MIKOR TEKERHETJÜK KÖRBE BIZTONSÁGOSAN A TISZA-TAVAT?
2017. március 20. írta: Lázár Tünde

MIKOR TEKERHETJÜK KÖRBE BIZTONSÁGOSAN A TISZA-TAVAT?

avagy épül a teljes kerékpárút a tó körül

Évről-évre egyre többen kerekeznek a Tisza-tó körül, ezen belül egyre több családos Vendég, akiknek egyáltalán nem mellékes, hogy biztonságosan tehessék meg a 65 km-es tókerülést kisgyermekkel is.

bringasok_tour_de_tt.jpg

Jelenleg az Eurovelo kerékpárút Tiszafüredtől Abádszalókon, Kiskörén, Sarudon át Poroszlóig tart a csodás Tisza-tó 4 méter magas töltésének tetején. A  táv könnyen letekerhető egy nap alatt néhány rövid pihenő közbeiktatásával, hiszen síkvidékről lévén szó a szintkülönbség a 0-hoz közelít. Ám a nehézséget az okozza, hogy a 33-as főút mellett még nincs külön sáv a bringásoknak, így a nagy forgalmú úton kell haladniuk, nem kevés aggodalmat okozva főként a kisgyermekes családoknak. 

img_1497.JPG

Mikor lesz mindenki számára megnyugtató lezárása az ügynek? Akkor, ha végre elkészül a hiányzó 10 km-es szakaszon a kerékpárút! Nézzük, mit tudtunk meg a részletekről.

A tavaly novemberi kormányhatározatból ez derül ki: 1635/2016. (XI. 17.) Korm. határozata a kiemelt kerékpáros útvonalak fejlesztésének finanszírozásáról” „a Kormány a kerékpározás növekvő népszerűségére és fenntarthatósági, klímavédelmi, turisztikai, nemzetgazdasági, továbbá egészségügyi szempontokra tekintettel támogatja a kiemelt kerékpáros útvonalhálózat fejlesztését, ennek érdekében (…) felhívja a nemzetgazdasági minisztert és a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy gondoskodjon a Tiszafüred–Poroszló közötti kerékpárút és a szükséges műtárgyak megvalósításához 2017. évben szükséges 1,75 milliárd forint és 2018. évben szükséges 1,75 milliárd forint forrás biztosításáról, megvizsgálva a szakpolitikai felelőssel az illetékességébe tartozó operatív programok lehetséges többlet-kötelezettségvállalási lehetőségeit”.

img_1498.JPG

A beruházás magában foglalja a hiányzó 10 km-es szakasz megépítését, beleértve a Tisza-híd konzolos kiegészítését, és két kisebb híd megépítését az öblítő csatornák felett.
Ezzel a fejlesztéssel 65 kilométeres szakaszon a Tisza-tavat teljesen körbe lehet kerékpározni biztonságos módon, a forgalomtól szinte teljesen elzárt körülmények között. Mit jelent a szinte? A töltésen lévő kerékpárutat autósok is használhatják, mindössze egy 300 Ft-os engedély kiváltásával. Sok vezető tudja és betartja a szabályokat, melyeket a kerekezők védelmében hoztak, de rossz kivételek minden nyáron akadnak.

img_1499.JPG

Az út nyomvonalát kijelölték, megtervezték, így a közbeszerzést követően kezdődhet a beruházás.

További jó hír a bicajosoknak, hogy tervezik a Tisza-tó és Eger, valamint a tó és Hortobágy közötti kerékpárút kiépítését is. Ezzel Eger-Tisza-tó-Debrecen közvetlen és biztonságos összeköttetést nyer, s a tiszafüredi Kerékpáros Centrum tökéletes pihenőt biztosít a vándoroknak az út felénél!

img_1496.JPG

 

Gyere a Tisza-tóra,

ahol két kerékről felfedezed a páratlan természetet!

 

 

 Fotó: Tour de Tisza-tó, Google, László János (légifotók)

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr3612353639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása