VIHARJELZÉS A TISZA-TAVON
2015. május 19. írta: Lázár Tünde

VIHARJELZÉS A TISZA-TAVON

A tavon tartózkodók a Rádiós Segélyhívó Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) által üzemeltetett BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság fényjelző rendszere segítségével szerezhetnek tudomást a viharjelzési fokozatról. Jelenleg a tó körül 5 fényjelző lámpa található, 2 az abádszalóki-öbölben, 1-1 pedig Újlőrincfalva, Sarud és Poroszló térségében.

abadszaloki_viharj_met.jpg

 A Tisza-tavi viharjelzőket itt találod 

A vihar előrejelzését az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) készíti, illetve vezérli a fényjelző lámpákat. A tó körül tartózkodók a lámpákon túl az aktuális viharjelzési fokozatokról az OMSZ honlapján (www.met.hu) is olvashatnak.

Elsőfokú viharjelzés van érvényben, ha a viharjelző berendezés percenként 45-öt villan. Ebben az esetben úszni, csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. A szélirány figyelemmel kísérése nagyon fontos. Ilyenkor kerülni kell a gumimatracos, gumicsónakos stb. eszközökkel való fürdőzést és ha már elvitte a szél a fürdőeszközt, akkor se ússzunk utána, nem érdemes kockáztatni az emberi élet biztonságát.

poroszloi_viharj_met.jpg

Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző lámpák percenként 90-szer villannak fel. Ebben az esetben a vihar rövid időn belüli megérkezését jelzik. Ilyen esetben fürödni tilos! Továbbá tilos csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével). Aki megszegi ezeket a szabályokat az felelőtlenül kockáztatja az életét. A másodfokú viharjelzést nagyon sokszor nem veszik figyelembe a fürdőzők, pedig Ők vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben. Ilyenkor számítani kell arra, hogy "porzani" fog a víz, ami azt jelenti, hogy a vízfelszín felett akár 40-50 cm magasságban is 80-90 % páratartalmú a levegő, tehát itt is szinte lehetetlen levegőt venni. Ilyen helyzetben arra kell törekedni, hogy kikerüljünk ebből a rétegből valamilyen módon.

A viharjelző rendszer célja, a meteorológiai előrejelzéseken alapuló figyelmeztető jelzőfények működtetésével felhívni a tavon közlekedők, sportolók és fürdőzők figyelmét az esetlegesen közelgő veszélyhelyzetre.

 sikoly_naplem.jpg


További lehetőség a tájékozódásra az OMSZ ingyenesen telepíthető Meteora nevű okostelefon alkalmazása, mely egy Android operációs rendszerű mobileszközön futtatható óra, ami egyben időjárási információkat is szolgáltat. Ennek használatával a készülék többek között jelzi, illetve figyelmezteti használóját az aktuális viharjelzési fokozatról, valamint a fokozatváltásról. Részletes leírás a szolgálat honlapján található.

Gyere a Tisza-tóra,

s itt nem csak remekül, de biztonságban is érezheted magad a vízen is!

 

Fotó: Riviéra Vízisport, Met.hu, Met.hu, S.A.T.-Tisza-tó

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr947474586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása