A LEGNAGYOBB GÉM A TISZA-TAVON
2018. február 06. írta: Lázár Tünde

A LEGNAGYOBB GÉM A TISZA-TAVON

Mi jut eszedbe a szürkéről a Tisza-tóval kapcsolatban? Nekem a Tisza-tó legnagyobb, legfenségesebb, és legtürelmesebb madara. Szürke, mint például a ködös reggel, a téli napok, a tömegével tóban rekedt egykori fák tuskói. Melyik ez a szürke madár? A szürke gém.

gabor_miklos_szurke.jpg

A szürke gém (Ardea cinerea) a gödényalakúak Pelecaniformes) rendjébe tartozó nagyméretű gázlómadár. Népies nevei: kék gém, daru gém, fosógém (igen jól olvastad, remélem nem tilt le a gugli miatta!), vasgém.

A szürke gémre, mint a gémfélékre általában jellemző a röpte közben feltartott feje, S alakban behajtott nyaka és hátranyújtott lába. Ez a tartás megkülönbözteti őket a gólyáktól, a darvaktól és a kanalasgémektől, melyek előre kinyújtott nyakkal repülnek. Repülése lassú, nehézkes. Jellegzetes hangja az érdes, recsegő „kraank” kiáltás. Tisza-tavi fészkelőhelyén olykor csőrét csattogtatva ad hangot.

TITKOS INFO: hol találhatóak a Tisza-tó legnagyobb géntelepei? A Tiszavalki-medencében, a Madárrezervátum védett területein.

A Tisza-tavi Madárrezervátumról olvass itt!

A gémfélék hazai képviselői közül a szürke gém a legtermetesebb. Amikor felállva kihúzza magát, akár egy méteres is lehet testhossza. Amikor pedig szárnyát széttárja, az a másfél métert is meghaladhatja.

Tollazatának alapszíne kékes-szürke. Az öreg példányok feje, homloka fehér, oldalt fekete sávval, amely a tarkóra rányúló sötét hosszú dísztollakban végződik. A nyaka világosszürke, ezt függőlegesen sötét tollak szegélyezik. A csőre sárgás.

Repüléskor a szárny külső részén az evezőtollak végei sötétek, a belső szárnytollak szürkék. Különlegessége, hogy szárnyízületeknél mindkét oldalon egy-egy fehér folt tűnik fel. Leszálláskor, szemből nézve a madár egy ereszkedő repülőgépre emlékeztet, a testalakjával és a fehér szárnyfoltjaival, mintha a „leszállófényeit“ jelzésként használó, földet érő kisgép lenne.

gabor_miklos_szurke1.jpg

Érdekesség,

hogy a poroszlói Ökocentrumot is egy leszálló szürke gémről mintázták, ahogyan kiterjesztett szárnyaival földet fog.

A Poroszlói Ökocentrumról további tudnivalókat itt osztunk meg veled!

okoc_funiq.jpg

Udvarláskor a manőverezés mestere

Tavasszal és esetenként ősszel is jóval magasabbra emelkedik, mint a gémtanya. Ilyenkor pár után kutat, s ha sikerrel járt, rögtön vagánykodik: a párzás előtt bemutatót tart kiszemeltjének ; manővereket, illetve zuhanórepülést mutat be. A szürke gémek fákon is gubbasztanak, ám idejük jelentős részét a földön töltik, mozdulatlanul ácsorogva hosszú ideig, gyakran egy lábon egyensúlyozva.

madarrez_szurkeg.jpg

Otthon, édes otthon...

A szürke gém társas madár,  telepeken fészkel, melyek általában ártéri erdőkben, fák koronájában jönnek létre. Gyakran más gázlómadarakkal közösen alkot telepeket. A telepeken minden hímnek megvan a maga revírje, területe a jövendő fészek körül, amit hevesen védelmez a többi hímmel szemben. Amíg párra nem akad, a hím hangos kiáltásokat hallat, tojó közeledtére pedig nyomban pózolni kezd: nyakát kinyújtja, csőrét az égnek emeli. Ha a tojó közeledik, a hím lehajtja fejét, és csattogtatja a csőrét.

A párzásra február és június között szokott sor kerülni. mikor az egyik madár megérkezik a fészekhez, akkor közöttük üdvözlési ceremónia játszódik le: mindketten felemelik, majd leeresztik szárnyaikat, illetve felborzolják tollazatukat.

A pár fészke alapvetően gallyakból, nádszálakból készül. A fészeképítés anyagát a hímek gyűjtik, míg a tojók az építési munkálatokat végzik. A gémek ugyanazt a fészket használják évről évre, míg az meg nem semmisül. Fészkét kezdetben apró gallyakból rakja, melyet egyre több anyaggal pótol ki minden évben. Belsejébe apró vessződarabokat, gyomokat, fűfélék gyökérlabdáját, nádat helyez.

gabor_miklos_szurke2.jpg

gabor_miklos_szurke4.jpg

gabor_miklos_szurke6.jpg

A gémfélék közös jellemzője, hogy tavasszal nászruhát öltenek, amely a szürke gém esetében a fejtetőn, illetve a nyakon található hosszú fekete dísztollakat jelenti. Korábban nagyvilági hölgyek elegáns kalapdísze készült ezekből a tollakból. Ma már a szürke gém védett, tilos rá vadászni.

 

Életmódja

Tipikus vízközeli madár, a hosszú gázlólábával akár „gatyáig“ is begázol a vízbe. Nyugodt természetű, a zsákmányára lesből vadászik. El se hinnéd, hogy képes hosszú percekig mozdulatlanul meredni a vízre, aztán a pillanat tört része alatt lecsap és a táplálékot a csőrével megragadja. Éles szemével azonnal felfedezi az elérhető prédát. Főként halakkal táplálkozik, ezek közül leggyakoribb az ezüstkárász, a dévérkeszeg, compó, törpeharcsa. Természetesen más halakat is zsákmányol, olykor egészen tekintélyes nagyságú példányokat. Ezeken kívül kétéltűek, kisebb kígyók is táplálékát jelenthetik.  Hosszú, hegyes szigonyszerű csőre kifejezetten alkalmas a vízből történő zsákmányolásra.

 

 Gyere a Tisza-tóra,

tanulj udvarolni a szürke gémtől!

 

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...        Nekem is fontos, hogy tudjam, tetszett-e neked. Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

 

Fotó:Gábor Miklós, Gábor Miklós, uniqó, HNP, Gábor Miklós, Gábor Miklós, Gábor Miklós

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr2013639274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása