MEGKEZDŐDÖTT AZ IDE TISZAVIRÁGZÁS!
2015. június 19. írta: Lázár Tünde

MEGKEZDŐDÖTT AZ IDE TISZAVIRÁGZÁS!

Megkezdődött az idei tiszavirágzás! Estéről-estére egyre szebb és egyre több repülést láthatunk – mondta megkeresésünkre Kasza Sándor. Az Abádszalóki-medence „Matula bácsija” elmondta, csütörtök este már egész sok kérész bújt elő, így kimondhatjuk, hogy itt, a Tisza-tó térségében is megindult a kérészrajzás.

gal_lajos_tv_2015_4.jpg

A következő napokban várhatóan emelkedik a kérészek száma, bár a ma esti kiránduláson, a levegő lehűlése és a csapadék miatt kissé csalódottan érkeztünk vissza a kikötőbe. Az idő melegedésével azonban fokozottabbá válik a rajzás, napról napra egyre szebb repüléseket láthatunk majd. Kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy az időjárás, a víz hőmérséklete és más tényezők nagyban befolyásolják az alkonyati órákban megfigyelhető, páratlanul szép látványt.

keresz_szuletes_bordas_j_2.jpg

Ahogy azt korábbi írásunkban már jeleztük, a tiszavirág minden fejlődési alakja védett, beleértve az elpusztult egyedet is. A kérész gyűjtése, károsítása és elpusztítása szabálysértésnek minősül. A kérész eszmei értéke 10 000 Ft. Tömeges károsítása, pusztítása bűncselekménynek minősül. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága arra kéri a hajósokat, hogy a tiszavirágzás idején maximum 15 km/h sebességgel közlekedjenek.

gal_lajos_tv_2015_1.jpg

A Tisza-tavon ilyennek láthatod a kérészek rajzását:

 

 

Gyere a Tisza-tóra,

s légy tanúja a Tisza csodájának, a tiszavirágzásnak!

 

Fotó: Gál Lajos, Bordás Judit, Gál Lajos

 

Az írás szerzői jogvédelem hatálya alá esik.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr217558072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása