BIZARR ÉLŐLÉNYT FOGTAK A TISZA-TÓBÓL
2017. szeptember 25. írta: Lázár Tünde

BIZARR ÉLŐLÉNYT FOGTAK A TISZA-TÓBÓL

Különös élőlény akadt a Tisza-tónál egy horgász hálójába. Bár a kissé bizarr, agyszerű élőlényt nehezen tudtuk beazonosítani, de olvasóink segítségének hála kiderült, nem is egy, hanem sok kisebb organizmus alkotta telepről van szó.

 15879c85-f166-470a-ab37-b7beae2267b6.jpeg

Te hallottál már a mohaállatokról?

A mohaállatok (Bryozoa) az állatvilág, azon belül az ősszájúak egyik törzse. Általában tengervízben élnek, csak kb. 50 faj édesvízi— ezen belül Magyarországon tíz fajuk él.

Általában telepes élőlények; egy-egy telepben rengeteg egyed él együtt. Helyváltoztató mozgásra többnyire képtelenek, a fajok nagy százalékában szilárdan lenőnek az az aljzatra.  A telep egyedeit zooidoknak, illetve polipoknak nevezik, a vázat zoeciumnak, a teljes telep a zoarium. A néhány milliméteres egyedek telepei jelenleg 30 cm körüli méretre nőhetnek, fosszilis telepből 60 cm-es is ismert.

Az Abádszalókon hálóba akadt példány, mint többi fajtársa, az emberekre és más élőlényekre is teljesen ártalmatlanok, és a víz minőségét sem befolyásolják károsan.

Még nem tudni, pontosan mennyi ilyen agy-szerű telepet rejt a Tisza-tó mélye, hisz barnás színükkel nagyszerűen beleolvadnak  élőhelyükbe.

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...        Nekem is fontos, hogy tudjam, tetszett-e neked. Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

Fotó: Abádi Kikötő

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr3612895568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása