TISZA-TAVI ÁLOMPÁROK
2015. február 14. írta: Popovics Ancsa

TISZA-TAVI ÁLOMPÁROK

A Tisza- tó monogám madarai

Gazdag a Tisza-tó madárvilága! Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint például  a Tisza-tavi Madárrezervátum, ahol az egykori ártéri-, vízparti területekre jellemző őshonos fajok nagy számban előfordulnak. Velünk élnek, így megfigyeljük mindennapjaikat, s válnak életünk szimbólumaivá.

Szerelem, kitartás, hűség... Nézzük, a madárvilág monogám fajait, akik jórészt egész életükre választanak társat, bár náluk a  túlélési és a szaporodási szempont a döntő.

Mutatjuk, kik a (leg)monogámabb madarak a Tisza- tó környékén!

Bütykös hattyú:

szerelmes_hattyuk_nagy_edina.jpg

A két hattyúnyakból formázott szív a szerelem, a tisztáság és az újjászületés szimbóluma. A hattyúpárok sok évig maradnak együtt, legtöbb esetben életük végéig. Igaz ez túlélési stratégia, hiszen nem kell minden évben új párt keresni, illetve az ezzel járó új territóriumot elfoglalnia. Így nagyobb eséllyel tudják nevelni a fiókáikat. A Tisza- tavon a bütykös hattyú állomány az elmúlt években növekvő tendenciát mutat, télen is találkozhatsz velük a tározó befagyott jegén.

Amit még tudni szeretnél a hattyúról, itt találod!

 Réti sas:

fiatal_retisas_matulokb_1.jpg

Termetéből adódóan a  vizes élőhelyek igazi királya. Életében csak egyszer választ párt. Ha az egyik elpusztul, a másik örök özvegységet fogad, többé nem párosodik. Ezért is kiemelt fontosságú a védelme.Telente több telelő pár húzódik le a Tisza- tó térségébe, ha szerencsés vagy láthatod őket akár párban is.

 Fekete gólya:

A Tisza folyót és a Tisza- tavat szegélyező erdőkben fészkel a fekete gólya. Rokonával ellentétben nem szereti az emberek közelségét. Párjukkal mennek délre telelni, majd tavasszal újra egy párt alkotnak. Tavasszal Te is láthatod őket akár egy csónaktúrán.

Tavaszi kirándulásodhoz itt foglalj szállást!

Tőkésréce:

tokesr_almasi.jpg

A Tisza- tavon bárhol és bármikor találkozhatsz vele. Állománya stabil, így nem védett. Jól alkalmazkodott az emberi környezethez, így nagyon közelről is megcsodálhatod. A tőkésréce is élethosszig tartó párkapcsolatban él, bár néha  félrelépnek.

Nyári lúd:

Monogám faj, mely tartós párkapcsolatban él. A fiókákat együtt nevelik fel és védik. A költési időt kivéve csapatosan él. Hosszútávú repülése során a csapat jellegzetes V alakot vesz fel. A párok a tél végére alakulnak ki. Magyarország egyetlen költő vadlúd faja. A Tisza- tavon nagy számban fordul elő telente.

Vadgerle:

Igazi ikonikus alakok a szerelemben. Turbékolásukkal bizonygatják egymásnak szerelmüket . Erős kötelék alakul ki közöttük a szaporodási ciklusra. A galamb a szeretet, szerelem és a természetfeletti dolgok jelképe. Nemcsak a vadgerle, hanem más galambfajok is monogámok.

Szárcsa:

szarcsamami_szarcsafi_nagy_edina.jpg

Hosszútávon fennmarad náluk is az egynejűség. A kotlásban mindkét szülő kiveszi a részét. A kis szárcsák már 4 hetesen önállóan táplálkoznak. Egy idillikus szárcsa családban is történhetnek szörnyűségek: olykor megtörténik, hogy a nem életrevaló fiókákat agyonverik.

Kerecsensólyom:

578px-falco_cherrug_portrait.jpg

A kerecsensólyom egy életre választ párt magának. A párok költési időszakon kívül is összetartanak. A kerecsensólyom, a legendás turulmadár, az egyetlen olyan ragadozómadarunk, amely fontos szerepet játszik a magyarság hitvilágában. A Tisza- tó térségében jelentős állománya fészkel.

Jégmadár:

Tudományos neve : Alcedo atthis, ami a görög alküón mitológiai madárnévből származik. Alküoné Kéüx király felesége volt és Aiolosz, a szelek ura, lánya. Egy tengeri hajózáskor Kélüx a tengerbe fulladt. Felesége megálmodta és a partra sietett, ahol halott szerelme láttán jégmadárrá változott. Így legyőzte a halált és együtt maradtak. A mitológia szerint Aiolosz a tél legrövidebb hét napján megállítja a szelet és a hullámokat, hogy a két szerelmes madár nyugodtan költhessen vízben úszó fészkén. Az alcedonia latin kifejezés is innen ered, szélcsendet jelent. Erről a madárról az ókorban azt tartották, hogy a párok szerelmesen és gyöngéden viselkednek egymással, ezért változott jégmadárrá Kéüx és Alküoné.

Olvass többet a csodás kismadárról itt!

 

Gyere a Tisza-tóra,

ismerd meg leghűségesebb madarait!

 

 Fotók: CSTT, Matulokbácsi, Almási, Nagy Edina, Cher. Portré

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr367174511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása