6 KIHAGYHATATLAN TAVASZI TISZA-TAVI PROGRAM
2015. április 17. írta: Lázár Tünde

6 KIHAGYHATATLAN TAVASZI TISZA-TAVI PROGRAM

A Tisza-tó minden évszakban csodás!

Frissítve 2024.02.01.

Most, hogy már visszavonhatatlanul itt a tavasz, s bizonyítékaiként szétszórta színes virágait és itt-ott zöldbe borította a természetet, visszacsalogatta a Tisza-tó lakóit, érdemes útra kelni Kelet-Magyarország legnagyobb tavához, a Tisza-tóhoz!

Mai írásunkban legalább 6  kihagyhatatlan programot kínálunk a széles repertoárból, mellyel nem kell megvárnod a nyarat.

mocsari_noszir_porong_t_misi.jpg

 

 ♣ ♥ ♣

dscn3719.JPG

Első. Itt a jó idő, itt a nyári vízszint is, ezért első javaslatunk mindenképpen a csónaktúra. Érdemes tapasztalt, helyi túravezetővel indulni a kesze-kusza, ártéri erdőkkel, öblökkel és csatornákkal szabdalt vidékre.

Keresd fel kedvenc Tisza-tavi településed csónakkikötőjét, ahol biztosan megtalálod "Matula bácsit", aki páratlan élménnyel, tapasztalattal tölti meg kíváncsiságod kosarát. Ismeri a Tisza-tó minden szegletét, madarát, növényét, s tudja azt is, hogy az évszakok változásával hol vannak a tó rejtett kincsei - így mindent látsz, amit lehet.

 

 

evezes_misi.jpg

Második. S ha már a vízre szálltunk, másodikként ajánljuk az evezést . Kenut bérelni szintén a kikötőkben tudsz. Ha vezető nélkül vágsz neki a tónak, előtte tájékozódj alaposan, mert a térképről már nehéz leolvasni, melyik nádasnál jársz.

Aki a Tisza-tónál kenuba száll, az teljes mértékben maga mögött hagyhatja a nyüzsgő, zajos nagyvárosi élet stresszét, s elmélyülhet a természet ölelésében. Ezekkel a járművekkel a legkeskenyebb vízi ösvények is bejárhatók, s útközben felfedezzük, megismerjük élővilágát, ritmusát, illatait, hangjait.

 

 

vizisetany_por_k_s.jpg

Harmadik. Listánk harmadik helyén a Húsvét óta újra megnyílt poroszlói tanösvény bebarangolása áll. Fél lábbal még a vízen, másikkal a vízfelszín felett, másfél kilométeres hídrendszeren vezet körbe a tavon egy kis sziget érintésével. A séta során madárvárták, madármegfigyelő tornyok, pihenősziget és csónakos kirándulások gazdagítják az út szépségét.

 

 

okocentrum.jpg

Negyedik. Ki ne hagyd a Tisza-tavi Ökocentrumot Poroszlón, mely most áprilisban ünnepli 3. születésnapját. Itt nem csak Európa legnagyobb édes-vizi akváriumát találod a Tisza-tó és a Tisza összes halfajával, de  láthatsz vidra etetést és felmászhatsz a 7 emelet magas kilótóba is, ahonnan az egész Poroszlói-medencét belátod. 

A gyerekek hancúrozhatnak valamelyik  játszótéren, simogathatunk dámszarvast, megnézhetjük a pelikánokat, rackákat és az aranysakálokat, valamint legtöbbünk kedvencét, az óriás teknőst is.

 

 

bicajok_a_parton_balan_attila.jpg

Ötödik. Ez a tavaszi idő a legalkalmasabb és legkímélőbb a tó körbekerékpározásához is. A kerékpárút, mely a Tisza-tavat körbeölelő töltésén van, 4 méter magas természetes kilátóról biztosítja a síkvidéki kerékpározás magyar kuriózumát, a felejthetetlen Tisza-tavi panorámát. 

A bringásokra GPS-játék is vár, melynek részleteit, a kincses ládák helyét a geocachin honlapján találod. Május 8-án pedig a szokásos Tour de Tisza-tó tavaszi körén tekerhetsz.

 

 TIPP!   Egy nap túl rövid! Maradj tovább, láss több csodát, a szállásod itt, melyet a Vendégek az év legjobb Tisza-tavi szállásának választottak.

 

brown_grey_photo_collage_autumn_vibe_facebook_post-3.jpeg

.

 

pap_ildiko_fent_4.jpg

Hatodik. Melyik a kedvenc Tisza-tavi kiindulópontod? Bárhol is vagy, keresd fel a kiskörei látnivalókat. A Kiskörei Erőművet, mely a Tisza-tó valódi oka, maga a bölcső. Ez Magyarország legnagyobb vízügyi létesítménye, melynek nem csak a hídján sétálhatsz, vagy kerekezhetsz át, de a KÖTI-KÖVIZIG irodaházának legfelső szintjén  a Tisza-tó terepasztala segít megismerni a tó vízrendszerét. Ne felejts el kinézni az ablakon ; itt eléd tárul az Abádszalóki-öböl és a vízlépcső. Az erőmű mellett találod a Hallépcsőt, mely Európa legnagyobb, másfél km hosszú ökológiai halfolyosója 37 kis vízeséssel, majd tovább haladva Abádszalók irányába, a kék kerítés után balra lesz a Jóreménység-sziget, ahonnét csodás napkeltét figyelhetsz meg.

Olvass itt a vízlépcsőről!

 

 

+ Ráadás.  Ne feledd, hogy a Tisza-tónál, Abádszalók határában találjátok az ország legnagyobb tulipánosát, a TulipGarden Tisza-tó több százezer virágot számláló, varázslatos kertjét. Pontos időpontot erre nem tudunk előre írni, mert minden az időjárástól függ. Általánosan elmondható, hogy április elejétől Anyák napjáig folyamatosan szoktak nyílni a tavaszi hagymások: nárciszok, jácintok és tulipánok.

343458297_755852372878759_5756736474013266869_n.jpeg

 

 

A remek programok közben megéheztél? Válaszd Abádszalókon a Lilaakác Kisvendéglőt!

 

Gyere a Tisza-tóra,

ahol garantáltan kitisztul a tüdőd, s megtelik a szíved-lelked élményekkel!

 

 

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...  

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

 

 

Fotók: Matulokbácsi, Lázár Tünde, Matulokbácsi, Kasza Sándor, Tisza-tavi Ökocentrum, Balán Attila, Pap Ildikó, TulipGarden Tisza-tó

 

 

Az írás szerzői jogvédelem hatálya alá esik, a szöveg használatáért ködbért számítunk fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr317374480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása