10 OK MIÉRT GYERE TÉLEN A TISZA-TÓHOZ
2017. január 13. írta: Lázár Tünde

10 OK MIÉRT GYERE TÉLEN A TISZA-TÓHOZ

Sokan gondolják, hogy télen felesleges eljönni a Tisza-tóhoz, mert nincs ott semmi látnivaló, úgyis minden zárva, sőt nagyon hideg van. Pedig Magyarország második legnagyobb tava csodás arcát mutatja a látogatóknak. Ez az a téli kirándulás, ahol zúzmara borítja a fákat, vagy leesik a hó és a végtelen fehérség a parti nádasokkal és a madarak hangjával párosulva kápráztatja el a természet és a Tisza-tó szerelmeseit.

 szivargo_cstt.jpg

img_0658.JPG

Szóval, lássunk 10 jó okot, miért gyere el télen a Tisza-tóhoz:

1. Télen a tó - a vízszint csökkenés miatt- sok helyütt holdbéli tájra emlékeztet. A kiemelkedő, több, mint 40 éves tuskók a vízbe fagyva, a rengeteg szárazulat, a fehér jeges vidék ámulatba ejti a Vendégeket.

Hová tűnik télen a viz a Tisza-tóból? Olvasd el itt! 

img_0522.JPG

2. A téli mozgás a szabadban elűzi a stresszt, erősíti a szívet. Egy séta, túra, vagy korcsolyázás, szánkózás során teljesen feltöltődsz energiával, élményekkel.

 

img_0661.JPG

3. Amikor az idő ilyen zorddá válik, mint mostanában, s a tó felszínén egyre vastagabb a jég (legalább 12 cm), akkor elérkezett a korcsolyák, fakutyák, jégvitorlások ideje. Az Abádszalóki-medencében hatalmas, biztonságosra fagyott felületen kiválóan siklik a korcsolya, vagy a máshol ritka jégvitorlások.

Még többet szeretnél tudni? Itt találod!

img_0545.JPG

4. Télen igazi madárparadicsom a Tisza-tó. Természetvédelmi szakemberek szerint számuk több százezres nagyságrendű. A part menti sétánk során tanúi lehetünk a madárcsapatok vonulásainak. Aki azonban eldugottabb helyeket felkeres az öblítőcsatornák környékén, az magokkal, gyümölcsökkel felkészülten hattyúkat, récéket, gémeket is etethet.

Tudj meg még többet a Tisza-tavi madarak téli életéről itt!

kis-tisza_bej_matulokb.jpg

img_0420.JPG

 

5. A lékhorgászatot mindig is szeretted volna kipróbálni? Eljött ennek az ideje. A vastag jégen fúrt lékek mellett tégy egy kísérletet. TIPP: a biztonság az első! Ne egyedül próbáld ki az ismeretlen terepet. Kérj segítséget a helyi horgászboltokban, kivel merre érdemes nekivágni. Nagyon fontos, hogy a léket meg kell jelölni úgy, hogy az legalább 50 méter távolságból is jól látható legyen. Ezzel mások biztonságára ügyelünk.

img_0659.JPG

6. Igazi kalandokat, élményeket élhetsz át a Tisza-tavi jégtúra során. A szervezett túrákra előzetes jelentkezéssel tudsz elmenni, s a túravezető csodás helyekre visz a jégen. Ha elég melegen öltözködtél, akkor felejthetetlen élményekben, jó kalandban lesz részed.

Jégtúrákon a Szabics Kikötő, vagy a Békatutaj Egyesület szervezésében, vezetésével mehetsz.

hasraesos_jegtura_bekatutaj.jpg

7. Igazi melengető dolog egy téli tábortűz. A téli naplemente-séták, vagy sport után az esti tábortűz mellett , forralt bort kortyolgatva, s az élményeket mesélve garantált a jó hangulat.

 esti_tuskos_szucsne_negyesi_e.jpg

8. Melegebb programok is várnak a Tisza-tónál. A Poroszlói Ökocentrum egész évben látogatható, így most az idegesítő tömeg nélkül csodálhatod meg a Természet Templomát - bár rövidített nyitva tartással. A sarudi, tiszafüredi, abádszalóki múzeumokat is melegen ajánljuk.

Többet is olvasnál az Ökocentrumról? Itt megteheted! 

okocentrum.jpg

9. Aki igazán melegítő programra vágyik, keresse fel a környék nagyszerű gyógyfürdőit Tiszafüreden, Berekfürdőben, Kisújszálláson, vagy szállását wellness-részleggel rendelkező szálláshelyen foglalja. Így a jeges programok után kellemesen átmelegedhet.

berekfurdo.jpg

10. Gasztrokalandok télen is várnak a Vendégekre! A Pittypangosportán kemencében sült kenyérrel, az Aranyosidombi Udvarházban helyi alapanyagokból készült ételekkel, a Fehér Amúrban halászlével, vagy az abádszalóki Borostyán Apartmanházban igazi falusi disznótorral várják a tél és a Tisza-tó szerelmeseit. Ezekért is érdemes ezt az évszakot választanod!

disznotoros.jpg

 

Gyere a Tisza-tóra,

télen csodás élmények várnak rád!

 

Fotó:Lázár Tünde, Szűcsné N. Éva, Barta-Golyha Ágnes, Lázár Miklós,Matulokbácsi 2X, Szepesi Imre, Mravik E. Melinda, GyTT, Szűcsné N. Éva, Ökocentrum, Berekfürdő, Borostyán Apartmanház

 

Az írás szerzői jogvédelem hatálya alá esik.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr2812117795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása