REKORD SZÁMÚ KERÉKPÁROS A TISZA-TÓNÁL
2018. február 06. írta: Lázár Tünde

REKORD SZÁMÚ KERÉKPÁROS A TISZA-TÓNÁL

Az elmúlt évben rekord számú kerékpáros haladt át a Kiskörei Vízlépcső hídján. Mióta átadták a forgalomnak az utat, megnégyszereződött a bringások száma a töltés tetején, a kerékpárúton. A több mint 30 ezer kerekező másfélszerese a 2016-os számnak, s ebből csak júliusban 9 086 főt regisztráltak, ami szintén abszolút havi rekord.

magocs_janos_bringa.jpg

 A Tisza-tó töltésén 2005-2007 között épült meg a 3 méter széles kerékpárút a KÖTIVIZIG beruházásában. A 4 méter magas, természetes kilátón először a bal parton, Abádszalók és Tiszafüred, majd a jobb parton, Kisköre és Poroszló között lehetett tekerni.
A Kiskörei Szakaszmérnökség 2008 óta folyamatos figyelemmel kíséri a tó körül, pontosabban a duzzasztóművön áthaladó kerékpáros forgalmat, amely az elmúlt évtizedben négy és félszeresére bővült. Az első, nem teljes évben, 2008-ban még „csak” 6800 biciklis hajtott át az üzemi hídon, tavalyelőtt azonban már meghaladta a számuk a 20 ezret, 2017-ben pedig 30 884-re nőtt a forgalom.

esos_bicajos_1.jpg

Fontos megjegyezni, hogy ebben a statisztikákban csak azok a kerékpárosok jelennek meg, akik áthaladtak a duzzasztómű felett, tehát azok, akik például Abádszalókról tekernek Tiszafüredre, vagy Kisköréről bicikliznek Sarudra, nem szerepelnek benne.
A számok azt mutatják, hogy az év minden hónapjában bicikliznek a tó körüli töltéskoronán, a nyári hónapokban azonban ugrásszerűen megnő a kerékpárral túrázók száma. A nyári időszakban a duzzasztóművön áthaladó kerékpárosok száma az egész évinek több mint kétharmada.

Kerékpárosokat segítő intézkedés, hogy a legforgalmasabb hónapokban (mely egybe esik a tó nyári vízszintjével), a töltést lezárják sorompókkal a gépjárművek elől. Ami az egyiknek segítség, az a másiknak bosszúság, hiszen a sorompók lezárása nagy felháborodást vált ki az utat lerövidíteni szándékozó autósok, valamint a horgászok körében.Ilyenkor a gépjárművek átmenő forgalmát korlátozó sorompók zárt állapotban vannak, amelyek természetesen a kerékpáros közlekedést nem akadályozzák.


A vízlépcsőn áthaladó kerékpárosokat 2013. óta kérdezik meg néhány mondat erejéig: mondják el, írják le véleményüket, észrevételüket a látottakról, tapasztaltakról.

0509_kore.jpg

A bringások véleménye egyes főbb kérdésekben a következő képen alakultak:

A többség jó állapotúnak tartja a kerékpárút minőségét igen: 70,57% , míg 2013- ban 57,46% gondolta csak így.

A Tisza-tavat és környezetét mennyire tartják tisztának és rendezettnek az idelátogatók.

2017-ben egyértelműen rendezettnek a válaszadók 90,51 %-a tartja a Tisza-tó és környezetét. Míg 2013-ban 62,78 % volt az igen válaszok aránya.

Az örvendetes tény az is, hogy a kerékpáros turizmus kedvelt célpontja a Tisza-tó. Az itt megfordult túrázók szinte egyöntetűen ajánlják túra-célpontként a Tisza-tavat és környékét (igen 99,05%, míg 2013-ban igen 98,24 %).

Megkérdezték a kerekezőket, hogy mi a véleményük a „kerékpáros sorompókról”. A kerékpárosok szinte egyöntetűen helyeselték a sorompók zárt állapotát (igen 85,44%, nem 14,56 %), amely kérdés kissé pártosnak is nevezhető, hiszen kerékpárosokat kérdezték a témáról, azonban úgy gondoljuk, az intenzíven fejlődő kerékpáros turizmus ezt a fajta védelmet kell, hogy élvezze.

A víztározó körüli mintegy 70 km-es kerékpárút mely szakaszát/szakaszait járják be nagyobb rendszerességgel a tó körül:  

bal part      27,22 %

jobb part    13,29 %

körbe         59,49 %

Összesen:100,00 %

 

A válaszadók hiányolták a kerékpárút kiépítését Poroszló és Tiszafüred között. Az élelmesebbek a vízügy által szervizútnak nevezett útszakaszt használják, mint kerékpárút. Viszont a hidaknál a bicikliseknek keresztezniük kell a főútvonalat, amelyet többen igen veszélyesnek tartanak. Hiányoltak információs táblákat, térképeket,  szemétlerakó helyeket, ivóvízvételi helyeket, valamint vihar esetén fedett pihenő helyeket.

Gyere a Tisza-tóra,

tekerj egyet, hogy a bringás rekordot megdöntsük 2018-ban ismét!

 

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...        Nekem is fontos, hogy tudjam, tetszett-e neked. Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

 

Fotó: Magócs János, Kisköre Strand, Kisköre Strand

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr9013510927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagyfero1 2018.08.02. 18:41:51

2018 08.01.INDULÁS!!!!!
süti beállítások módosítása