HÓFEHÉR MADARAK A TISZA-TAVON
2015. március 04. írta: Lázár Tünde

HÓFEHÉR MADARAK A TISZA-TAVON

Védelem alatt a divat miatt

A tavaszhoz közeledve madarak ezrei kelnek útra, hogy ismét felkeressék azt a tájat ahol  születtek, szülőföldjüket: többek között a Tisza- tavat. A tó kiváló fészkelési, költési helyet biztosít több száz védett madárfajnak.

volgyi_sandor_kiskocsag.jpg

Ma két itt élő gázlómadarat mutatok be, akik nem csak nevükben, de küllemükben is hasonlítanak egymásra: a kis kócsagot (Egretta garzetta) és a nagy kócsagot (Egretta alba). Mindkettő  a gémfélék családjába tartozik, repüléskor az S- alakú nyak, a lomha szárnycsapás, és a nyújtott láb fő közös jellemzőjük. A nemek többnyire hasonlóak, de a hímek  nagyobbak, mint a tojók. Dísztollaik a fej vagy a szárnyak meghosszabbodott tollai. A két faj testmérete eltérő, mint azt nevük is jelzi.

Kis kócsag


A kis kócsag a kisebb testű gémfélékhez tartozó gázlómadár, átlagos  testhossza 55- 60 cm, szárnyfesztávolsága a 90-95 cm-t is elérheti. Tollazata már a kikeléstől hófehér szinű, nászidőszakban hosszú, fehér, lehajló bóbitája és néhány diszes szárnytolla nő.

kiskocsag_nimfea.jpg

Itt nézheted meg természetes környezetében a kis kócsagot:

 

  Lába világosabb, általában sárga „papucsban” végződik, ami jól látható röptében. Arcbőre kékes színű, de nászidőszakban rövid időre narancssárgává válik.

A Tisza-tavon márciustól szeptemberig figyelhetjük meg, igy párzási és költési időszaka viszonylag későn kezdődik, mivel hosszú távon vonuló madár, a telet Afrikában és Dél-Ázsiában tölti. 

 

Nagy kócsag

A nagy kócsag a fehér gémfélék legnagyobb madara, nemes kócsagként is hallhattál róla. Testhossza 85-102 centiméter, szárnyfesztávolsága a 140-170 centimétert is eléri. A nagy kócsag tollazata kikelésétől fogva fehér, költési időn kívül csőre sárga, lába barna, arcbőre zöldes. Nászruhája szintén fehér, ám sok gémfélével ellentétben nincs bóbitája, helyette hosszú, fátyolos szárnytollai nőnek; ilyenkor csőre rózsaszínes, pirosas, később fekete (olykor sárga tővel), arcbőre élénkzöld, lába pedig fekete.

nagykocsag_nadasdi_szabo_gabor.jpg

 Halakat, békákat, egyéb kétéltűeket, vízi rovarokat, kisemlősöket fogyaszt. A  többi gémféléhez hasonló, kivárásra és villámgyors lecsapásra épülő vadászstratégiája van. Alapvetően magányosan táplálkozik, bár nagy bőség esetén több példány is összeverődhet.

A Tisza-tavon már februártól megfigyelheted, hiszen rövidtávon vonuló madár, a telet a mediterrán vidékeken tölti.  Átlagosan egy méter átmérőjű fészkét avas nádból építi, de előfordul, hogy előző évi fészket csinositja ki. A párzásra nem sokkal a hazatérés után,február-március során sor kerül, amit látványos udvarlási ceremónia előz meg, melynek keretében a hím mutogatja megnyúlt dísztollait.

nagykocsag_j_brier.jpg

A gémfélék többségéhez hasonlóan mind a kis kócsag, mind a nagy kócsag költőtelepeket alkot, többnyire földközelben a nádasban, de olykor fákon is. A kolóniák akár 50 párból is állhatnak, olykor egyéb gémfélék is csatlakozhatnak. A Tisza-tó legnagyobb gémtelepe a Tiszavalki-medencében, a Tisza-tavi Madárrezervátumban található, mely a Hortobágyi Nemzeti Parkkal közösen a Világörökség része.

Mindkét kócsag-faj évente csak egyszer költ.A kis kócsag 5-6, mig a nagy kócsag 3-4 kékeszöld tojást rak egy alkalommal, melyeken előbbi 26-28 napig, utóbbi 24-26 napig ül, - a két szülő felváltva. A kócsag fiókák fehér pehelytollakkal jönnek a világra, a fészket csak 34-35 nap után hagyják el. Gondozásukban mindkét szülő részt vesz.

kocsag_hason_nyf_1.jpg

A kócsagállományt a XIX. században a kor nagy divatja,a kócsagtoll-viselés tizedelte meg. A brit Királyi Madárvédelmi Egyesület, mely ma Európa legnagyobb közhasznú természetvédelmi szervezete,1889-ben alapvetően a kócsagirtás (pontosabban a dísztoll-kereskedelem) megfékezésére jött létre.
Vönöczky Schenk Jakab a hágai madárkongresszuson felolvasott dolgozata nyomán, a védelem érdekében gyűjtés indult Hollandiában, német és angol területeken , sőt még Magyarországról  is befolyt egy kisebb összeg. Ebből lehetett felfogadni az első magyar természetvédelmi őrt, aki  kócsagőr volt a Kisbalatonon.

kocsagor_knp_nemzeti_park.jpg

Bár Magyarországon a kócsagok állománya növekvő, a nagy kócsag, a magyar természetvédelem szimbóluma fokozott védettséget élvez, eszmei értéke 100 000 forint, mig a kis kócsag eszmei értéke 250 000 forint.

Gyere a Tisza-tóra, vigyázzunk rájuk, és csodáljuk együtt a pompás, hófehér madarakat!

 

 

 

 Fotó: Völgyi Sándor, Nimfea, Nádasdi Szabó Gábor, J. Bier, KNP,

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr57240115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása