A TISZA-TÓ 7 CSODÁJA
2016. július 20. írta: Lázár Tünde

A TISZA-TÓ 7 CSODÁJA

A világ hét csodájának mítosza még a Krisztus előtti időkre nyúlik vissza, melyek közül ma már csak egy létezik ( Gízai piramisok). A Tisza-tó hét csodáját, mely nem büszkélkedhet évezredes múlttal - lévén csak kicsivel több mint negyven éve hozták létre-, egyre többen keresik-, s fedezik fel.

 

tiszaderzs_h_m.jpg

Mennyire egyszerű a 7 legcsodásabb Tisza-tavi dolgot összegyűjteni? Nekem nagyon nehéz, s a nehézséget inkább a lista csökkentése jelentette.

Íme a lista! Gyertek a Tisza-tóra, s ismerjétek meg mind a hetet!

1. A Tisza-tó létezése

Az, hogy van egy meseszép Tisza-tavunk, mely Kelet-Magyarország legnagyobb állóvize, maga is egy kis csoda. Nem a természet, hanem ember alkotta, s  a természet birtokba vette. Az 1960-as évek végén kezdték építeni, majd 1973-ra duzzasztották fel a mai vízszintre. Terveztek további duzzasztást, de mivel az elmaradt, ennek köszönhetően tudott kialakulni mai ismert, mozaikos ezer-arca.

pap_ildiko_fentrol8.jpg

Bővebben itt olvashatsz róla.

 

2. Lagúnák között

A folyó és a medencék, azaz a tó közötti vízforgalmat, vízcserét és a vízi közlekedést az öblítő csatornák  és a természetes vízfolyások , fokok biztosítják. Az öblítő csatornák, melyből 12 db található a Tisza-tavon, az övzátonyok átvágásával készültek az 1970-es évek végétől kezdődően.

reggeli_horgaszat_tts.jpg

E csatornák szélessége változó; helyenként kisebb yachtok és evezős csónakok is elférnek egymás mellett,  máshol csak egyetlen kis vízi-jármű fér el benne biztonsággal. Van olyan kanyargós csatorna is, ahol kétszemélyes kajak csak a partot érintve tudja bevenni a kanyart.

Egyes csatornákban evezve arra számíthatunk, hogy a sűrű növényzet miatt még kikötni is lehetetlen. A növények, fák mintegy alagutat alkotnak, benyúló, bedőlt fatörzseket kerülgethetünk a gyakorlatilag álló vízben, miközben a behajló ágak, levelek simogatják ruházatunkat, bőrünket.

TIPP!  Csodaszállás a Tisza-tónál! A csodák felfedezéséhez válaszd ezt a kényelmes, családbarát szállást!Kattints és foglalj most!

img_3795.jpeg

Ismerd meg ezt a világot!

3. Óhalászi-sziget

A Tisza- tó legmitikusabb, rejtélyes szigete kétségkívül az Óhalászi-sziget. A több száz éves múltra visszatekintő hely, ahol csupán egy kőkereszt áll az egykori temető helyén.

ohalaszi_kokerest_turistautak.jpg

Az 1876-ban tragikusan járt kis falu maradványait a mai Tisza-tavon találjuk meg. Érdemes túravezetővel menni, aki meg tudja mutatni a kíváncsi utazónak a bozót és fák által benőtt egykori épületek romjait. Izgalmas élmény ilyen madár-látta helyet felkeresni. A szigetre egyébként egy keskeny öblítő csatornán juthatunk el kenuval, ahol érezhető, hogy medre sokkal mélyebb a megszokottnál.

 Az Óhalászi- szigetet 2010-ben a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság emlékhellyé alakította, nyilvánította.

 Hová tűnt Tiszahalász?

4. Tisza-tavi Madárrezervátum

A Tisza-tavi Madárrezervátum, melyet a Hortobágyi Nemzeti Parkkal közösen az UNESCO felvett a Világörökségek sorába, a Tisza-tó északi részén, a Tiszavalki-medencében található. A Poroszlói-medencétől a 33-as főútvonal választja el; szigorúan védett természeti érték.

33-as_poroszlonal.jpg

A  Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó, 2500 hektárnyi természetvédelmi területet felvették a nemzetközileg elismert vízimadár-élőhelyek sorába: egyedülálló fauna alakult ki, amely változatos és nagyszámú élővilágával nem csak az amatőr természetbúvárokat , de a hivatásos madárkutatókat is ámulatba ejti.

Mit érdemes még tudni róla?

5. Téli vízszint

A Tisza-tó életében sokak által kíváncsian szemlélt, meghatározó esemény : a téli-nyári vízszint különbsége.

Késő ősszel - ha a Tisza-tónál járunk - aggodalommal figyelhetjük, ahogyan egyre kevesebb a víz a mederben. Ahol nyaranta csónakkal, kenuval barangoltunk, ott telente akár gyalogos-bakancsos jégtúrára is indulhatunk.

matul_tuskosoron_tiszanana_2.jpg

A víz eltűnése nem véletlen, vagy természetes folyamat, hanem terv szerinti szabályozás eredménye.A vízszint csökkenésével a tó mérete is csökken, de ezzel együtt a száraz lábon megközelíthető, titkos helyek száma növekszik. Ettől olyan vonzó, csodálatos, kiszámíthatatlan, változatos és megújuló ez a világ.

Tudj meg róla többet itt!

6. Függő csatorna Tiszaörvénynél

A tó melletti településen, Tiszaörvényen található egy igazi, magyar aquadukt, azaz függőcsatorna:a Horthy-csatorna. A 33 méter hosszú csatornahíd egy lábakon álló betonvályú, ami a falu és a Tisza gátja közötti völgyet hidalja át. Ma már ipari műemlék.y-csatorna

Hu

orveny_gyorffyarpad.jpg
A csatorna alatt húzódik a Szivárgó, egy, a Tisza-gátat kívülről körbefutó csatorna, amibe átszivároghat a víz. Az év egy részében olyan, mint a Tisza áradáskor (persze kicsiben): sejteni lehet a medret, de a víz elöntötte a partot, és a fák is vízben állnak. Ami a legjobb: mindezt felülről, a Függőcsatorna lefedett tetejéről lehet megnézni!

A csatornáról többet is megtudhatsz nálunk hamarosan!

 

7. Tiszavirágzás

Évről-évre világraszóló csodával örvendezteti meg a természet szerelmeseit és a tisza-menti embereket "legmagyarabb" folyónk a Tisza. Június elején,-közepén Európa-, és a világ legnagyobb kérészei - ha megfelelőek az időjárási feltételek- a három évig tartó növekedés és készülődés után felszínre jönnek, hogy párt keressenek maguknak.

tiszaviragzas_k_s_1.jpg

Tömeges rajzásukat - a milliárdnyi kérész kirepülését, víz feletti násztáncát, párzását, peterakását, pusztulását - nevezzük tiszavirágzásnak.  Rajzása igen látványos és népszerű, egyedülálló jelenség, mely egyre nagyobb érdeklődésre tart számot.
A tiszavirágnak igazán jelentős állománya szinte csak Magyarországon van, bár eredeti elterjedését tekintve igazi európai faj. Ezért mára igazi hungarikum, a Tisza szimbóluma lett.

Részleteket itt találsz!

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...        További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

 Gyere a Tisza-tóra,

fedezd fel mind a hét csodáját!

 

Fotó:Tisza Lodge, Papp Ildikó, Sporthorgász.eu, túristautak,poroszló, Matulokbácsi, Győrffy András, Kasza Sándor,

 

Az írás szerzői jogvédelem hatálya alá esik.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr828780132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása