MILYEN A TÖKÉLETES TISZA-TAVI NYARALÁS ?
2015. május 06. írta: Lázár Tünde

MILYEN A TÖKÉLETES TISZA-TAVI NYARALÁS ?

SZÉPSÉG, KALAND, FELFEDEZÉS ÉS PIHENÉS A TISZA-TÓNÁL

Jól nyaralni nem is annyira egyszerű! Már az első gondolattól jönnek a stresszt okozó kérdések: Hová menjünk nyaralni? Mit csináljunk a nyaralás alatt? Most itt a segítség: Gyere a Tisza-tóra, összeállítottuk az egy hetes nyaralás programjait!

kagylok_ab.jpg

Könnyebb ráhangolódni a nyaralásra, ha nem egyenesen a munkából indulunk, hanem adunk magunknak egy-két napot; ezért most a Tisza-tavi nyaralást vasárnaptól-vasárnapig tervezzük.

.

 

Vasárnap-Ismerkedés

A Tisza-tavi szállásokat, úgy mint máshol is , általában délután 3-4 órától lehet elfoglalni. Érkezés után kérj körbevezetést a szállásodon, valamint helyi térképet, majd egy kis felfrissülés után tégy egy sétát a kiválasztott településen. Keresd fel a Tisza-tó partját, nézd meg, hol tudtok strandolni, vacsorázni, fagyizni.

Tippünk : válaszd ezt a hangulatos, kényelmes szállást, ahol 100 % "azt kapod, amit látsz!" garanciával foglalhatsz.

Ha a szállásod a tó keleti oldalán van (Abádszalók, Tiszaderzs, Tiszaszőlős, Tiszafüred) már első napon részese lehetsz egy csodának, a Tisza-tóba lenyugvó nap felejthetetlen élményének.

abadszalok_geleta_m.jpg

 

.

Hétfő-Láblógatás a vízparton

A strandolásra kiválóan alkalmasak a Tisza-tavi strandok, ahol olyan tevékenységet érdemes választanunk, ami ellentétes azzal, amit nap mint nap végzünk. Ha például reggeltől estig egy irodában ülünk, a nyaralás teljen sok mozgással, sportolással, lehetőleg a szabadban. Ha fizikai munkát végzünk, vagy stresszel jár a beosztásunk, heverésszünk naphosszat a vízparton. Ha a munkánk monoton, próbáljunk ki extrém sportokat. A legfontosabb, hogy olyan tevékenységet folytassunk, amit élvezünk, vagy amit még nem ismerünk, de szeretnénk kipróbálni.

Esti hangulatfokozó és éhségűző: gyertyafényes vacsora az ország egyik legöregebb, 150 éves lilaakác lugasa alatt Abádszalókon, a Lilaakác Kisvendéglőben.

A Tisza-tó strandjait itt találod!

 

poroszlo2_delfin_kik.jpg

 

 

Kedd-Kerekes kalandok

A pihentető alvás után rendelj kerékpárt, mert a Tisza-tó melletti, 4 méter magas töltésen kerékpározva közelről megcsodálhatod Magyarország második legnagyobb tavát. Kora délelőtt indulj útnak, mikor még nem éget a nap, s válassz  megfelelő távot. Példaként: Abádszalókról Tisza-örvényig eltekersz 20 km-t, majd a nap meleg részét ártéri erdőben sétálva a Tiszavirág ártéri sétaúton, a Pákász Tanösvényen töltsd.

Utána ebédelj, vagy vacsorázz Tiszafüred-Örvény egyik Tisza-parti éttermében ( HelloHal, Hableány Hotel, vagy a kikötőben horgonyzó hajó), s szusszanás után a töltésen vissza is tudsz tekerni.

bringasok_tour_de_tt.jpg

Kerékpárosoknak kedvcsináló, túraútvonalak itt!

 

Szerda-Kiskörei látnivalók

A Tisza-tó bölcsője a Kiskörei Vízerőmű, mely nyári időszakban - 235 millió köbméter vizet tart a gátak mögött-(június 1. és augusztus 31. közötti időszakban), minden szerdán 11:00 órától látogatható  1 órás időtartamban. KÖTI-KÖVIZIG irodaházának legfelső szintjén került kialakításra egy modern bemutatóterem, ahol a Tisza-tó terepasztala segít megismerni a tó vízrendszerét.

pap_ildiko_fent_4.jpg

Az erőmű mellett található a Kiskörei Hallépcső, mely Európa legnagyobb ökológiai halfolyosója. A másfél kilométeres lépcső biztosítja a halak közlekedését a Tisza-tó és a Tisza folyó között. Lenyűgöző látványban lesz részed, ha végignézed a hallépcső medencesorát!
Aki megéhezik, a Körei Strand büféiben finom ételek között válogathat.
tisza-to_nyugat_013.jpg
.

Csütörtök-Poroszló

Poroszló a Tisza-tó észak-nyugati települése, nevével sok helyen találkozunk, mert itt épült fel a Tisza-tavi Ökocentrum Európa legnagyobb édesvízi akváriumaival, kilátótoronnyal, állatparkkal , mozival és játszóterekkel, mely egész napos programot biztosít a természet kedvelőinek, családoknak.
Nagyon finom a süti és a fagyi a Sarokház Cukrászdában!
okocentrum.jpg
.

Péntek- Titkos világ

Aki igazán szeretné  megismerni a Tisza-tavi vadvízországot, annak javasoljuk, szálljon vízre. Motoros csónaktúra, kenutúra vezetővel minden településen elérhető. Erről a szálláshelyen pontos információt, telefonszámot kapsz. Aki bepillantott a lagúnák, öblítő csatornák titkos világába, képet kap az itt élő gazdag növény-, és állatvilágról,  örökké emlékezni fog a Tisza-tóra, ahol körbevesz a természet. Nagyszerű kiindulót jelenthet a Sarudi vagy a Dinnyésháti Kikötő, de minden településen tud segíteni s szállásadód!
Tavaly óta turista-horgászjegy is váltható a Tisza-tóra, ha szeretsz horgászni, ezeken a helyeken érdemes is!
sarud_az_elmenyfalu_1.jpg
.

Szombat- Extra

Aki az extrém sportokat kedveli, annak is tökéletes választás a Tisza-tó. A tiszafüredi Kalandsziget kötélpályái, akadálypályái, falmászó tornya is emeli az adrenalin-szinted, de az Abádszalóki-öböl extrém vízisportjaitól garantáltan löketet kapsz. Banánozás, bobozás, jet-ski, wake board, wake-surf, fly-board, viziejtőernyőzés....
alap_4000x2400.jpg

Itt találod az igazi élményt nyújtó vízisportokat!

.

 

Vasárnap- Összegzés

Ugye milyen rövid egy hét itt, a Tisza-tónál? Ezernyi program vár arra, aki nyaralásához ezt a tökéletes helyszínt, a Tisza-tavat választja.
Természetesen itt találod a Világörökség részét , a Tisza-tavi Madárrezervátumot, a Babamúzeumot, a Kiskörei Faluházat, a Nyúzó Gáspár Fazekas Múzeumot, a Bibliamúzeumot, a Tisza-tavi Templomok útját, az Óhalászi-szigetet....

Gyere a Tisza-tóra,

a felejthetetlen nyaralások és örök élmények itt várnak rád!

 

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...        Nekem is fontos, hogy tudjam, tetszett-e neked. Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

 

Fotó: Dányi Gábor, Geleta Mihály, Delfin Kikötő, Tour de Tisza-tó, CSTT, GyTT, Poroszlói Ökocentrum, Sarud-az élményfalu, Riviéra Vízisport

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr947435588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása