A TISZA-TÓ HALFAJAI: BALIN
2018. március 04. írta: Lázár Tünde

A TISZA-TÓ HALFAJAI: BALIN

A Tisza-tó Kelet-Magyarország legnagyobb tava, a horgászok kedvence köszönhetően mozaikos szerkezetének, s annak az ötven féle halfajnak, mely benne él. Ötvenből egyet ma bemutatunk, mely 2018-ban az Év hala címet is megszerezte. Most beszéljünk tehát a vízen-járó halunkról, a balinról.

 

A balin - vagy nevezzük talán kicsit előkelőbben, a ragadozó őn - sok pergető horgász kedvenc hala. Kellően rafinált, már-már eszes, s emiatt néha könnyűszerrel, máskor borzasztó nehezen  csalható horogra.  Az igazán szép példányokkal történő találkozás pedig minden pecásnak örök emlék marad. Ha a halaknál rangsorolni kellene a „sportosságot”, akkor minden bizonnyal dobogós helyezésre számíthatna. Hogy ki is ő, és hol kereshetjük? Erről szól most ez a kis bemutatkozó.

 balinfej_tiszato_elov.jpg

Így néz ki a balin


A balin  (Aspius aspius L.) békés fajtájának meghazudtolója, mert hiába tartozik a pontyfélék családjába mégis ragadozó. Izmos és nagy testén vörhenyes uszonyok vannak amik az ívási idő alatt kivörösödnek. A háta sötétzöld; néha arany vagy ezüst szinárnyalatokkal. Az testének oldalai ezüstfehér színben csillognak és a hasa fehér. Szemei kicsik de látása igen jó és szája fogatlan, felfelé nyíló. Kisebb méretű pikketyeit a sötét szélük jellemzi. A balin rendkívül érzékeny a szennyeződésekre és a természeti változásokra. Szinte egész Európában megtalálható Dánián és Anglián kívül ahol a balin teljesen kipusztult. Kelet Ázsiában is honos és Iránban is sikeresen honosították. Előfordul a félig sós vizekben is.
A fejlett példányok 50-70 cm-esek és 2-6 kg-osak.

balin1.jpg

A balin a legtöbb nevű halunk is egyben. A nép nyelvén: baing, baksa, bálind, boin, bucükeszeg, csabak, csereőn, fenékkeszeg, kapókeszeg, nagypénteki hal, nagy szélhal, nyílkeszeg, őn, őnborjú, őnkeszeg, őnyhal, pólind, ragadozó küsz, szellőkeszeg, táncos őn, torzsáskeszeg, vadászkeszeg, vezérhal, villámkeszeg, vízen-járó hal.



Szaporodás


Ívási ideje március-április között zajlik leginkább az erősebben áramló vizekben. A hím 4, a nőstény 5 évesen válik ivaréretté. Az ívás ideje alatt csapatokba tömörül és járja a "balintáncot". Nagy csapatokban vándorolnak az ívási helyükre.

balinikra_tto_elov.jpg

Ívóhelyül sóderos vagy homokos területet választ, ahol mérettől függően rakja le egyedenként sokszor akár 400.000 darab ikráját. Az ikraszemek rendkívül tapadósak, és általában 10 nap múlva kelnek ki belőlük az aprócska lárvák. Kezdetben ezek a parányi kis életek kerekesférgekkel táplálkoznak, majd nagyobb planktonból álló menüre váltanak. Ezen az étrenden nagyon gyorsan fejlődnek, a néhány hónapos ivadék már ragadozással is próbálkozik. Kétéves korukban teljes mértékben áttérnek a ragadozó életmódra, ettől kezdve a küszök és egyéb apró testű halak, rovarok, békák rémeivé válnak.





Táplálkozás


A kisebb balinok planktonnal, később kisebb rákfélékkel táplálkoznak. Amikor elérik a 20-30 cm-es hosszúságot előbújik belőlük a ragadozó-vér és elkezdenek a küszrajokban vadászni. Elfogyasztják szívesen a békát és a vízimadár fiókákat is, Németországban "egérharapónak" is hívják, - találd ki, miért!  Nagy erővel ront neki a kisebb halrajoknak de ennek ellenére nagyon óvatos hal és a villantót sokszor messze elkerüli. Szívesen fogyasztják a vízi rovarokat is, ezt a tiszavirágzáskor lehet megfigyelni amikor csapatokban vadásszák a víz felett repülő kérészeket. Táplálkozása közben a küsz rajokat követve vándorol.



A balin horgászata


A sporthorgászok nagyra becsülik ezt a fajt. Erőteljes rávágásai valódi horgász-élményt nyújtanak. Ahol több balin vadászik, ott valósággal forr a víz. A balin minden nagyobb vizünkben (Duna, Tisza, Körösök, Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó) előfordul de leginkább az élő folyó örvénylő, rohanó vizeit, vagy a Tisza-tó medencéinek a növényzetmentes nyílt vízfelületeit kedveli. Hátúszójával jellegzetes alakú barázdákat szánt a vízen. Tanulékonysága miatt a horgászata népszerű horgászvizekben nehéz. Horogra főleg az 1-2 kg-os példányok akadnak. Horgászható a pisztrángozáshoz is használt villantóval, műlegyezéssel, vízigolyóval úsztatott csalihallal vagy szivarólommal felszerelt műlegyes megoldással; de rákap a csalihalas úszós és fenekezős készségre is. Télen a vermelő halak közül is táplálkozik és eredményesen fogható a lékhorgászattal is.

 

Horgászati szabályozás


Horgászati tilalmi ideje: március 1 - április 30
Legkisebb kifogható méret: 40 cm amit 4-5 évesen ér el.



Rekordok


A legnagyobb kifogott magyar példány 15 kg-os volt a 40-es években az Apostagi-sziget déli csúcsa alatt. A hivatalos magyar rekord 10,54 kg (Lázbérci-tározó, 1991). Oroszországban állítólag 20 kg-on felüli példányok is horogra akadtak.

 

 balinfogas.jpg

 

Mi is az a Tisza-tó? Hol találod, s milyennek látod, ha felkeresed? Olvass róla itt!

Gyere a Tisza-tóra,

fogd ki a legnagyobb balint, ha tudod!

 

 Fotó:atiszatóélővilága, wiki, predator

 

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...        Nekem is fontos, hogy tudjam, tetszett-e neked. Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr2713572287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása