CSIP, CSIP, CSÓKA , VAKVARJÚCSKA
2015. január 29. írta: Popovics Ancsa

CSIP, CSIP, CSÓKA , VAKVARJÚCSKA

AVAGY BAKCSÓK A TISZA-TAVON

  Ki ne emlékezne gyermekkora egyik kedvenc dalos játékára: Csip-csip csóka, vakvarjúcska...Szerettem én is ezt a játékot, de ki gondolta volna, hogy szereplője, a vakvarjúcska, létező madár?!

Később szembesültem vele, hogy ez nem más, mint a Tisza-tó egyik ismert és kedvelt madarának, a bakcsónak népies neve.

Aki már járt a Tisza-tavon, s részt vett egy csónaktúrán, a saját fülével hallhatta jellegzetes „vak”; vakvakvak éles , dalnak nem éppen nevezhető hangját. Tehát a névben szereplő vak szó nem a látására asszociál, -sőt látása egyenesen kiváló- hanem hangjára. Vélhetően a „varjú” nevet pedig onnan kapta, hogy a fákon behúzott nyakkal, összekucorodva akkora, mint egy varjú.

bakcso_gal_zoltan.jpg

 

A bakcsó (Nycticorax nycticorax) kisebb testű gémféle. E rejtőzködő, kistestű gázlómadárnak kivételesen éles a látása gyenge fényben is. Hajnalban aktív, majd a nappalt pihenéssel tölti. Gémfélékhez hasonlóan ő is társas lény, de inkább magányosan vadászik. Halakat, békákat, gőtéket, vízi emlősöket fogyaszt. Ha fiókái vannak, akkor nappal is kutat táplálék után.
A kifejlett bakcsó tollazatában a fekete és fehér szín dominál. A fejbúbtól a tarkóig fekete, fémes zölden csillog.
A háta és a hegyes csőre szintén fekete színű. Szárnyai hamuszürkék, arca és hasa hófehér. Bóbitája két- három, ritkán négy hosszú tollból áll. Szeme nagy, színe kárminpiros. Halványzöld színű lába a nászidőszakban vöröses színezetű.

A fiatalabb példányok tollazata egyszínű barna, krémszínű pöttyökkel tarkítva.

black-crowned_night_heron_nycticorax_nycticorax_rwd1.jpg

A bakcsó szaporodás idején nagy költőtelepeket alkot rekettyebokrokon, ártéri fákon.

bakcso2_balan_attila.jpg

5.000-6.000 fészket is megfigyeltek már egy kolóniában.Fészkelés idején a bakcsópárok együttesen építik fel fészküket, ami nádból és gallyakból áll. A fészektákolmányt minden évben újratatarozzák. Fészekaljban négy- öt tojást rak, amit kétnapos időkülönbséggel rak le, így megkönnyítve a fiókák gondozását. Az utódok etetésében mindkét szülő kiveszi a részét, majd 50 nap után kirepülnek a fészekből. A bakcsó territoriális madár, a hím harciasan védelmezi a fészkét.

Nézd meg közelebbről a vakvarjúcskát!

 

Habár a hazai állománya stabilnak mondható, mégis fokozott védettséget élvez.
Elsősorban a Tisza-tavon, Felső- Tisza és a Kis-Balatonon van jelentősebb állománya. Hosszútávú vonuló madár. Hazánkban márciustól- októberig figyelhetjük meg.

bakcso_naplementeben_matulokbacsi.jpg

Megtisztelsz, ha tetszett és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne...        Nekem is fontos, hogy tudjam, tetszett-e neked. Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

További szépségekért, érdekességekért pedig csatlakozz a facebook oldalamhoz!

Ha nem láttál még vakvarjút,

gyere  a Tisza- tóra!

Biztosan lesz madarászélményed!

 

 

.

.

Fotók sorrendben: Gál Zoltán, Cs.T.T., Balán Attila, Matulokbácsi.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereatiszatora.blog.hu/api/trackback/id/tr897121163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása