansi_kircher.jpg

 

3. Varga Péter

varga_peter1.jpg

varga_peter_baratok.jpg

varga_peter_csonakos.jpg

varga_peter_kaka.jpg

 

4. Schneider Tibor

schneider_tibor.jpg

 

5. István Erik

istvan_erik_111.jpg

istvan_erik33.jpg

istvan_erik3.jpg

 

Örömmel várom a Te fotóid is a ...

Tovább Szólj hozzá

Tisza-tó tisza-tó látnivalók olvasók képei best of Tisza-tó szép képek a Tisza-tóról

2017. dec 22.

HALAS ÉS HALATLAN TISZA-TAVI RECEPTEK

írta: Lázár Tünde
HALAS ÉS HALATLAN TISZA-TAVI RECEPTEK

Karácsonyi fogások a Tisza-tóról

Már megint eltelt egy év, telis-tele élményekkel, találkozásokkal, ízekkel, imákkal és természetesen Tisza-tóval! Mindenki lázasan, talán kicsit fáradtan készül az ünnepekre. Kerüljön a tányérokba a Tisza-tó és környékének ízvilága, ehhez adjuk a recepteket.

 

1. Előétel - Halkocsonya

Néhány könnyű falatban ezer íz! S ami a lényeg, hogy már az ünnep előtt 1-2 nappal elkészíthető, és a hűtőből egyenesen az asztalra kerülhet.

halkocsonya_hellohal.jpg

Hozzávalók : 50 dkg édesvízi halaprólék (fej, farok, uszony), 20 dkg halhús (süllő vagy harcsafilé) kisebb darabokra vágva, 1 fej vöröshagyma, 2 közepes sárgarépa, 1 közepes fehérrépa, 3 szem szegfűbors, 1 közepes zeller, 2 szál újhagyma, 6 lapzselatin, 1 tojásfehérje, 2 evőkanál ...

Tovább Szólj hozzá

halkocsonya ferdinánd tekercs karácsonyi ételek Boldog Karácsonyt! tiszai halászlé süllő egészben tisza-tavi ízek töltött fácán

2017. dec 19.

KISKÖREI HÍDFELÚJÍTÁS, ÚJ ÚT A TISZA-TÓHOZ

írta: Lázár Tünde
KISKÖREI HÍDFELÚJÍTÁS, ÚJ ÚT A TISZA-TÓHOZ

Megújul a 130 éves kiskörei Tisza-híd a MÁV Zrt. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. együttműködésének keretében.- jelentette be Dávid Ilona, a MÁV Zrt elnök-vezérigazgatója kedden, az Abádszalókon tartott sajtótájékoztatón, mely a közbeszerzés megindítását is jelentette.

koreihid_1.jpeg

A Tisza-tó életében jelentős a híd, mely az ország egyetlen vasúti-közúti hídja, ahol váltakozó forgalommal, egy sávon biztosít összeköttetést a Tisza két települése, Abádszalók és Kisköre között, vagy mondhatjuk, megyéket kapcsol össze: Hevest és Szolnokkal. 

A felújítási munkálatok várhatóan 2018 júniusában teljes vágány- és útzár mellett kezdődnek meg és a tervek szerint 5 hónapon át tartanak. Kápolna-Kisújszállás vasútvonalon a ...

Tovább Szólj hozzá

Fazekas Sándor Kiskörei híd megújul a Kisköre-Abádszalók híd MÁV zrt Tisza-tó fejlesztés lezárják a kiskörei hidat