Gyere a Tisza-tóra

Gyere, és fedezd fel a páratlan Tisza-tó titkat!

2017. sze 25.

BIZARR ÉLŐLÉNYT FOGTAK A TISZA-TÓBÓL

írta: Lázár Tünde
BIZARR ÉLŐLÉNYT FOGTAK A TISZA-TÓBÓL

Tegnap különös élőlény akadt a Tisza-tónál egy horgász hálójába. Bár a kissé bizarr, agyszerű élőlényt nehezen tudtuk beazonosítani, de olvasóink segítségének hála kiderült, nem is egy, hanem sok kisebb organizmus alkotta telepről van szó.

  15879c85-f166-470a-ab37-b7beae2267b6.jpeg

Te hallottál már a mohaállatokról?

A mohaállatok (Bryozoa) az állatvilág, azon belül az ősszájúak egyik törzse. Általában tengervízben élnek, csak kb. 50 faj édesvízi— ezen belül Magyarországon tíz fajuk él.

Általában telepes élőlények; egy-egy telepben rengeteg egyed él együtt. Helyváltoztató mozgásra többnyire képtelenek, a fajok nagy százalékában szilárdan lenőnek az az aljzatra.  A telep egyedeit zooidoknak , illetve polipoknak nevezik, a vázat zoeciumnak , a ...

Tovább Szólj hozzá

tisza-tavi élőlények különös állat tisza-tó mohaállatok Abádi-Kikötő

2017. sze 15.

VARSA, VAKOND: ÍGY BŐVÜL A POROSZLÓI ÖKOCENTRUM

írta: Lázár Tünde
VARSA, VAKOND: ÍGY BŐVÜL A POROSZLÓI ÖKOCENTRUM

 A Kormány augusztus 14-i (ez a szülinapom!) döntése értelmében kiemelt turisztikai fejlesztési térség lett a Tisza-tó, melyet a térség a turisztikai eredményeinek köszönhet. Ebből az alkalomból a Poroszlói Ökocentrumban tartott sajtótájékoztatón mutatták be, hogy Kelet-Magyarország legnagyobb tavának leglátogatottabb attrakcióját hogyan fejlesztik tovább. Ígéretünkhöz híven most megmutatjuk, milyen látnivalókkal bővül a létesítmény.

okocentrum_akvarium.jpg

A tájékoztatón Poroszló polgármestere, Bornemisza János, és a Tisza-tavai Ökocentrum igazgatója, Kiss János, arról beszéltek, van még mit megmutatni az édesvizek élővilágából a nyitása óta már több mint egymillió vendég által látogatott  létesítményben. 
A polgármester úr ...

Tovább Szólj hozzá

Poroszlói Ökocentrum Tisza-tó programok Tisza-tó látnivalók Ökocentrum bővítés vakond és varsa

2017. sze 08.

ÚJABB NAGY BERUHÁZÁSOK A TISZA-TÓ KÖRÜL

írta: Lázár Tünde
ÚJABB NAGY BERUHÁZÁSOK A TISZA-TÓ KÖRÜL

Kiemelt turisztikai térség lett a Tisza-tó a nyár végén megjelent Kormányhatározatnak köszönhetően. A határozat értelmében a Tisza-tó a Hortobággyal, Debrecennel, Hajdúszoboszlóval kiemelten fejlesztendő, s ennek első lépéseként 35,8 milliárd forintból 30 fejlesztési program valósul meg.

hallepcso_haldorado_1.jpg

Az utóbbi években voltak már nagy beruházások, turisztikai fejlesztések térségünkben, de az ország középső-, és főként nyugati feléből érkező vendégek tapasztalták az elmaradást a dunántúli fürdővárosok, vagy a Balaton üdülőhelyeihez képest.

a_standon_sokan_vannak.jpg

A közel 40 milliárdból a Tisza-tó térsége 10 milliárdos hazai forráshoz jut 10 projekt megvalósítására. A közeljövő beruházásai között szerepel a Tisza-tavi szabadstrandok ...

Tovább Szólj hozzá

tanösvény Abádszalók kerékpárral Tisza-tó látnivalók Tisza-tó kiemelt turisztikai térség tisza-tó fejlesztése

2017. aug 24.

A VILÁG ELSŐ TÁJÉKOZÓDÁSI REGATTÁJA A TISZA-TAVON

írta: Lázár Tünde
A VILÁG ELSŐ TÁJÉKOZÓDÁSI REGATTÁJA A TISZA-TAVON

A Tisza-tó páratlan környezete, vadregényes világa ad otthont ezen a hétvégén, augusztus 26-án, szombaton a világ első tájékozódási evezős regatta versenyének.

img_2047.JPG

Mi a különlegessége a versenynek? Sarudról indul az I. Nemzetközi Tájékozódási Evezős Regatta augusztus 26-án szombaton. A Sarudról induló I. Nemzetközi Tájékozódási Evezős Regatta versenyen - a tájékozódási futáshoz hasonlóan- különböző, előre megadott ellenőrzőpontokat kell megtaláljanak az indulók, azonban most vízen, evezős hajókkal.

img_2044.JPG

img_2045.JPG

 

A Magyar Evezős Szövetség Rekreációs és Szabadidő Bizottsága, a Külker Evezős Klub Óbuda és a GyeREKreáció Sport- és Közösségfejlesztő Egyesület 2017. augusztus 26-án a Tisza-tavon szervezi a világ ...

Tovább Szólj hozzá

Tisza-tó programok Tisza-tó Tisza-tó élmények tisza-tó regatta Tisza-tó Sarud

2017. júl 19.

A HULLÁMKELTÉS OKOZTA KONFLIKTUSOK A TISZA-TAVON

írta: Lázár Tünde
A HULLÁMKELTÉS OKOZTA KONFLIKTUSOK A TISZA-TAVON

A Tisza-tó Magyarország egyetlen állóvize, ahol megengedett a motoros vízi-sporteszközök használata. Egyre többen keresik fel évről-évre tavunkat, hogy kedvenc motoros-vízisportjuknak hódoljanak, hajóikkal szeljék a habokat.

capaatoban.jpg

De ami az egyik vendégnek szórakozás, másnak bosszúságot okozhat. Példaként emeljük ki a Tisza-tavi horgászat egyik legnagyobb megoldatlan konfliktusát: a vízen közlekedők és a parton vagy csónakban horgászók közötti feszültséget.

A vízi járművek által keltett hullámzás azon túl, hogy bosszúságot okoz a nyugalomra vágyó horgászoknak, természetkárosító hatással is bír (halivadékok és ívóhelyek pusztulása, partok amortizálódása, a természet nyugalmának zavarása stb.), és gyakran okoz veszélyt ...

Tovább Szólj hozzá

hullákeltés tisza-tvon motoros vízi jármű Tisza-tavi horgászat Tisza-tavi Vízirendészet

2017. júl 15.

5 + 1 ÚJ PROGRAM A TISZA-TÓNÁL

írta: Lázár Tünde
5 + 1 ÚJ PROGRAM A TISZA-TÓNÁL

Kelet-Magyarország legnagyobb tava egyre több új élménnyel várja a látogatókat. A Tisza duzzasztásával mesterségesen létrehozott, 127 km2-es vízfelület egyedülálló üdülési, kirándulási célponttá vált az elmúlt években. A vízparti üdülés, a természet felfedezése, a sportos, aktív kikapcsolódás, vagy a kulturális és gasztro programok egyre felkapottabbak, látogatottabbak a Tisza-tó körül, s minden évben fejlődik, bővül a kínálat.

0405_tavitura3.jpg

Mutatjuk a 2017-es újdonságokat, melyeket érdemes felkeresni, kipróbálni, ha a Tisza-tónál töltesz néhány napot.

1. Operajóga

A Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivál ugyan nem újdonság, hiszen már 4. éve kerül megrendezésre, de megálmodója, Debreczeni Ildikó és lelkes csapata ...

Tovább Szólj hozzá

Tisza-tó programok tisza-tavi élmények látnivalók Tisza-tó Tiszai Halászlé Operajóga lovaglás Tisza-tó Vízijátszótér szabadulószoba Tisza-tó

2017. júl 06.

TISZAFÜREDI HALASNAPOK 2017

írta: Lázár Tünde
TISZAFÜREDI HALASNAPOK 2017

Holnap veszi kezdetét a Tisza-tó legnagyobb összművészeti fesztiválja, a Tiszafüredi Halasnapok. A több évtizedes múltra visszatekintő rendezvény a leglátványosabb eseménnyel, a városán át tartó, közel félezer résztvevő karneváli felvonulásával startol.

halasnap_fonix.jpg

Tiszafüredi Halasnapok három napon át zajló színes forgatagában minden korosztály talál az érdeklődésének megfelelő szórakozást, kikapcsolódást 2017. július 7-9. között Tiszafüreden.

A tiszafüredi emberek életét és ételeit is meghatározza a Tisza és a Tisza-tó. Ezt ünneplik a Halasnapokkal, ami nemcsak ízletes, halból készült ételeket, de szórakoztató, hagyományőrző és sportprogramokat is kínál. A rendezvény központja a Halas tér; és olyan népszerű, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

halászlé Tisza-tavi programok Halasnapok 2017 Tiszafüredi Halasnapok 2017 Halasnapok program

2017. jún 13.

TISZAVIRÁG HÍREK

írta: Lázár Tünde
TISZAVIRÁG HÍREK

Tisza-tavi Tiszavirág Hírek:

 
A szombat délutáni kiadós esőzések után, már a vasárnapi szép időben vállalkoztunk túrákra a Tisza-tónál, de a tiszavirágok még "alszanak", csak pár darabot láttunk.

0621_matulokb.jpg

Hétfőn még mindig csak várakoztunk, de repülést nem láttunk a Tisza-tó élő Tisza-szakaszán. Ennek ellenére ma is, és minden este megyünk a vízre, s figyeljük a rajzást. Amint egy-kettőnél többet látunk, jövünk a friss hírekkel!

Aki önállóan szeretné a rajzást megnézni, fontos információ, hogy a Tisza-tavon csak az élő Tisza szakaszán lehetünk tanui a természet csodájának.

gal_lajos_tv_2015_1.jpg

Olvass róla részletesen itt!

A Hortobágyi Nemzeti Park oldalán is folyamatosan frissülnek az információk, itt a térképes felületen ...

Tovább Szólj hozzá

tiszavirág tisza-tó látnivalók kérészrajzás tiszavirágzás 2017

2017. máj 31.

PÜNKÖSDI PROGRAMOK A TISZA-TAVON

írta: Lázár Tünde
PÜNKÖSDI PROGRAMOK A TISZA-TAVON

Ezen a Pünkösdön is élményekkel, szépségekkel, finomságokkal vár a csodás Tisza-tó. Összegyűjtöttünk néhány szuper programot, hogy minél több arcát megismerjétek Kelet-Magyarország legnagyobb tavának, válogassatok belőle kedvetek, s érdeklődésetek szerint.

duhogo_matulokbacsi.jpg

1. Abádszalók - Szezonnyitó rendezvények

JÚNIUS 3. SZOMBAT - ROCKPÓDIUM (AMATŐR ROCK ÉS BLUES ZENEKAROK TEHETSÉGKUTATÓ VERSENYE) -ELŐDÖNTŐ
10.00 Zenekarok regisztrálása
14.00 A fesztivál megnyitása, a résztvevők köszöntése
15.00 Rockpódium – A zenekarok bemutatkozó koncertje
A versenyen Résztvevő Zenekarok: KÉK KÓD, FLASH X,
AVALANCHE GRUNGE, NEGYEDIK MŰSZAK, RUPERT,
FATER-ROCK, KISÉRLETI STÁDIUM, ÜZEMI TERÜLET,
HANGÁR ROCK, 10b BAND,HUNGAROCELL, EXPERIMENT
4 ...

Tovább Szólj hozzá

Abádszalók Sarud strand programok Tisza-tó poroszlói ökocentrum poroszlói vízisétány intersport félmaraton

2017. máj 25.

KI LAKIK A POROSZLÓI VÍZISÉTÁNYON?

írta: Lázár Tünde
KI LAKIK A POROSZLÓI VÍZISÉTÁNYON?

A Tisza-tavi Vízisétány a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó, másfél kilométer hosszú fahíd-rendszer a vízre építve. Azért alakították ki, hogy a látogatók közvetlen közelről - karnyújtásnyira- tudják megfigyelni páratlan tavunk növény és állatvilágát.

poroszloi_tanosveny_kasza_sandor.jpg

Aki felkeresi a sétányt, nem csak gémeket, hattyúkat, récéket láthat, hanem azt a kis ragadozót is, aki családjával a kilátó mellé költözött. A hermelinnek kölykei születtek, így a nagy család táplálékigényét kielégíteni sok munkával jár. A hermelin-szülők vadásznak, az éles szemű fotós ezt kapta lencsevégre! Köszönet érte Lánczos Zsuzsannának.

Nézzétek csak:

 

De ki is ez a kis, titokzatos lakó?

A hermelinek általában a vizes, nedves ...

Tovább Szólj hozzá

hermelin látnivalók Tisza-tó vízisétány tisza-tó állatvilága poroszlói vízisétány