ITT NEM A SEBESSÉG SZAB HATÁRT...
2015. március 18. írta: Popovics Ancsa

ITT NEM A SEBESSÉG SZAB HATÁRT...

A KUNMADARASI DRAGARÉNA

Itt a jó idő, egyre több, és egyre hangosabb a madár csicsergés. A Tisza- tó, és környéke azonban nem csak a tavaszt hozza el nekünk, hanem a jó idő másik biztos jelét: a motorosokat is -vízen és vízparton egyaránt. Sőt, aki már járt a Tisza- tóhoz közeli Kunmadarason, az tudja: az extrém sportból és a gyorsulásból sohasem elég!

11043079_834909233229754_3934340602063687546_n.jpg

A Kunmadarasi motoros gyorsulási verseny idén felnőtt korba lép, hiszen már 18 éve rendeznek  dragversenyeket. Az utóbbi években így már nem csak motoros gyorsulásokat, hanem-  a pálya minőségének köszönhetően- számos Európa és Superstreet Európa bajnokságot rendeztek. Az egykori orosz katonai repülőtérből kialakított dragaréna beton alapzatán 70 méter széles és 2,5 kilométer hosszú pályát hoztak létre. A közönség biztonságáról egy 600 méter hosszú betonkordon gondoskodik, mely mögött a lelátókról  kényelmesen és jól beláthatóan tudják nyomon követni a száguldó masinákat.

kozonseg.jpg
De mi az a dragbike verseny? A világ leggyorsabb motorversenye! E közkedvelt sport a 70- es években kezdődött el Amerikában. A jenki fiatalok kedvenc időtöltése az volt, hogy az otthon feltuningolt járműveikkel két jelzőlámpa közti távolságon gyorsultak.
Később a sebesség megszállottjait Angliában is elérte a divat, majd ezt követve Európa több országában, beleértve hazánkat is-egyre szélesebb körben vált ismertté.

A verseny lényege, hogy egy nyílegyenes, speciális pályán, álló helyzetből 402,3 méteren ki gyorsul fel a legrövidebb idő alatt, s ér célba. Egy futamon egyszerre két versenyző indul. Különböző kategóriák vannak, pontosan megfogalmazott specifikációk alapján.
A dragbike a nevét az extra széles hátsógumiról kapta, ami a jobb tapadást biztosítja. Egyes motorokon látható még egy hosszú kitámasztó is, ami a hirtelen gyorsuló motorok stabilitását szolgálja. A motorok a létező legjobb tuningot kapják, hogy minél nagyobb teljesítményt, nagyobb sebességet hozzanak ki belőle.

gal_tomi.jpg
Az egyik leghíresebb és legsikeresebb hazai dragbike csapat: A Helltuning Motorsport Egyesület, melynek megálmodója és irányítója az abádszalóki Varga Sándor Csaba, aki korábbi versenyeken pilótaként kiváló helyezéseket ért el, s jelenleg olyan szuper dragmotorok atyja, mint például Lázár Pál motora.

 

Itt megnézhetsz egy versenyt élesben:

Lázár Pál, az abádszalóki pilóta a funny bike motorával a competition kategóriában  kétszeres magyar dragbajnok. Tavaly -nagyszerű eredményeinek köszönhetően- kipróbálhatta  motorát a németországi, hockenheim-i pályán, ahol nagyon jó helyezést ért el. Pali és a csapat ez évben sem ülnek a babérjaikon: a jelenlegi 350 lóerőről 500-ra húzzák fel a gépezetet.

gemesi_balazs_lazar_pal_fb_306.jpg
A szerelés igazi csapatmunka, melyben mindenki tudására nagy szükség van. Másik kiváló, sikeres csapattag Gál Tamás, aki már a Helltuning megalakulása előtt, egyéni versenyzőként is remek eredményeket ért el. Ő most egy 450 lóerős superstreet motorral versenyez. 2013- ban Tamás is a dobogó legmagasabb fokán vette át a superstreet kupát -s szerelőként is aranykezű. A tavalyi év több pilótának is sikeres volt, a ModiTwin kategóriában például Sebők István nitro- s, kéthengeres motorjával tarolt.

gemesi_balazs_extrem.jpg


Kunmadarason évente 3 dragversenyt rendeznek. Az elsőt minden év május 1-jére szervezik, ahol a motorokon kívül autós versenyeket,- többek között dragstereket- is láthatsz.
  Az augusztusban megrendezésre kerülő eseményen éjszakai show-k, koncertek teszik még feledhetetlenebbé a verseny hangulatát.

A reptéren belül kényelmesen tudsz parkolni és lehetőséged nyílik a sátrazásra is.

 

kovacs_david.jpg
Amennyiben felkeltettük érdeklődésedet: látogass el a Helltuning Egyesület facebook oldalára, itt nyomon követheted a leggyorsabb motorok építését és versenyét:

https://www.facebook.com/HELLTUNING?fref=ts

kunmadaras2015.jpg

Amennyiben kedvet érzel valamely versenyt közelről is látni, egy Tisza-tavi pihenéssel is összekötheted ! 

Gyere a Tisza- tóra: mert az adrenalinból sosem elég!

 

Fotók: Kunmadarasi Motorsport
Gémesi Balázs
Lehoczky István
Kovács Dávid

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr87280853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása