VARSA, VAKOND: ÍGY BŐVÜL A POROSZLÓI ÖKOCENTRUM
2017. szeptember 15. írta: Lázár Tünde

VARSA, VAKOND: ÍGY BŐVÜL A POROSZLÓI ÖKOCENTRUM

 A Kormány augusztus 14-i (ez a szülinapom!) döntése értelmében kiemelt turisztikai fejlesztési térség lett a Tisza-tó, melyet a térség a turisztikai eredményeinek köszönhet. Ebből az alkalomból a Poroszlói Ökocentrumban tartott sajtótájékoztatón mutatták be, hogy Kelet-Magyarország legnagyobb tavának leglátogatottabb attrakcióját hogyan fejlesztik tovább. Ígéretünkhöz híven most megmutatjuk, milyen látnivalókkal bővül a létesítmény.

okocentrum_akvarium.jpg

A tájékoztatón Poroszló polgármestere, Bornemisza János, és a Tisza-tavai Ökocentrum igazgatója, Kiss János, arról beszéltek, van még mit megmutatni az édesvizek élővilágából a nyitása óta már több mint egymillió vendég által látogatott  létesítményben. 
A polgármester úr elmondta: elképzelésüknek két nagy alappillére van, mely már a projekt nevében is megmutatkozik. A „Varsa, mint a vakond” nevet viselő fejlesztés lényege, hogy egy új alagúton keresztül, egy holografikus vakond mellett sétálva juthatnak el a vendégek majd az új, tervezett akváriumokhoz.

img_2211.JPG

A Tisza-tavi Ökoncentrum fejlesztéséről bővebben annak igazgatója, Kiss János mesélt:– Jelenleg ­30–33-féle halat tudunk megmutatni akváriumainkban, ugyanakkor a Tisza-tóban legalább 50–55-féle él.

A főépület melletti, - jelenleg még egy üres füves területre- mi már korábban megálmodtunk egy új épületet. Ezt a 900-1000 négyzetméteres épületet azonban úgy kell elképzelnünk, hogy nagy részét a föld alá süllyesztve alakítjuk ki. Olyan halfajtákat szeretnénk itt bemutatni, melyekre eddig nem volt lehetőségünk.


Mint elhangzott: az ökocentrum új szárnnyal gazdagodik, amit a régivel egy földalatti alagút köt majd össze. Erről is mesélt az igazgató.
A járatban tett húszméteres sétát is szeretnék izgalmassá tenni a látogatók számára, ezért találtuk ki, hogy az alagútban nemcsak vakonddal, hanem más, föld alatti élőlényekkel is találkozhatnak a vendégek.

Új madár-röpdével is bővül a centrum. A röpdéhez kapcsolódik majd egy olyan tó , aminek le lehet majd tekinteni az aljára, így egyebek között azt is lehet látni, hogy mit is csinálnak a madarak, amikor lebuknak, beúsznak a víz alá. Látni fogjuk, mi zajlik a tó fenekén...

A bővítés költségét 750 millió forintra becsülik, melyet három forrásból finanszíroznak: egyrészt a kiemelt turisztikai térség keretében biztosított hazai forrás, másik az állatkertek szövetsége pályázati forrása, a harmadik pedig saját erő - ismertette Bornemisza polgármester úr.
 

Az az egymillió természetkedvelő turista, akik már ellátogattak az ökocentrumba, eddig is tartalmas, élményekkel és látnivalókkal teli napot töltöttek itt, a fejlesztések megvalósítása után azonban mindenki újra kíváncsi lesz a Tisza-tavi vízi-, víz és föld alatti világra.

 

Gyere a Tisza-tóra,

ismerd meg csodás természeti kincseit, lakóit!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr2912812760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása