VADVIZORSZÁG TESTKÖZELBŐL
2015. február 18. írta: Lázár Tünde

VADVIZORSZÁG TESTKÖZELBŐL

Aktívan a Tisza-tónál

Európában egyedülálló természeti kincsnek számít a Tisza-tó, hatalmas vízfelülete pedig mind a kezdő, mind a gyakorlott evezősök számára  kitűnő választás lehet egy aktív kiránduláshoz.

A Tisza-tó valódi vízi világát -vadvízországot- testközelből leginkább vízi járművekkel fedezhetjük fel, melyekkel a tó legrejtettebb ösvényeit is bejárhatjuk, megismerhetjük. 

cseh_csaba.jpg

 

Aki a Tisza-tónál kenuba száll, az teljes mértékben maga mögött hagyhatja a nyüzsgő, zajos nagyvárosi élet stresszét, s elmélyülhet a természet ölelésében. Ezekkel a járművekkel a legkeskenyebb vízi ösvények is bejárhatók, s útközben felfedezzük, megismerjük élővilágát, ritmusát, illatait, hangjait.

lapatok_balan_attila_1.jpg

Kenu- és kajaktúránk helyszínére érdemes a Tisza-tó csendesebb öbleit választani, mely bármely vízparti település lehet. Legcsendesebbek a sekélyebb medencék: a Poroszlói- és a Tiszavalki-medence, ahol a legváltozatosabb természeti környezetet találjuk, s túránk során nem találkozhatunk nagy sebességgel közlekedő kishajókkal, vizisíelőkkel.

Aki sárkányhajózni szeretne, a Tisza-tavon ezt is megteheti: Tiszafüreden és Tiszaújvárosban a helyi kajak-kenu egyesületek szervezésében lehet részt venni.

 

Teljesebb élmény túravezetővel

Kenutúrára érdemes túravezetővel indulni, mert így a felfedezés is teljesebb lehet, s a biztonság is nagyobb. A tó körüli kikötőkben segítenek képzett túravezetőt találni, vagy a túrák szervezésben a Tisza-tavi Túraközpont Hálózat vízitúraközpont tagjai is szívesen közreműködnek. Egyéni -családi-,  vagy csoportos ajánlatokat is nyújtanak, eszközpark bérlési lehetőséggel. A túrára mindig vigyünk magunkkal biztonsági felszerelést, mert egyrészt ez kötelező, másrészt egy-egy nyári vihar a nyíltvízű medencékben közel 1 méteres hullámokat is képes korbácsolni.

evezes_misi.jpg

A kenutúra tervezésénél mindig vegyük figyelembe, hogy itt a vízfolyás nem segíti a kilométerek leküzdését, tehát a gyakorlott tiszai vízitúrázóknak sem érdemes egy napra 20 km-nél hosszabb távot bevállalni, mert akkor a felfedezés örömét elveszi a teljesítménykényszer.

 kenu_tura_h_szabo_sandor.jpg

 

Túraútvonalak evezősöknek

Aki pedig a Tisza-tavon és a környéken szeretne evezni akár rövidebb, akár hosszabb távon, szívesen ajánlunk néhány útvonalat: 

1. Tiszafüred - X. öblítő csatorna - Tisza 430-436 fm-IX. öblítő csatorna - Nyárád ér - Eger patak - Poroszló csónakkikötők

2. Tiszafüred - X. öblítő - Aponyháti öblítő - Nagymorotva - Szartos - Eger-patak - Poroszló csónakkikötők

3. Tiszafüred - Kis-Tiszán Poroszlóig

4. Sarud - Kis-Tiszán Poroszlóig

 

Szükséges felszerelések



A vízitúrák során nélkülözhetetlen és kötelező felszerelésekről nem árt időben tájékozódni, gondoskodni. Az érvényben lévő Hajózási Szabályzat szerint a túrák során a hajóknak rendelkezniük kell az utasok számával megegyező evezővel, minimum egy literes vízmerő edénnyel, vagy szivaccsal az esetleges vízszivárgások ellen. Minden hajóban kell, hogy legyen egy legalább 5 méter hosszú kötél, a hajó rögzítéséhez a súlyának 5 %-át kitevő horgony, vagy valamilyen egyéb súly, és egy fehér fényű lámpa tartalék izzóval.

A legfontosabb kötelező felszerelési tárgy azonban a mentőmellény. Ezeket sok esetben nem viselik az evezősök, ami egyrészt veszélyes, másrészt büntetést is vonhat maga után, ha a rendőrök észreveszik. Vízi-járműveken 14 éves kor alatt kötelező a mellény használata, 14 éves kor fölött csak az úszni nem tudóknak.
A legtöbb túraszervező cégnél ezen felszerelések már előkészítve várják az vendégeket, de például a sátrazáshoz szükséges felszereléseket is lehet bérelni, sőt például bogrács kölcsönzésére is van lehetőség.

 naplemetevadasz_bekatutaj.jpg

GYERE A TISZA-TÓRA,

tedd próbára bátran magad, s olyan élményeket, kalandokat kapsz cserébe, melyek kedvenc emlékeiddé válnak!

 

 

.

Fotó: Cseh Csaba, Balán Attila, Matulokbácsi, H. Szabó Sándor, Békatutaj,

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr57186677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása