TITOKZATOS MADÁR A TISZA-TÓ NÁDASAIBAN
2015. március 08. írta: Popovics Ancsa

TITOKZATOS MADÁR A TISZA-TÓ NÁDASAIBAN

Hallottad- e már Wass Albert meséjét a tavi madarakról, akik a lenyugvó nap sugarainak fényében  egy utolsót még játszódtak volna? Az álnok kígyó tanácsára királyválasztásba kezdtek, melynek aztán akkora  zajongás és verekedés lett a vége, hogy a nap is elszégyellte magát és alábukott. Csak egyetlen madár volt, aki bölcsen kimaradt a csete- patéból...

Ez az egyetlen madár, mely ily bölcsen viselkedett, nem más volt, mint a bölömbika.

A bölömbika (Botaurus stellaris), kinek nevéhez megannyi babona fűződik, s akiről már mindenki hallott, ám ha rákérdezünk hamar kiderül, hogy bizony ismereteink hiányosak -nem más, mint egy gázlómadár. A legtöbb ember nem is madárra gondol, vagy ha mégis, akkor egy kis termetű madárnak képzeli. Népies nevei : nádi bika, dobosgém, ökörbika. Nevét onnan kapta, hogy bikához hasonló búgó hangot hallat.

 bolombika_vendegvaro.jpg

Tollazatának színezete a nádhoz hasonló, így az kiváló rejtekhelyet biztosít számára. Hosszú, tőrszerű csőre és gázlólába árulja el életmódját. Magassága 70 cm is meghaladhatja, a hímek valamivel nagyobbak, mint a tojók. Azonban magassága a természetben nem oly szembetűnő, többnyire egész nap gubbaszt. A gémfélékhez hasonlóan ő is bármilyen víziállatot elfogyaszt. Táplálék-listáján béka, hal, gőte, ízeltlábú de akár a madárfióka is szerepelhet.

Ha a Tisza-tavon jársz, a bölömbika kevésbé kerül szem elé. Ennek az az oka, hogy sokkal rejtőzködőbb életformájú madár, mint a szürke gém, vagy a nagy kócsag. Táplálékát a sűrű növényzet környékén keresi, ahová fészkét is rakja.Ha szerencsés, és éles-szemű a tisza- tavi kiránduló, akár egy csónaktúra alkalmával is láthatja, ahogy a bölömbika megpróbál a természetbe beolvadni. Fejét felhajtja és mozdulatlanul cövekel.

Vigyázat, igencsak agresszív madár! Ha veszélyben érzi magát, kitárja szárnyait és tőrszerű csőrével csapkod.

 

A bölömbika him nászidőszakban búgó hangot ("Mbúú") hallat a tojó felé, ami nem éppen egy madártól megszokott.  Még az egykori híres polihisztorunk Herman Ottó is így emlékezett a leghíresebb művében, a Madarak hasznáról és káráról című könyvében a bölömbikáról: „Hát nem is lehet minden madár fülemüle.” A tojó a nászidőszakot követően nagy kiterjedésű nádasokban választ fészkelőhelyet. A rövid ideig tartó frigyből 4-6 tojást lesz,amiből egy hónap alatt kikelnek a fiókák. Néhány hétig a családi fészekben nevelkednek, majd szárnyat bontanak és elkezdik önálló életüket. A bölömbika papa sem a kotlásban, sem az ivadékgondozásban nem vesz részt.

bolombika_fiokaival_allatvilagunk.jpg

A hazai és a Tisza- tavi állománya stabilnak mondható. Ennek ellenére fokozottan védett, eszmei értéke: 100 000 Ft.
A bölömbika hosszútávú vonuló madár,a telet Afrikában tölti. Márciustól már a Tisza- tavon is megfigyelhetjük az első példányokat.


Ha ellátogatsz a Tisza- tóra csodálatos élményben lesz részed. A meghitt tavaszi esték a Tisza- tavon felejthetetlen érzést nyújtanak a pihenni vágyóknak. A lemenő nap sugaraiban hallhatod, ahogy az első bölömbika hímek vágyakozóan hívják párjukat. 

Az egyik, számomra kedves művel szeretném a gondoltaimat zárni -mit jelen nekem a Tisza-tavi naplemente: "És attól kezdve mind a mai napig, valahányszor a tavak fölött lemegyen a nap és feltűnik Álomhozó, a csillag, a madarak összegyűlnek a legnagyobb tocsogónál.
Mikor mind együtt vannak, a bölömbika bedugja csőrét a vízbe és hangos, mély
szóval így szól:
– Mbu…"  s ekkor kezdetét veszi a tavak esti hangversenye. (részlet: Wass Albert: Tavak és erdők könyve)

bere_matulokb.jpg

Mintha most is ott lennék...

 

Gyere a Tisza- tóra!

Legyél te is közönség a Tisza-tó lakóinak esti hangversenyén!

 

 

 Wass Albert teljes meséjét itt olvashatod el!

 

Képek: Vendégváró, Állatvilágunk, Matulokbácsi

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr27242995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása